Τα κόμματα
Η πολιτικά «θερμή» εβδομάδα που ακολούθησε τον ανασχηματισμό δεν έφερε ουσιαστικές ανακατατάξεις στο buzz των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το ΠαΣοΚ διατήρησε την πρώτη θέση με 53%, ήτοι με μια μικρή πτώση που δικαιολογείται απόλυτα από τις εξελίξεις. Ο απόηχος του ανασχηματισμού, η «επόμενη μέρα» για τις εσωκομματικές τριβές και η αγωνία για την πορεία του μεσοπρόθεσμου που αρχίζει πλέον να συζητείται στη Βουλή κυριάρχησαν στις αναφορές και έδωσαν το στίγμα για όσα αναμένεται να χαρακτηρίσουν το υπόλοιπο καλοκαίρι.

Το μεγαλύτερο μέρος του buzz μεταφέρει ένα γενικευμένο αίσθημα αγωνίας για τις εξελίξεις –οικονομικές και πολιτικές– συνδέοντάς τες με τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές επιλογές. Με μια μικρή άνοδο που την ανεβάζει στο 27%, η Νέα Δημοκρατία συνδέθηκε επικοινωνιακά με συνήθη αντιπολιτευτικά θέματα, όπως οι αδυναμίες του ανασχηματισμού και η αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, αλλά και με την κριτική των Ευρωπαίων προς τον αρχηγό της για την άρνηση συναίνεσης.

Τα μικρότερα κόμματα ενίσχυσαν ελάχιστα τη θέση τους, ουσιαστικά συγκρατώντας την πτώση των περασμένων εβδομάδων. Φαίνεται πως μετά από δύο εβδομάδες μονομαχίας των μεγάλων, οι μικροί προσεγγίζουν ξανά τα πραγματικά ποσοστά τους.

Τα πρόσωπα
Ο Γιώργος Παπανδρέου διατήρησε την πρωτιά του στο buzz των αρχηγών, με ένα 70% που αντανακλά το ενδιαφέρον που συνεχίζουν να προκαλούν τόσο οι πολιτικές κινήσεις όσο και η αδυναμία για την οποία συχνά κατηγορείται. Σε επίπεδο αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων, συνεχιζόμενα πτωτική είναι η πορεία του Αλέξη Τσίπρα που έφτασε το 1%, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ισορροπεί τα ποσοστά του στο κομματικό share of buzz. Αναρωτιέται κάποιος αν η απόκλιση των ποσοστών αρχηγού και κόμματος έχει τις ρίζες της στην απουσία του αρχηγού από τις εξελίξεις, ή την αδυναμία των πολιτικών παρεμβάσεων του τον τελευταίο καιρό.

Ως προς το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επί μήνες πρώτος σε προσωπικό share of buzz, αρχίζει να κάμπτεται. Η υποχώρηση του ποσοστού του κατά 15% είναι αναμενόμενη μετά την αλλαγή υπουργικού θώκου, όπως αναμενόμενη είναι και η εκτόξευση του διαδόχου του Ευάγγελου Βενιζέλου στο 25% από το αμήχανο 1% της περασμένης εβδομάδας. Εικάζεται πως τα ποσοστά τους θα αναπροσαρμοστούν εκ νέου, μόλις ισορροπήσουν στους νέους τους ρόλους. Μένει να δούμε αν ο Βενιζέλος θα διατηρήσει το υψηλότατο ποσοστό του προκατόχου του, καθώς εικάζεται πως το ενδιαφέρον προέρχεται λιγότερο από το ίδιο το πρόσωπο και περισσότερο από το θέμα της οικονομίας που «καίει».

Πέραν αυτών, το buzz δεν κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Στο κυβερνητικό μέτωπο, ο έτερος Αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος σπανίως περνά απαρατήρητος, διατήρησε το προσωπικό ποσοστό του στο 6%, χάρη στις νέες δηλώσεις του για τις απολύσεις στο Δημόσιο που ξεσήκωσαν αντιδράσεις, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης έπεσε στο 3%, με την αλλαγή του κυβερνητικού ρόλου του. Στο ίδιο ποσοστό βρίσκεται ο Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος φαίνεται πως εξακολουθεί να επηρεάζει το buzz με τον απόηχο της παραίτησής του, τις αναφορές σε αυτόν από κοινοβουλευτικούς κύκλους, αλλά και τις φήμες για την επικείμενη δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος.

Ανοδική στο buzz παραμένει η πορεία της Ντόρας Μπακογιάννη. Παρά τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων, φαίνεται πως η ίδια και οι κινήσεις της δεν περνούν απαρατήρητες. Στη Νέα Δημοκρατία, τα προσωπικά ποσοστά των μεμονωμένων πολιτικών πλην του αρχηγού της παραμένουν χαμηλά, με μεγαλύτερο εκείνο του Δημήτρη Αβραμόπουλου (1%).

