• Αναζήτηση

«Επεισόδια» και στα social media

Η θερμή εβδομάδα της συζήτησης του Μεσοπρόθεσμου βρήκε την Αθήνα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης – και το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. Το ΠαΣοΚ ενίσχυσε λίγο το προβάδισμά του στο buzz, αγγίζοντας το 56%. Για άλλη μια φορά, η «πρωτιά» του είχε σε μεγάλο βαθμό αρνητικό πρόσημο, καθώς συνδέθηκε με τις αυξημένες κοινωνικές αντιδράσεις για τα νέα μέτρα και την αγωνία που συνοδεύει την εφαρμογή τους.

Τα κόμματα

Η θερμή εβδομάδα της συζήτησης του Μεσοπρόθεσμου βρήκε την Αθήνα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης – και το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. Το ΠαΣοΚ ενίσχυσε λίγο το προβάδισμά του στο buzz, αγγίζοντας το 56%. Για άλλη μια φορά, η «πρωτιά» του είχε σε μεγάλο βαθμό αρνητικό πρόσημο, καθώς συνδέθηκε με τις αυξημένες κοινωνικές αντιδράσεις για τα νέα μέτρα και την αγωνία που συνοδεύει την εφαρμογή τους. Παρότι το δίλημμα «μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία» μοιάζει αρκούντως τρομακτικό, η πίεση έφερε στο προσκήνιο όλες τις ανησυχίες των πολιτών, με αρκετές αναφορές στη χρεοκοπία ως προτιμότερη λύση αντί των μέτρων – έστω από αντίδραση.

Σε μικρή πτώση η Νέα Δημοκρατία, χρωστά το μεγαλύτερο μέρος των αναφορών της στην επίμονη άρνηση του αρχηγού της να συναινέσει στο μεσοπρόθεσμο, παρά τις Ευρωπαϊκές πιέσεις – ενώ θέμα αποτέλεσε και η κρυφή αγωνία των βουλευτών της για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, παρότι ψήφισαν το αντίθετο.

Μικρές ήταν οι διακυμάνσεις για τα μικρότερα κόμματα, με αυξητικές τάσεις για την Αριστερά και ελάχιστη μείωση στο ποσοστό του ΛαΟΣ. Συνολικά, η κυριαρχία του δικομματισμού αποτυπώθηκε για άλλη μια εβδομάδα στο buzz και έδωσε τον τόνο στις ψηφοφορίες.

Τα πρόσωπα

Σε μια εβδομάδα με αναμενόμενες διακυμάνσεις ως προς τα πρόσωπα, οι πολιτικοί αρχηγοί κράτησαν τις μεταξύ τους ισορροπίες. Πρώτος σε αναφορές, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέβηκε κατά 5% στο buzz από την περασμένη εβδομάδα, κατακτώντας σχεδόν στο ακέραιο το ποσοστό που έχασε ο Αντώνης Σαμαράς.

Σταθεροί στα ποσοστά τους οι υπόλοιποι αρχηγοί, όπως και οι θέσεις τους – με τον Αλέξη Τσίπρα να συνδέεται ξανά με τα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας. Μικρή πτώση, αντίστοιχη του ΛαΟΣ, σημείωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, παρότι οι παρεμβάσεις του στο Κοινοβούλιο – από την εμμονή στους 180 βουλευτές ως την εμπλοκή του Αλέκου Παπαδόπουλου στη διαχείριση του χρέους- έκαναν αίσθηση, για άλλη μια φορά.

Με την οικονομία στο κέντρο του ενδιαφέροντος, ήταν αναμενόμενο το μερίδιο του λέοντος σε buzz να σχετίζεται με τέτοια θέματα. Πρώτος σε αναφορές ξανά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οφείλει το 34% που κατέκτησε στις επιλογές – και στην κριτική – των πεπραγμένων της θητείας του στο Υπουργείο Οικονομικών. Ακολουθεί με 24% ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τεστάρει την πολιτική πλατφόρμα και το ρητορικό ύφος του – και, μαζί, τις αντοχές του κοινού.

Ιδιαίτερα αυξημένο το ποσοστό της Ντόρας Μπακογιάννη, δεν οφείλεται τόσο στην ίδια και στις παρεμβάσεις της όσο στις αλλαγές που έφερε για την παράταξή της η στάση βουλευτών εντός και εκτός ΔΗ.ΣΥ. στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Η έκπληξη της εβδομάδας προήλθε από την έκπληξη της ίδιας της ψηφοφορίας – τον Παναγιώτη Κουρουμπλή που διάλεξε να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, κερδίζοντας τα 15 λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούν στα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ και, ενδεχομένως, ενισχύοντας τη θέση στην καρδιά των ψηφοφόρων του. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ταρακούνησε ξανά τα νερά, κατακτώντας 8% του εβδομαδιαίου buzz σε μία μόλις μέρα, με τη δήλωσή του για τα τανκς και τις επεξηγήσεις που ακολούθησαν.

Τα θέματα

Η οικονομία ήταν το πρώτο θέμα στο buzz της εβδομάδας, με χιλιάδες αναφορές και αναλύσεις για το περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου και τους σκοπέλους της εφαρμογής του. Όπως δείχνουν οι αναφορές, η «επόμενη μέρα» μοιάζει εφιαλτική – καθώς η υλοποίηση της κυβερνητικής στρατηγικής φαίνεται δυσκολότερη από την ψηφοφορία που προηγήθηκε.

