Ολα είναι έτοιμα για τη σέντρα στο 43o Κόπα Αμέρικα, το οποίο εφέτος φιλοξενείται στην Αργεντινή από την 1η ως τις 24 Ιουλίου. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε οκτώ γήπεδα διαφορετικών πόλεων, θα μεταδοθούν από τα κανάλια Novasports, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού θα υπάρξει live τηλεοπτική κάλυψη της διοργάνωσης μέσω του youtube στη σελίδα http://www.youtube.com/copaamerica.

Παραδοσιακά τις τελευταίες δεκαετίες, σε κάθε διοργάνωση συμμετέχουν δώδεκα ομάδες, δέκα από την ομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής (CONMEBOL) και άλλες δύο χώρες από άλλες ομοσπονδίες που λαμβάνουν ειδική πρόσκληση. Σχεδόν πάντα (όπως και εφέτος) μία εξ αυτών είναι το Μεξικό, ενώ το δεύτερο εισιτήριο αρχικά εξασφάλισε η Ιαπωνία. Ωστόσο, ο φονικός σεισμός που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην ασιατική χώρα, ανάγκασε τους Ιάπωνες να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους με αποτέλεσμα να κληθεί εν τέλει η Κόστα Ρίκα.
Τα φαβορί…

Αργεντινή

Το μεγάλο φαβορί για την εφετινή διοργάνωση είναι η οικοδέσποινα Αργεντινή. Οι Μπιανκοτσελέστε κατέχουν μαζί με την Ουρουγουάη τα περισσότερα τρόπαια (14), ενώ το γεγονός ότι φιλοξενούν το τουρνουά, τους καθιστά φαβορί. Ο νέος τεχνικός της ομάδας Σέρχιο Μπατίστα έχει καλέσει ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτή τη στιγμή το αργεντίνικο ποδόσφαιρο με παίκτες όπως οι Μέσι, Αγουέρο, Ντι Μαρία, Παστόρε και Τέβες.

Βραζιλία

Η Βραζιλία ως κάτοχος του τελευταίου τροπαίου θα προσπαθήσει να υπερασπίσει τον τίτλο του 2007. Ο τεχνικός της ομάδας Φελίπε Μενέσες έχει συμπεριλάβει στην αποστολή νέα αστέρια από τη χώρα της Σάμπα, αφήνοντας εκτός μεγάλα ονόματα της Σελεσάο όπως είναι ο Κακά, ο Ροναλντίνιο και ο Αντριάνο. Από τη νέα φουρνιά των Βραζιλιάνων ξεχωρίζει ο Νέιμαρ, ο οποίος θεωρείται το next best thing του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Μεξικό

Το Μεξικό κατέκτησε πριν από λίγες ημέρες το Gold Cup (αντίστοιχο του Κόπα Αμέρικα που διοργανώνεται από την CONCACAF την ομοσπονδία της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής) και έρχεται με… φόρα στο τουρνουά, το οποίο θέλει να κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ωστόσο, οι Μεξικανοί δεν θα έχουν στην αποστολή τους οκτώ σημαντικούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι αποκλείστηκαν από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας εξαιτίας ενός ροζ σκανδάλου που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας στον Ισημερινό! Οι Τζό Ντος Σάντος, Ισραελ Χιμένεθ, Νέστορ Βίντριο, Μάρκο Φαμπιάν, Χόρχε Ερνάντεθ, Χαβιέρ Κορτές, Νταβίντ Καμπρέρα και Νέστορ Καλντερόν διοργάνωσαν πάρτι με ιερόδουλες στο ξενοδοχείο της ομάδας αλλά έγιναν αντιληπτοί και τέθηκαν εκτός διοργάνωσης.

Ουρουγουάη

Η Ουρουγουάη παραδοσιακά συγκαταλέγεται στους ισχυρούς του Κόπα Αμέρικα. Ο Ντιέγκο Φορλάν και η παρέα του, αφού καθήλωσαν τον ποδοσφαιρικό πλανήτη στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής το περασμένο καλοκαίρι, οπότε κατέλαβαν την 4η θέση, πλέον θέλουν να φτάσουν στην κορυφή του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου.

