Τα βραβεία του διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒ και η Eurobank EFG, απονεμήθηκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια πανηγυρικής τελετής.

Μέσα από τις 21 προτάσεις-υποψηφιότητες που είχαν προκριθεί στην τελική φάση επιλογής, το Επιστημονικό Συμβούλιο, που συγκροτήθηκε από διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ανέδειξε τους τέσσερις επικρατέστερους, δύο στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας και δύο στον τομέα της καινοτομίας.

Στην προσφώνησή του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος συνέδεσε την έννοια της καινοτομίας με τη συνολικότερη ανάγκη να αναδειχθεί ένα πνεύμα αλλαγής στη χώρα.

«Η προτροπή των καιρών είναι «τολμήστε να αλλάξετε τώρα και αμέσως μετά, να αλλάξετε ξανά». Αυτό είναι το μήνυμα που έχουν έμπρακτα ενστερνιστεί οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας», σημείωσε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί, πρέπει να διαμορφωθεί. Και το μέλλον διαμορφώνεται από εκείνους που διευρύνουν και αξιοποιούν τη γνώση. Το μέλλον χαράζεται από εκείνους που θέτουν τις σωστές ερωτήσεις και όχι από εκείνους που νομίζουν ότι κατέχουν τις απαντήσεις. Το μέλλον σφυρηλατείται από εκείνους που τολμούν να δράσουν, και ας μην υπάρχει άλλη σιγουριά από την αβεβαιότητα».

Έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα και τη γνώση
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG κ. Ν. Νανόπουλος επισήμανε την ανάγκη «να κινηθούμε γρήγορα με βάση μια στρατηγική ανάπτυξης που θα θεμελιώνεται στη διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης και την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, στην εξωστρέφεια και τον εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, με έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα, τη γνώση».

«Μόνο έτσι», τόνισε ο κ. Νανόπουλος, «θα ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, θα αποκαταστήσουμε την κλονισμένη εμπιστοσύνη, και θα διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, που θα κινητοποιεί επιχειρηματικά κεφάλαια, θα προσελκύει επενδύσεις και θα δημιουργεί ευκαιρίες και απασχόληση.

Σε ένα τέτοιο σχέδιο ανάπτυξης, η έμφαση στη γνώση και την καινοτομία δεν μπορεί παρά να αποτελεί πυλώνα στρατηγικής σημασίας. Υπάρχει η Ελλάδα της γνώσης, των ιδεών, της αναζήτησης, και της προσπάθειας, η Ελλάδα που πιστεύει στις ικανότητές της και χτίζει το μέλλον της, διαψεύδοντας αυτούς που την αδικούν ή την υπονομεύουν.»

Κατά την απονομή των βραβείων, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG κ. Ν. Καραμούζης ανακοίνωσε ότι μετά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης και τη θερμή ανταπόκριση που συνάντησε η πρωτοβουλία αυτή τόσο από την επιστημονική κοινότητα, όσο και από τους επιχειρηματικούς φορείς, αλλά και την ευρύτερη κοινή γνώμη, οι συνδιοργανωτές αποφάσισαν να τον θεσμοθετήσουν και να τον προκηρύσσουν τακτικά ανά δύο χρόνια.

Από την πλευρά του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Γ. Καλογήρου υπογράμμισε την αξιοπιστία της διαδικασίας και τη διαφάνεια της κρίσης ως βασικές προϋποθέσεις επιτυχίας του διαγωνισμού.

