Οι γυναίκες που έχουν υιοθετήσει έναν καθιστικό τρόπο ζωής αντιμετωπίζουν διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο να υποστούν πνευμονική εμβολή, εκτιμά τώρα νέα αμερικανική μελέτη.

Μετρώντας την σωματική αδράνεια

Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «British Medical Journal», ο δρ Κρίστοφερ Κάμπρχελ και η ομάδα του μελέτησαν 69.950 νοσοκόμες για μια περίοδο σχεδόν 18 ετών καταγράφοντας σημαντικά στοιχεία που αφορούσαν τις καθημερινές τους συνήθειες.

Ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος πνευμονικής εμβολής στις γυναίκες που περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους καθιστές – περισσότερες από 41 ώρες εκτός γραφείου – ήταν διπλάσιος σε σχέση με τις γυναίκες που ακολουθούσαν έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

Καθιστική ζωή με επιπτώσεις

Εξετάζοντας επιπλέον παράγοντες όπως η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και το αν οι συμμετέχουσες ήταν καπνίστριες ή όχι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σωματική αδράνεια μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα κινδύνου του συγκεκριμένου προβλήματος.

Η πνευμονική εμβολή προκαλείται όταν θρόμβοι που έχουν σχηματιστεί στις φλέβες των ποδιών ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος προς τους πνεύμονες. Στα κυριότερα συμπτώματά της περιλαμβάνονται η δύσπνοια, ο βήχας και ο πόνος στο στέρνο.

Η μελέτη υπογραμμίζει ακόμη ότι η σωματική αδράνεια σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει τον κρυφό μηχανισμό για την εμφάνιση ασθενειών του κυκλοφορικού συστήματος.