Χιλή

Η Χιλή με τον Πάμπλο Κοντρέρας του ΠΑΟΚ στο ρόστερ της συμπληρώνει την πεντάδα των ομάδων που έχουν τις δυνατότητες να κατακτήσουν το Κόπα Αμέρικα, έστω και αν κατά το παρελθόν έχει… κλωτσήσει την ευκαιρία φτάνοντας στον τελικό τέσσερις φορές. Ο κόουτς Κλαούντιο Μπόργκι έχει συνθέσει μια δυναμική και τεχνική ομάδα με τον 23χρονο επιθετικό Αλέξις Σάντσες να ξεχωρίζει.

Ξέρετε ότι…
1εισιτήριο για το Κύπελλο Συνομοσπονδίας (Confederations Cup) που θα διεξαχθεί στη Βραζιλία το 2013 θα δοθεί στον νικητή του Κόπα Αμέρικα.

2ομάδες από διαφορετική ομοσπονδία (Μεξικό και Κόστα Ρίκα)έλαβαν πρόσκληση για να συμμετάσχουν στο Κόπα Αμέρικα, κάτι που γίνεται από το 1993.

5προπονητές των ομάδων που συμμετάσχουν στο Κόπα Αμέρικα είναι από την Αργεντινή. Ο Σέρχιο Ματίστα (Αργεντινή), ο Ζεράρδο Μαρτίνο (Παραγουάη), ο Γκουστάβο Κιντέρος (Βολιβία), ο Ρικάρντο Λα Βόλπε (Κόστα Ρίκα) και ο Κλαούντιο Μπόργκι (Χιλή).

8πόλεις θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση: Μπουένος Άιρες, Κόρδοβα, Λα Πλάτα, Μεντόζα, Σάντα Φε, Σαν Χουάν, Σαν Σαλβαδόρ, Γιουχούι και Σάλτα. Ο τελικός θα γίνει στο Μπουένος Άιρες, στο Στάδιο Μονουμεντάλ.

9είναι τα Κόπα Αμέρικα στα οποίο έχει συμμετάσχει ο Ουρουγουανός Άνχελ Ρομάνο από το 1916 ως το 1926. Δεύτερος σε παρουσίες είναι ο Αλεξ Αγκουινάγκα από το Εκουαδόρ με οκτώ.

12διαιτητές θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση. Ένας από κάθε χώρα, ενώ 14 θα είναι οι βοηθοί τους.

14τίτλους Κόπα Αμέρικα έχουν τόσο η Αργεντινή όσο και η Ουρουγουάη. Ακολουθεί με 8 η Βραζιλία που έχει κατακτήσει τις δύο τελευταίες διοργανώσεις.

17είναι ο αριθμός – ρεκόρ των τερμάτων που έχουν σημειωθεί στον θεσμό από τον Αργεντινό Νορμπέρτο Μέντες και από τον Βραζιλιάνο Ζιζίνιο.

34είναι το ρεκόρ των συμμετοχών σε αγώνες Κόπα Αμέρικα που πήρε ο Χιλιανός Σέρχιο Λίβινγκστον από το 1941 ως το 1953.

42Κόπα Αμέρικα έχουν διοργανωθεί πριν από το φετινό της Αργεντινής. Είναι ο αρχαιότερος θεσμός εθνικών ομάδων στον κόσμο, ενώ το πρώτο Κόπα Αμέρικα έγινε στην Αργεντινή το 1916.

364είναι οι βαθμοί που έχει συγκεντρώσει η Αργεντινή σε όλα τα Κόπα Αμέρικα. Ακολουθεί η Ουρουγουάη με 339 και η Βραζιλία με 315.


Ποιοι έχουν φιλοξενήσει τις διοργανώσεις

9 φορές Αργεντινή

7 φορές Ουρουγουάη

6 φορές Χιλή, Περού

5 φορές Βραζιλία

3 φορές Εκουαδόρ

2 φορές Βολιβία

1 φορά Κολομβία, Παραγουάη, Βενεζουέλα

3 φορές (1975, ’79, ’83) δεν υπήρξε συγκεκριμένη έδρα και τα ματς παίζονταν στη χώρα της εκάστοτε γηπεδούχου.