Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένα είδος μικρού δεινοσαύρου ανέπτυξε κεφάλι που είχε σχήμα κράνους και ήταν ιδιαίτερα ισχυρό και ανθεκτικό. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι δεινόσαυροι του είδους Stegoceras validum ανέπτυξαν αυτό το κεφάλι για να μπορεί να συγκρούονται σφοδρά μεταξύ τους κυρίως για λόγους επικράτησης στο ζευγάρωμα.

Κεφάλι για μάχες

Ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και τον Καναδά μελέτησαν απολιθώματα, έκαναν ακτινογραφίες και τομογραφίες στα κρανία διαφόρων ζώων που ζουν σήμερα αλλά και προσομειώσεις καταλήγωντας στο συμπέρασμα ότι ο Stegoceras διέθετε ένα πανίσχυρο κεφάλι. Ο δεινόσαυρος αυτός ζούσε πριν από 72 εκατομμύρια έτη στις περιοχές της Βόρειας Αμερικής, είχε μέγεθος κατσίκας και ήταν φυτοφάγος.

«Το κεφάλι του Stegoceras έμοιαζε με ένα κράνος μοτοσυκλέτας και μάλιστα ενισχυμένο. Το κρανίο αποτελούνταν από ένα εξωτερικό σκληρό ανθεκτικό κέλυφος και ένα παρόμοιο εσωτερικό ανάμεσα από τα οποία υπήρχε ένα ακόμη στρώμα πιο μαλακό που απορροφούσε τους κραδασμούς. Ο εγκέφαλος του δεινοσαύρου βρισκόταν προστατευμένος κάτω από αυτή την ασπίδα» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS One. Σύμφωνα με τους ερευνητές το μόνο ζώο που διαθέτει σήμερα ένα κρανίο παρεμφερές με εκείνο του δεινόσαυρου είναι ένα μικρό είδος αντιλόπης που ζει στις υποσαχάριες περιοχές της Αφρικής.