Αιματηρή ήταν η κατάληξη της επιδρομής Ταλιμπάν στο ξενοδοχείο «Intercontinental» της Καμπούλ. Οι εξτρεμιστές σκότωσαν 10 ανθρώπους που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν εργαζόμενοι, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας, έπειτα από ολονύχτιο θρίλερ, σκότωσαν τους επτά Ταλιμπάν που πραγματοποίησαν την επίθεση.

Η εισβολή των εξτρεμιστών σημειώθηκε την παραμονή της συνόδου, στην ατζέντα της οποίας θα τεθεί το σχέδιο για τη μεταφορά της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις, όταν αποχωρήσουν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες στο ξενοδοχείο, ενώ εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, καθώς μπορεί να εντοπιστούν και άλλα θύματα εντός του ξενοδοχείου. Επιπλέον, 12 άτομα τραυματίστηκαν από την επιδρομή.

Οι δράστες με όπλα και χειροβομβίδες εισέβαλαν στο αυστηρά φρουρούμενο ξενοδοχείο, στο οποίο συχνάζουν δυτικοί και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα και ένας από αυτούς πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό στον δεύτερο όροφο του ξενοδοχείου.

Ορισμένοι από τους δράστες κρατούσαν κασετόφωνα τα οποία έπαιζαν πολεμικά τραγούδια των Ταλιμπάν και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως.

Υπάλληλος του ξενοδοχείου δήλωσε στο Reuters ότι κάποιοι ένοικοι του ξενοδοχείου έπεσαν στο κενό από τον δεύτερο και τον τρίτο όροφο για να γλιτώσουν.

Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκαν ακόμη τρεις εκρήξεις.

Τέσσερις ώρες μετά την εισβολή των Ταλιμπάν, ελικόπτερα του ΝΑΤΟ πλησίασαν την ταράτσα του ξενοδοχείου, όπου βρίσκονταν κάποιοι εξτρεμιστές σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις από αυτούς.

«Η αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά τα δωμάτια του ξενοδοχείου για να διαπιστώσει αν υπάρχουν θύματα ή κάποια άλλη απειλή» είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καμπούλ, Αγιούμπ Σαλάνγκι.

Η επίθεση σημειώθηκε μία εβδομάδα αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την απόσυρση 10.000 αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του χρόνου και άλλων 23.000 μέχρι τα τέλη του 2012, προκαλώντας ανησυχία ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν είναι έτοιμες να αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε ότι στην επίθεση συμμετείχαν πολλά μέλη της οργάνωσης. Μιλώντας τηλεφωνικώς στο Reuters από άγνωστη τοποθεσία ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν πολλά θύματα. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν συχνά υπερβάλλουν ως προς τον αριθμό των θυμάτων επιθέσεων εναντίον δυτικών και κυβερνητικών στόχων στο Αφγανιστάν.

Μετά την επίθεση διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στο ξενοδοχείο και στις γύρω περιοχές.

Το ξενοδοχείο είναι κτισμένο επάνω σε έναν λοφίσκο στη δυτική Καμπούλ και χρησιμοποιείται συχνά για διασκέψεις και από δυτικούς επισκέπτες της πόλης.

Η τελευταία μεγάλη επίθεση με στόχο ξενοδοχείο στην Καμπούλ όπου καταλύουν δυτικοί πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2008, όταν πολλοί ένοπλοι Ταλιμπάν σκότωσαν έξι άτομα στη διάρκεια επιδρομής στο γειτονικό ξενοδοχείο «Serena».