Το πιο πρόσφατο βιβλίο του νομπελίστα (2010) περουβιανού συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα κυκλοφόρησε στην Ισπανία τον περασμένο Οκτώβριο, τον μήνα που η Σουηδική Ακαδημία τον βράβευσε για «τη χαρτογράφηση των δομών της εξουσίας και τις αιχμηρές εικόνες της αντίστασης, της ανταρσίας και της ήττας του ατόμου».

Επιθυμία του συγγραφέα ήταν το καινούργιο του βιβλίο, το πρώτο που έγραψε μετά το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας, να κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σ’ όλο τον κόσμο μεταφρασμένο στις περισσότερες δυνατές γλώσσες, ύστερα από έναν ακριβώς χρόνο.

Αρχικά, όπως προέβλεπε ο προγραμματισμός, το μυθιστόρημα «Το όνειρο του Κέλτη» θα κυκλοφορούσε τον Οκτώβριο του 2011. Πολλοί εκδότες όμως δήλωσαν, κυρίως στην Ευρώπη, πως θα έπρεπε να επισπευτεί η έκδοση στις άλλες γλώσσες και έτσι οι μεταφραστές δούλεψαν με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Τα βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα απ’ τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Ο οίκος ήταν ανάμεσα σ’ αυτούς που ζήτησαν το μυθιστόρημα να κυκλοφορήσει φέτος το καλοκαίρι και οι αναγνώστες μπορούν να το βρουν πλέον στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

«Το όνειρο του Κέλτη» (μετάφραση Μαργαρίτα Μπονάτσου, σελ.464, τιμή 17 ευρώ) είναι η ιστορία του θρυλικού Ιρλανδού Ρότζερ Κέιζμεντ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους που κατήγγειλε τη βαναυσότητα της αποικιοκρατίας. Μέσα από τα περιπετειώδη ταξίδια του από το Βελγικό Κονγκό ως την Αμαζονία της Νότιας Αμερικής αλλά και τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τη σεξουαλική του ζωή, ο Λιόσα προσεγγίζει την αμφισημία της ανθρώπινης ύπαρξης, στις πιο αμόλυντες αλλά και στις πιο βρώμικες εκδοχές της, επενδύοντας στο συναισθηματικό και μυθοπλαστικό σκότος μιας υπαρκτής προσωπικότητας της ιστορίας.

«Αντιδραστικός» αλλά μεγάλος συγγραφέας
Πρώην υποστηρικτής της άκρας αριστεράς, ο 75χρονος σήμερα συγγραφέας αργότερα μετακινήθηκε δεξιότερα στο πολιτικό φάσμα εξοργίζοντας πολλούς από τους αριστερούς διανοουμένους στη Λατινική Αμερική. Σήμερα δηλώνει φιλελεύθερος και σκληρός επικριτής κάθε αυταρχισμού και ολοκληρωτισμού.

Συχνά πυκνά παρεμβαίνει και εκφράζει την άποψή του για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα εκφράζοντας πολλές φορές αντιφατικές απόψεις. Πέρσι, αναφερόμενος στις αποκαλύψεις του Wikileaks δήλωσε ότι είναι διχασμένος: «Από μία πλευρά, βρίσκω υπέροχη τη διαφάνεια, το να βγουν όλα στο φως. Αυτό μας σώζει από τις ίντριγκες, τους ελιγμούς, τα ψέματα. Από την άλλη όμως, αν όλα βγουν στο φως, αν εξαφανιστεί η οποιαδήποτε μορφή του εμπιστευτικού, του απορρήτου, δεν βλέπω πώς ένα κράτος θα μπορούσε να λειτουργήσει» καταλήγοντας στο ότι η υπερβολική διαφάνεια μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία ακριβώς επειδή, κι ας μοιάζει παράδοξο, τα πιο δημοκρατικά κράτη είναι τα πιο ευάλωτα σε αυτού του τύπου την έκθεση, ενώ οι δικτατορίες διατηρούνται λόγω του άκαμπτου καθεστώτος τους.

Ο χιλιανός συγγραφέας, Λουίς Σεπούλβεδα, ακτιβιστής και παρεμβατικός στον χώρο της προοδευτικής αριστεράς που ήρθε πρόσφατα στην Αθήνα, είχε πει στο «Βήμα» για τον Λιόσα: «Διαφωνούμε πολιτικά, αλλά αν κάποτε με λογοκρίνουν, ο πρώτος που θα διαμαρτυρηθεί θα είναι αυτός. Είναι τεράστιος συγγραφέας και άξιζε το Νομπέλ. Εχει μια αντιδραστική σκέψη, αλλά είναι μεγάλος υπερασπιστής της ελευθερίας της έκφρασης».