Η συζήτηση για τον ανασχηματισμό συνεχίστηκε για δεύτερη εβδομάδα, με κριτική για τα πρόσωπα και αμφιβολίες για τις δυνατότητες επιτυχίας στο έργο τους. Οι «Αγανακτισμένοι» παρέμειναν σταθεροί σε αναφορές, σε μια εβδομάδα που οι τακτικές τους δικαιώθηκαν, με τον κόσμο να κατεβαίνει στους δρόμους και να γίνεται πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ.

Τα οικονομικά θέματα, οι διεξοδικές ερμηνείες των μέτρων και η κοινωνική αναταραχή δεν άφησαν τα στημένα παιχνίδια να ξεφύγουν από το μονοψήφιο ποσοστό τους, παρά την πεποίθηση πολλών εξ ημών για το αντίθετο. Με άλλα λόγια, ευτυχώς που δε βάλαμε στοίχημα!

Τιτιβίσματα:

in_art_we_trust: Θεέ μου, τώρα είμαι απόλυτα πεπεισμένη. Ο Παπανδρέου πούλησε και το καλοκαίρι

SorayaMntNegro: Benny, θα πάω κάμπινγκ! Θα μου δώσεις το σακάκι σου για σκηνή;;;

chriskar: Τα ΜΑΤ κάνουν απεντομώσεις, ρίχνοντας αφειδώς χημικά. Κι οι Αγανακτισμένοι πετούν μεσοπρόθεσμες πέτρες, πιθανόν, γιατί είναι εντομόφιλοι.

LefterisSt: Θέλω να κάνω follow το account του Παπακωνσταντίνου αλλά φοβάμαι ότι θα με χρεώσει.

iLi_van_iLi: Αχ η Τρέμη λέει ότι φταίνε οι Αγανακτισμένοι που δεν φτιάξαν πάλι ανθρώπινη αλυσίδα για να προστατέψουν την πλατεία.

jim_hellas: Τώρα οι Αγανακτισμένοι μπορούν να λένε άνετα: «Μαζί τις φάγαμε»…

SorayaMntNegro: @nikisot Benny σου εύχομαι να σου τρώει το φαί ο Πάγκαλος! Το μαρτύριο όχι του Ταντάλου, του Παγκάλου!

jim_hellas: «Παρούσα» λέει δήλωσε η @Dora_Bakoyannis. Ποτέ μου δεν κατάλαβα το «παρών»! Σημαίνει «ναι, αλλά θα ήθελα να ήμουν εγώ στην εξουσία»;

3ftw: Φοράει την εθνική φανέλα είπε ο Παπανδρέου … Πιστεύω ότι πίσω έγραφε Άγγελος Χαριστέας…

tsougdw: Αχαχαχ … μα, Ντόρα, πότε προλάβατε να χάσετε έναν βουλευτή;

elRomandante: ο αποτελεσματικότερος τρόπος να αυτοκτονήσει ο #Benny είναι να σκαρφαλώσει στο εγώ του και να πέσει από αυτό.

LefterisSt: Ο ΑΓΠ έγινε διάσημος με το «βυθίσατε το Χόρα». O ΓΑΠ θα γίνει διάσημος με το «βυθίσατε τη Χώρα»…

isminouta: Μην πάτε εκεί που χλαπακιάζει ο ΓΑΠ. Θα σας πει ότι μαζί τα φάγατε και θα σας βάλει να τα πληρώσετε κιόλας

Freedomaki33: «Άλλαξε παιδάκι μου κάνα βρακί, μη σε πετύχει ο GAP ή η Τρόικα στο δρόμο και στο πάρουν και γίνουμε ρεζίλι!!!

AggelikiSardeli: Οι Bon Jovi θα τραγουδήσουν τραγούδια εμπνευσμένα από τη χώρα μας όπως «You give democracy a bad name» k «have a nice mesoprothesmo»

LefterisSt: «Βουλή: Αντιπαράθεση Ευ. Βενιζέλου – Γ. Καρατζαφέρη» Τι έγινε ρε παιδιά; Είπε ο Γάιδαρος τον Πετεινό Κεφάλα????

Vanalicious: Όταν βλέπω back2back ΓΑΠ και Σαμαρά να μιλάνε νομίζω ότι βλέπω φοιτητές στο debate club της σχολής τους.

avadista: #rbnews To “OXI” Σαμαρά θα το γιορτάζουν στη ΝΔ, κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

stetrian: Τελικά ο Κουρουμπλής aka Τειρεσίας, που τα βλέπει καλύτερα κατά τον Μπένυ, ψήφισε όχι.

missyupi: SorayaMntNegro πού να χορτάσει ο Benny? χορταίνει_ο_λύκος_με_μυρμίγκια?#

O_PokopikoS: Ο καρατζαφύρερ προκαλεί τα πάθη, και ο μπένυ τα λάθη.

Οι αναφορές μετρήθηκαν και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το e-track –μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που συλλέγει συνδυαστικά στοιχεία από κάθε είδους αναρτήσεις στο διαδίκτυο (ενημερωτικές ιστοσελίδες, blogs, facebook, twitter, forums, portals κτλ.), παρακολουθώντας τα σε πραγματικό χρόνο και αρχειοθετώντας τα.

Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk