Ανακατατάξεις στον χώρο της ενέργειας προβλέπει ο κ. Ευ. Μυτιληναίος τα επόμενα χρόνια μετά την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας του Αγίου Νικολάου ισχύς 444 MW και την ένταξη στο σύστημα της Korinthos Power (65% όμιλος Μυτιληναίου – 35% Motor Oil) ισχύς 437 MW το τρίτο τρίμηνο του 2011. «Οι μονάδες αυτές είναι οι πιο αποδοτικές στην Ελλάδα και τα επόμενα χρόνια επειδή το κόστος των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα εκτοξευτεί λόγω της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων θα καταστούν και οι πιο φθηνές με αποτέλεσμα να επιλέγονται πρώτες από τον ΔΕΣΜΗΕ για να τροφοδοτούν με ρεύμα τη χώρα. Ηδη, ο Αγιος Νικόλαος με τις επιδόσεις του συνεισφέρει σημαντικά στα ebitda του ομίλου. Οι επενδύσεις των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια αρχίζουν και αποδίδουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίου κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην Ενωση Θεσμικών.
Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2013 στις χώρες μέλη της Ε.Ε. οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες θα πληρώνουν δικαιώματα έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ετήσιο κόστος της ΔΕΗ στο 1 δισ. ευρώ το χρόνο αφού το πρόστιμο είναι 20 ευρώ ανά τόνο CO2. Oι λιγνιτικές μονάδες εκλύουν περίπου 1.300 τόνους CO2 ανά παραγόμενο μεγαβάτ, όταν οι μονάδες με καύσιμο φυσικό αέριο εκλύουν περί τους 500 τόνους CO2.
Σχετικά με την εν εξελίξη απεργία της ΓΕΝΟΠ, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε πως χειρότερη στιγμή για τη ΔΕΗ δεν θα μπορούσαν να επιλέξουν οι εργαζόμενοι: «Ηδη οι καταναλώσεις ήταν χαμηλές λόγω της κρίσης και ορισμένες μονάδες της ΔΕΗ ήταν εκτός λειτουργίας για συντήρηση. Με την απεργία η ΔΕΗ χάνει ημερησίως 4-5 εκατ. ευρώ καθώς υποχρεούται να κάνει εισαγωγές ενώ την ίδια στιγμή κερδίζουν οι εισαγωγείς αλλά και οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας. Η απεργία «έκρυψε» κάποια προβλήματα των ιδιωτών αφού όλοι σήμερα δουλεύουμε σε φουλ capacity» .
Σύμφωνα με πληροφορίες ζημίες και οι ιδιώτες της λιανικής (Εnerga, Aegean Power) που αγοράζουν ακριβά το ρεύμα και το πωλούν σε σταθερές τιμές.
Για την αγορά του υγροποιημένου αερίου (LNG) ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος καθώς το ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης του συγκεκριμένου καυσίμου με αποτέλεσμα η τιμή να ανέβει κατά 25%. «Η συμμαχία μας με τη Motor Oil ήταν στρατηγικής συμμαχίας αφού ενώσαμε τις καταναλώσεις μας καθώς για να διακινείς LNG συμφέρει όταν έχεις δικές σου μονάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για το Αλουμίνιο
Για τη θυγατρική Αλουμίνιο της Ελλάδος ο κ.Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι δουλεύει σε φουλ παραγωγή και ο στόχος είναι να φθάσει στους 180.000 τόνους αλουμινίου το χρόνο από 165.000 φέτος. Ολη η παραγωγή είναι χετζαρισμένη ενώ το 68% εξάγεται. Επίσης, ετοιμάζεται επένδυση για αύξηση της παραγωγής αλουμίνας από 800.000 σε 1 εκατ. τόνους τον χρόνο. Επίσης, με μία άλλη επένδυση ύψους 11 εκατ. ευρώ που ήδη υλοποιείται θα υποκατασταθεί πλήρως η καύση μαζούτ από φυσικό αέριο.

Για τη Μέτκα,
Η Μέτκα το 2011 θα κάνει ρεκόρ τζίρου και κερδοφορίας σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο. Ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται η κατάθεση προκαταβολής για το δεύτερο εργοστάσιο ηλεκτρισμού που θα κατασκευάσει ο όμιλος στη Συρία. «Μέχρι στιγμής οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης είναι ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά. Ωστόσο, εάν λόγω των γεγονότων δεν υλοποιηθεί το έργο, η Μέτκα δεν θα χάσει λεφτά αλλά θα έχει απώλειες εκτιμώμενων εσόδων», δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου. Η εταιρεία έχει ανεκτέλεστο συμβάσεων ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
Γενικότερα για τον όμιλο ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε πως ο τζιρος για το 2011 θα ξεπεράσει τα 1,3 δισ. ευρώ και ίσως προσεγγίσει το 1,5 δισ. ευρώ λόγω των καλών επιδόσεων από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου.