Θα μπορούσες να πεις ότι βρίσκεσαι εντός συνόρων. To τοπίο, τα χρώματα, το κλίμα, όλα θυμίζουν Ελλάδα. Καθώς μπαίνεις, όμως, στη μεσαιωνική πόλη του Ντουμπρόβνικ, το πρώτο «αξιοθέατο» που σε υποδέχεται είναι ένας χάρτης κατάστικτος με κωδικοποιημένα σημάδια που υποδεικνύουν την έκταση και το μέγεθος των καταστροφών από τους βομβαρδισμούς των Σέρβων κατά τη διάρκεια της σύρραξης που έληξε μόλις το 1995. Πέρα από τον χάρτη και την αποκατάσταση γκρεμισμένων κτιρίων με ορατές αλλά διακριτικές επεμβάσεις αναστήλωσης, τίποτε δεν μαρτυρά ότι εδώ μαινόταν πόλεμος μέχρι πρόσφατα.

Η Κροατία – και εν προκειμένω το Ντουμπρόβνικ – έχει αναρρώσει για τα καλά, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, και υποδέχεται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Και είναι απόλυτα κατανοητό το ενδιαφέρον του κόσμου γι’ αυτό το ηλιόλουστο, καταπράσινο μέρος με τα σμαραγδένια νερά, τους ευγενικούς (και πανύψηλους) ανθρώπους, τις προσιτές τιμές και τις οργανωμένες υποδομές, που προσφέρονται για θαλάσσια σπορ αλλά και κάθε είδους ορεσίβια δραστηριότητα στις πλαγιές του καταπράσινου, δυσπρόφερτου Srdj. Ευτυχώς ή δυστυχώς, μία φορά μόνο δεν είναι αρκετή… {{{ map }}}

– Από Μάρτιο μέχρι Νοέμβριο ορδές τουριστών εξορμούν στο Ντουμπρόβνικ. Οι μήνες του καλοκαιριού προτιμώνται για τον υπέροχο καιρό, αλλά και για το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός, το Φεστιβάλ της Ελευθερίας του Ντουμπρόβνικ (www.dubrovnik-festival.hr), κατά τη διάρκεια του οποίου (10/7-25/8) τα παλάτια, οι εκκλησίες και οι πλατείες γεμίζουν με κόσμο που παρακολουθεί θέατρο, εκδηλώσεις φολκλορικής και κονσέρτα κλασικής μουσικής.

– Το Ντουμπρόβνικ βρίσκεται μια «ανάσα δρόμο» από την Αθήνα, δηλαδή μόλις μία ώρα και ένα τέταρτο μακριά, δεδομένου ότι η Croatia Airlines, εθνικός αερομεταφορέας και μέλος της Star Alliance, εγκαινίασε πρόσφατα την απευθείας σύνδεση Αθήνα – Ζάγκρεμπ μέσω Ντουμπρόβνικ, τρεις φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή). Για τους αεροπλανοφοβικούς υπάρχει πάντα και η οδική λύση.




Τι να δείτε

Ολόκληρο το Ντουμπρόβνικ είναι ένα μουσείο υπό την προστασία της UNESCO (από το 1979), ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό σύνολο με αναγεννησιακά και μπαρόκ κτίσματα. Περικλείονται από τα στιβαρά τείχη της πόλης μήκους 1.940 μέτρων στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε (με εισιτήριο).

Βαδίζοντας επάνω στον κεντρικό πεζόδρομο Placa-Stradum, επισκεφθείτε το Φραγκισκανό μοναστήρι, τμήμα του οποίου λειτουργεί και ως μουσείο, δεδομένου ότι εντός των πυλών του ιδρύθηκε το 1391 το πρώτο φαρμακείο ανοιχτό για το ευρύ κοινό.

Επίσης, το Παλάτι του Κυβερνήτη στην κεντρική πλατεία Lonza, όπου βρίσκεται και ο Πύργος του Ρολογιού. Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στον ναό του Αγίου Βλασίου, προστάτη της πόλης, επειδή κατά τη διάρκεια μεγάλης πυρκαγιάς τον 18ο αιώνα το άγαλμά του ήταν το μόνο που διασώθηκε.

Θα τα βρείτε όλα μπροστά σας περιδιαβάζοντας στα μαγαζιά που ξεφυτρώνουν σε όλα τα δρομάκια. Μια βόλτα με το τελεφερίκ, το οποίο ανακαινίστηκε μόλις πέρυσι, θα σας μεταφέρει στην κορυφή του λόφου Srdj που δεσπόζει πίσω από την πόλη, για πανοραμική θέα της Αδριατικής και των Δαλματικών Ακτών και για ένα αναψυκτικό στο μοντέρνο café.



Πού να μείνετε

Σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το Ντουμπρόβνικ, το συγκρότημα Valamar απαρτίζεται από πέντε ξενοδοχεία δίπλα στη θάλασσα, εξοπλισμένα με πισίνες, παιδότοπους και spa. Ανακαινισμένα και για διαφορετικά βαλάντια το καθένα, προσφέρουν άπλετη θέα στη θάλασσα και στα νησιά Ελαφίτι.

Το γραφικό και καταπράσινο θέρετρο Τσάβτατ, το οποίο βρίσκεται 18 χλμ. νότια του Ντουμπρόβνικ, ιδρύθηκε από τους Ελληνες τον 6ο αιώνα π.Χ. και ονομαζόταν Επίδαυρος. Ησυχο και ειδυλλιακό, με αρκετές παραλίες τριγύρω, ενδείκνυται για διαμονή και ημερήσιες εκδρομές στις δαντελωτές Δαλματικές Ακτές. Εκεί βρίσκεται το Hotel Croatia με καταπληκτική θέα στο απέραντο γαλάζιο (+385 20 475 777).



Πού να φάτε
Χωμένο στα στενά της παλιάς πόλης, το Proto (Siroka ulika 1, +385 20 323 234) σερβίρει εξαιρετικό ψάρι σε μια κομψή βεράντα.
Για ποπ ατμόσφαιρα, κατευθυνθείτε στο Gil’s (Sv. Dominka bb, +385 20 322 221).

Αν δεν σας ενδιαφέρει η nouvelle cuisine, πιείτε κοκτέιλ, χαρείτε τη θέα στο παλιό λιμάνι και χαζέψτε την πανέμορφη νεολαία ντυμένη με τον smart casual dress code του μαγαζιού.

Αφήνοντας πίσω το Τσάβτατ, σκαρφαλωμένο στο βουνό και μέσα στο πράσινο, βρίσκεται το παραδοσιακό εστιατόριο Konavoski Κomin (+385 20 479 607) στο χωριό Βέλτζι Ντο για εξαιρετικό κρέας.

Αν έχετε λίγη υπομονή, αξίζει να διανύσετε τα περίπου 60 χλμ. μέχρι το γραφικό Στον, γνωστό για το τείχος του (το «Σινικό Τείχος» της Ευρώπης, με μήκος που ξεπερνά τα 5 χλμ.) και τις αρχαίες αλυκές του που λειτουργούν ακόμη και σήμερα (εξ ου και η ονομασία του «Πόλη του αλατιού»).

Και βεβαίως τα μύδια και τα στρείδια του που θα γευθείτε σε ατελείωτες ποσότητες στο εστιατόριο Vila Koruna (+385 20 754 999) στον κόλπο Μάλι Στον όπου γίνεται και η εκτροφή τους. Τα εν λόγω όστρακα αποκαλούνται «το Viagra της Κροατίας», αν λάβουμε υπόψη τα δημοσιεύματα εφημερίδων και την ακούραστη προτροπή του ιδιοκτήτη του εστιατορίου: «Eat more, love longer». Διατίθενται και δωμάτια για όσους επιθυμούν να… ξαποστάσουν.