Σε στενή επαφή και συνεργασία με ένα κρυφό δίκτυο αντιφρονούντων στην Τρίπολη βρίσκονται οι αντάρτες που εδρεύουν στα ανατολικά της Λιβύης.

Σύμφωνα με το BBC, μέλος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου αποκάλυψε ότι οι αντικαθεστωτικοί έχουν ήδη φτιάξει ένα δίκτυο με αντιφρονούντες, όπου μιλούν μέσω Skype και δορυφορικών τηλεφώνων με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι.

Η ομάδα των ανταρτών ονομάζεται «Οι πέντε της Τρίπολης», καθώς ο βασικός πυρήνας του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που επικοινωνεί κάθε βράδυ με τουλάχιστον 100 αντιφρονούντες στην Τρίπολη απαρτίζεται από πέντε στελέχη που έχουν επιφορτιστεί με αυτή την ευθύνη.

Ενα από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ο Αλαμίν Μπελχάζ, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η επικοινωνία μεταξύ των αντιφρονούντων είναι ασφαλής, καθώς δεν έχει συλληφθεί κανείς μέχρι τώρα.
«Μιλάμε μία ώρα κάθε βράδυ. Τα μέλη του δικτύου προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα και μας ενημερώνουν για το τι σκέφτονται οι φίλοι τους, ή τι ακούγεται στα μουσουλμανικά τεμένη και στους δρόμους. Εχουμε μεγάλη εμπειρία στο να δρούμε «υπογείως», για 30 χρόνια δεν μπόρεσε να διεισδύσει κανείς στην οργάνωση» τόνισε στο BBC o Μπελχάζ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι πολίτες στην Τρίπολη ξεπερνούν τους φόβους τους και ότι το καθεστώς Καντάφι εμφανίζει σημάδια αποδυνάμωσης.

«Είμαστε βέβαιοι ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας εξέγερσης στην Τρίπολη. Απλώς είναι θέμα χρόνου» δήλωσε ο Μπελχάζ.

Αυτό που επιδιώκουν οι αντάρτες είναι να υπάρξει ένας καλός συντονισμός μεταξύ των αντιφρονούντων στην Τρίπολη και των ανταρτών έτσι ώστε τη στιγμή που θα υπάρξει μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος στην πρωτεύουσα από τα νότια, τα δυτικά και τα ανατολικά της χώρας, να υπάρξουν παράλληλες επιχειρήσεις και μέσα στην Τρίπολη.

Επίσης, οι αντάρτες τονίζουν το ενδεχόμενο να υπάρξει σφαγή στην Τρίπολη, στην περίπτωση που το καθεστώς Καντάφι πέσει από ομάδες προσκείμενες σε αυτόν.
Γι’ αυτόν τον λόγο οι αντάρτες θέλουν να αποτρέψουν αυτή την πιθανότητα.

Ετσι, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, έχουν έρθει ήδη σε επαφή με τεχνοκράτες που ακόμη βρίσκονται στην υπηρεσία του καθεστώτος, όπως επίσης και με στελέχη του στρατού και της αστυνομίας που τους έχουν διαβεβαιώσει πως αν ο Καντάφι φύγει από την εξουσία, αυτομάτως θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με αυτές των ανταρτών.