Οι προτάσεις και τα βραβεία που απονεμήθηκαν
Εφαρμοσμένη Έρευνα

Α΄ Βραβείο: ερευνητική ομάδα της εταιρείας Raycap, με έδρα το Μαρούσι, για το «Σύστημα υψηλών προδιαγραφών για προστασία σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών ή διατάξεων από κρουστικές υπερτάσεις του ηλεκτρικού δικτύου». Την ομάδα αποτελούν οι Δρ. Ζαφείρης Πολίτης (εκπρόσωπος), Δρ. Φώτης Ξέπαπας, Δρ. Γρηγόρης Κωστάκης, κ. Σπύρος Παππάς, κα Ελένη Δήμου, κ. Δημήτρης Ιωαννίδης και κα Εύα Γιαννελάκη. «H Raycap εξελίχθηκε σε μια πρωτοποριακή εταιρεία με αντικείμενο την έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων», δήλωσε ο κ. Πολίτης. «Οι εξαγωγές μας υπερβαίνουν το 90% των πωλήσεων και κατευθύνονται στην Αμερική, στον Καναδά, στη Γερμανία, στις Σκανδιναβικές χώρες κ.ά. Η βράβευση στο διαγωνισμό είναι ιδιαίτερα τιμητική και αποτελεί σημαντική ώθηση για τη συνέχιση των προσπαθειών μας».
Β΄ Βραβείο: ερευνητική ομάδα της Danaos Management Consultants SA, με έδρα την Αθήνα, για το «Προηγμένο λογισμικό προγραμματισμού επιχειρησιακών πόρων, κατάλληλα σχεδιασμένο για την υποστήριξη ναυτιλιακών επιχειρήσεων». Την ομάδα αποτελούν ο κ. Τάκης Βαρελάς (εκπρόσωπος), η κα Σοφία Αρχοντάκη, ο κ. Ιωάννης Δημοτίκαλης και η κα Δήμητρα Μουτσικοπούλου. «Η βράβευσή μας είναι πέρα για πέρα τιμητική γιατί έχει ένα σημαντικό ειδικό βάρος», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ομάδας κ. Τάκης Βαρελάς. «Γίνεται στα πλαίσια ενός υποδειγματικού, διάφανου και αξιοκρατικού διαγωνισμού. Γι’ αυτό ευχαριστώ τους οργανωτές, τον ΣΕΒ και τη Εurobank, και τους άλλους φορείς που πρόβαλαν με θετική σκέψη και αισιοδοξία ένα Εθνικό κεφάλαιο, το ενεργειακό δυναμικό της χώρας μας, της νοήσης και της μηχάνευσης».

Καινοτομία

Α΄ Βραβείο: ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το «AquAsZero: Ενα κοκκώδες στερεό υλικό, που απομακρύνει το αρσενικό (τρισθενές και πεντασθενές) από το πόσιμο νερό, με χαμηλό κόστος και υψηλή αποτελεσματικότητα». Την ομάδα αποτελούν ο κ. Μανασσής Μήτρακας (εκπρόσωπος), κα Σοφία Τρεσίντση, κ. Κωνσταντίνος Συμεωνίδης, κ. Ιωσήφ Γεωργίου, κ. Γεώργιος Σταύροπουλος, κ. Αναστάσιος Ζουμπούλης, κ. Ιωάννης Τσιαούσης και κα Μαρία Κατσικίνη. «Συγκεντρώσεις Αρσενικού πάνω από το όριο ποσιμότητος απαντούν στο πόσιμο νερό πολλών περιοχών, τόσο της Ελλάδας όσο και του κόσμου ολόκληρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας κ. Μήτρακας. «Η ανάπτυξη του θεροξύτη τετρασθενούς μαγγανίου προσφέρει μία λύση για την ισοδύναμη απομάκρυνση και των δύο μορφών του αρσενικού που υπάρχουν στο νερό, με ταυτόχρονη μείωση τόσο του παγίου κόστους των εγκαταστάσεων, όσο και του κόστους επεξεργασίας του νερού.»

Β΄ Βραβείο: ερευνητική ομάδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, για την «Παραγωγή Βιοντίζελ Δεύτερης Γενιάς από Καταλυτική Υδρογονοεπεξεργασία Τηγανέλαιων». Την ομάδα αποτελούν η κα Στέλλα Μπεζεργιάννη (εκπρόσωπος), η κα Αγγελική Καλογιάννη και ο κ. Αθανάσιος Δημητριάδης. «Ευχαριστώ τους διοργανωτές, Eurobank και ΣΕΒ, που προώθησαν αυτό το διαγωνισμό και ανέδειξαν νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας», ανέφερε η εκπρόσωπος της ομάδας κα Μπεζεργιάννη. «Η τεχνολογία παραγωγής βιοντίζελ 2ης γενιάς μέσω καταλυτικής υδρογονοεπεξεργασίας τηγανελαίου, μπορεί να αξιοποιήσει τις μεγάλες ποσότητες διαθέσιμου τηγανελαίου για την παραγωγή ενός οικονομικού βιοκαυσίμου σταθερών προδιαγραφών, που δεν απαιτεί μετατροπή σε κινητήρα. Εκτιμάται ότι η αξιοποίηση των διαθέσιμων ποσοτήτων του τηγανελαίου στην Ελλάδα μπορούν να καλύψουν το 10% των αναγκών του ντίζελ, που αποτελεί το στόχο του 2020, σύμφωνα με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία.»

Τα βραβεία απένειμαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Θάνος Μωραϊτης, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG κ. Νικόλαος Νανόπουλος και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Νικόλαος Καραμούζης.

Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό, τους υποψήφιους της τελικής φάσης, τις διαδικασίες επιλογής και βράβευσης και τους νικητές, στην ιστοσελίδα www.kainotomeis.gr