Σε νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ αναμένεται να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δημοσιεύματα του διεθνούς Tύπου υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, επικαλούμενος τον υψηλό πληθωρισμό της Ευρωζώνης, προανήγγειλε ουσιαστικά τη σχετική εξέλιξη.

«Είναι πολύ σημαντικό η τρέχουσα αύξηση των τιμών να μην πυροδοτήσει ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις», δήλωσε ο κ. Τρισέ στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική παραμένει αναπτυξιακή. «Οπως έχω πει βρισκόμαστε σε κατάσταση ισχυρής επαγρύπνησης», τόνισε.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παρέμεινε τον Ιούνιο στο επίπεδο του 2,7%, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει την επόμενη εβδομάδα την ΕΚΤ σε αύξηση των επιτοκίων της στο 1,5% από το 1,25%.

Θα είναι η δεύτερη αύξηση έπειτα από τρία χρόνια διατήρησης των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό του 1%, σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2011.
Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα συμπαρασύρει και τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, επιβάρυνση θα υπάρξει σε όσους αποπληρώνουν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, που είτε καθορίζονται από τις ίδιες τις τράπεζες είτε είναι συνδεδεμένα με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς δείκτες.

Από την άλλη ακριβότερα αναμένεται να καταστούν και τα νέα δάνεια, ωστόσο είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε τράπεζας τι θα πράξει σε σχέση με τα επιτόκια αυτών των χορηγήσεων.

Στις καταθέσεις όπου υπάρξουν αυξήσεις, αυτές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 0,25%, ειδικά στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Στις προθεσμιακές καταθέσεις τα επιτόκια βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα, ως εκ τούτου δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξουν θεαματικές μεταβολές.