Τα θέματα
Μετά από τρεις εβδομάδες κυριαρχίας των «Αγανακτισμένων», το ενδιαφέρον για το θέμα αραίωσε, όπως και οι συγκεντρώσεις τους. Ανασχηματισμός και οικονομία ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση του buzz. Ο ανασχηματισμός σχολιάστηκε, ερμηνεύτηκε και αποδομήθηκε επαρκώς -και η συζήτηση μάλλον θα μείνει εδώ, έως ότου διαφανεί η ανάγκη για μία ακόμα κυβερνητική αλλαγή!

Αντίθετα, η οικονομία, με τα νέα μέτρα, τις έκτακτες εισφορές και τις διαρκείς αναπροσαρμογές προς το επαχθέστερο, φαίνεται πως θα παραμείνει πρώτο θέμα για καιρό, καθώς η σοβαρότητα της κατάστασης και η συνάρτησή της με την πραγματική ζωή εύλογα τη βάζουν στο κέντρο του ενδιαφέροντος για όλους, πολιτικοποιημένους και μη.

Το νέο θέμα των στημένων παιχνιδιών και της μαφίας του ποδοσφαίρου κατέκτησε ποσοστό 6% δύο μόλις μέρες μετά την εμφάνισή του. Η ταχύτατη άνοδός του εδράζεται, βεβαίως, στο πάγιο ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα ποδοσφαιρικά. Ωστόσο, τολμώ να υποθέσω πως η έκρηξη των σχετικών αναφορών μετά τις 24/6 σε ένα βαθμό ευθυγραμμίζεται με την ανάγκη του κόσμου να αποδοθεί, επιτέλους, δικαιοσύνη «κάπου» – ακόμα και έξω από την πολιτική σκηνή, όπου φαίνεται πως η όποια απόδοση ευθυνών αργεί…

Τιτιβίσματα:
Valentinaki7: Και ο «mind the… GAP», βάζει φόρο 10% στα ετήσια εισοδήματα από 8.000 – 12.000 ευρώ! …Ας φωνάξει κάποιος τον εξορκιστή, επιτέλους!
KostasVaxevanis: Αυτή δεν είναι χώρα, είναι το BennyHillShow.
RedDuckling: H εισαγγ.Πόπη Παπανδρέου δεν κώλωσε στην έρευνα για το ποδόσφαιρο. Τελικά υπάρχει άνθρωπος με αυτό το επώνυμο που έχει καρύδια αγαπητέ #GAP
GAPthoughts: Παπαχρέου
redlumf: Η Merkel ζήτησε από Σαμαρά να ψηφίσει το μεσοπρθ. Σε λίγο θα πάει πλατεία Σύνταγμα να μιλήσει στη συνέλευση και να ζητήσει να βάλουν πλάτη.
_serg1o_: Ντροπή του Σαμαρά! Από παλιό συγκάτοικο θα περίμενα μια κάποια υποστήριξη… Τιμημένο Harvard”.
angel_maximos: Η μισή Αττική Οδός δεν έχει ρεύμα, εκτός απ’τα διόδια. Πόσο πουλημενοι είστε ρε. #oust
ellitsa: Φιγιόν και Μπαρόζο εξηγούν ότι κανένα άλλο σχέδιο δεν θα έχει τη στήριξή τους. Ας πει κάποιος στο Σαμαρά να ανοίξει τηλεόραση…#epikindinos
Potouroglou: Πρωθυπουργός: Γιώργος Παπανδρέου / Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: Θεόδωρος Πάγκαλος. Σε μια πρόταση «Λεφτά υπάρχουν και θα τα φάμε μαζί».
Tras_1: Τελικά ο Φλωρίδης μόνο Φλώρος δεν είναι!
spi_pol: O bigBenny δεν μπορει να βαρεσει παλαμάκια. Δεν φτάνει το ένα χέρι το άλλο. #vouli
kgiannakidis τι μπαμπας? δεν ειχεμπαμπα ο Μπενυ. ο Μπενυ ειναι το BigBang !!!!
nikolasplanet: Αν είχαμε Υπουργό Οικονομικών τον Μπέο, εύκολα θα έστηνε τα CDS και αν χρεοκοπούσαμε ΑΤΑΚΤΑ, θα εξαλείφαμε το χρέος κ θα είχαμε κ πλεόνασμα
Elena_Kappa: Ο θεός της Ελλάδος είναι μεγάλος #Benny
fbobolas: Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβάμαι τίποτα, είμαι άφραγκος.
angel_maximos: Κοίτα να δεις που καταντήσαμε. Να μας κόβουν το ρεύμα & να το βλέπουμε σαν ευκαιρία να κάνουμε λίγη οικονομία.
TheGoodGeorge: Υπάλληλος στο ΙΚΑ. Δώσε μου €100 και θα δούμε τα ένσημα για τη σύνταξη άμεσα. Αλλιώς σε 1 χρόνο. #dimosio

Οι αναφορές μετρήθηκαν και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το e-track, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που συλλέγει συνδυαστικά στοιχεία από κάθε είδους αναρτήσεις στο διαδίκτυο (ενημερωτικές ιστοσελίδες, blogs, facebook, twitter, forums, portals κτλ.), παρακολουθώντας τα σε πραγματικό χρόνο και αρχειοθετώντας τα.