Δροσερά, εύκολα και με απλά υλικά είναι τα κατεξοχήν καλοκαιρινά γλυκά, που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Πεντανόστιμα και με υλικά που όλοι έχουμε στο ψυγείο και στο ντουλάπι μας προσφέρουν την παγωμένη απόλαυση που όλοι αναζητάμε όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει.

Ακολουθήστε τις παλιές δοκιμασμένες συνταγές της μαμάς και φτιάξτε πετυχημένα γλυκίσματα ψυγείου, «ντυμένα» με άρωμα καλοκαιριού.

Εμείς σας δείχνουμε τα βασικά βήματα. Εσείς βάλτε την φαντασία σας, πειραματιστείτε με τα φρούτα της αρεσκείας σας και βάλτε την δική σας υπογραφή στις παρακάτω συνταγές.

Μπισκοτοζελέ


Υλικά:
1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ ή σαβουαγιάρ
2 φακελάκια κρέμα στιγμής βανίλια
2 φακελάκια ζελέ φράουλα
1 ποτήρι γάλα με λίγο κονιάκ
σαντιγί

Εκτέλεση
Πρώτα φτιάχνουμε το ζελέ και το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.

Έπειτα ετοιμάζουμε την κρέμα στιγμής σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο κουτί και την αφήνουμε λίγο να σταθεί.

Στη συνέχεια βουτάμε στο γάλα τα πτι-μπερ και βάζουμε μία στρώση από αυτά σε κάνουμε σε ένα πιρέξ. Αν θέλετε τα μπισκότα πιο τραγανά μπορείτε απλώς να τα ραντίσετε ελαφρώς με λίγο γάλα ή με λίγο κονιάκ.

Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα βανίλια και το βάζουμε το πιρέξ για λίγο στο ψυγείο.

Όταν το ζελέ αρχίζει να πήζει (προσοχή όχι πολύ) τότε το ρίχνουμε και αυτό στο πιρέξ -πάνω από την κρέμα- και ξαναβάζουμε το γλυκό στο ψυγείο έως ότου παγώσει το ζελέ. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο ζελέ ψιλοκομμένα κομμάτια φρούτων της αρεσκείας σας.

Προαιρετικά μπορείτε να γαρνίρετε το γλυκό σας με λίγη σαντιγί.


Καλοκαιρινό γλυκό με ανανά


Υλικά:
1 κονσέρβα κομπόστα ανανά
750 γρ.στραγγιστό γιαούρτι
750 γρ κρέμα γάλακτος
20 μπισκότα σαβαγιάρ
λίγη ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
Βάζετε πρώτα τα κομμάτια του ανανά σε ένα σουρωτήρι έτσι ώστε να στραγγίξουν καλά.

Στη συνέχεια φτιάχνετε τη σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και την βάζετε στο ψυγείο προκειμένου να σφίξει.

Απλώνετε σε ένα ταψί τα σαβαγιάρ και τα περιχύνετε με το σιρόπι της κομπόστας. Έπειτα ψιλοκόβετε τις φέτες του ανανά και ανακατεύετε τις μισές με την σαντιγί και το γιαούρτι.

Απλώνετε το μείγμα πάνω από τα μπισκότα και γαρνίρετε το γλυκό με τα υπόλοιπα κομμάτια ανανά.

Το αφήνετε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.


Γιαουρτογλυκό με σοκοφρέτα



Υλικά:

500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
500 γρ. κρέμα γάλακτος (χτυπημένη σε σαντιγί)
10-12 σοκοφρέτες (ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους που θα χρησιμοποιήσετε)
2 μπανάνες

Εκτέλεση
Σπάμε τις σοκοφρέτες σε μικρά κομμάτια, τις στρώνουμε σε ένα πιρέξ ή τις μοιράζουμε σε βαθιά γυάλινα μπολ και τις πιέζουμε ελαφρά έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια ομοιόμορφη στρώση.

Στη συνέχεια νακατεύουμε την σαντιγί με το γιαούρτι και την απλώνουμε πάνω από τις σοκοφρέτες.

Τέλος γαρνίρουμε το γλυκό με φέτες μπανάνας και το βάζουμε στο ψυγείο για να δέσει.

Γλυκό με πορτοκαλάδα


Υλικά:
3 κούπες συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα
3 κούπες φρέσκο γάλα
2 φακέλους άνθος αραβοσίτου Γιώτης με γεύση βανίλια
1 πακέτο μπισκότα Πτι- μπερ
4-5 κ.σ ζάχαρη

Εκτέλεση
Πέρνετε δύο μικρές κατσαρόλες και δύο κούπες του καφέ. Στη μία κατσαρόλα βάζετε να ζεσταθούν 2,5 κούπες πορτοκαλάδα και στην άλλη κατσαρόλα ζεστένετε 2,5 κούπες φρέσκο γάλα.

Στη μισή κούπα πορτοκαλάδα που έχει απομείνει διαλύετε το ένα φακελάκι άνθος αραβοσίτου Γιώτης. Το ίδιο κάνετε και στην μισή κούπα γάλα μόνο που σε αυτή προσθέτετε και την ζάχαρη.

Στη συνέχεια ρίχνετε στην κατσαρόλα με την πορτοκαλάδα το μείγμα της κούπας με το πορτοκάλι και και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει. Την κατεβάζετε από το μάτι

Έπειτα προσθέτετε στην κατσαρόλα με το γάλα, την άλλη μισή κούπα γάλα με το άνθος αραβοσίτου και τη ζάχαρη και ανακατεύετε επίσης μέχρι να πήξει. Το συγκεκριμένο μείγμα αργεί περισσότερο από την πορτοκαλάδα να πήξει.

Αφήνετε τα δύο μείγματα να κρυώσουν για λίγο -εκτός ψυγείου.

Μετά βάζετε το μείγμα της πορτοκαλάδας σε μια φόρμα, από πάνω απλώνετε μια στρώση μπισκότα -τα οποία προηγουμένως έχετε ραντίσει με λίγο γάλα- και ρίχνετε την κρέμα.

Απλώνετε άλλη μια στρώση μπισκότα πάνω από την κρέμα, σκεπάζετε την φόρμα και την βάζετε στο ψυγείο μέχρι να δέσει το γλυκό.

Μόλις το πορτοκαλογλυκό κρυώσει αναποδογυρίζετε τη φόρμα σε μια μεγάλη πιατέλα και αν θέλετε γαρνίρετε με λίγη σαντιγί.

Καλοκαιρινός κορμός σοκολάτας


Υλικά:
3 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ
1 φλιτζάνι τσαγιού κακάο
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη ακατέργαστη
1 σοκολάτα κουβερτούρα
2 βανίλιες
1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια, χοντροτριμμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού φιστίκια Αιγίνης, χοντροτριμμένα
100 γρ. βούτυρο
2 αβγά
1/2 ποτήρι κονιάκ
1/2 ποτήρι γάλα

Εκτέλεση
Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και στη συνέχεια προσθέτετε το βούτυρο ανακατεύοντας με το ειδικό σύρμα.

Το βγάζετε από την φωτιά και ρίχνετε τη ζάχαρη ενώ εξακολουθείτε να ανακατεύετε καλά.

Έπειτα προσθέτετε το κακάο και τις βανίλιες. Σε ένα άλλο πιάτο σπάτε τα αβγά, τα χτυπάτε λίγο και τα προσθέτετε στο μίγμα. Συνεχίζετε το χτύπημα με το σύρμα για λίγο ακόμη μέχρι να δέσουν όλα μαζί τα υλικά.

Βάζετε τα μπισκότα σε ένα μεγάλο μπολ και τα θρυμματίζετε με τα χέρια σας. Τα ραντίζετε με το γάλα και το κονιάκ, και έπειτα προσθέτετε τα καρύδια και τα φιστίκια (κρατήστε λίγα για το γαρνίρισμα).

Αδειάστε το αρχικό μίγμα -με τη σοκολάτα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αυγά- στο μπολ με τα μπισκότα και ανακατέψτε με τα χέρια σας καλά.

Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα αλουμινόχαρτο, δίνοντάς του το σχήμα που επιθυμείτε και βάλτε το στην κατάψυξη να παγώσει. Μπορείτε να το διατηρήσετε είτε στο ψυγείο είτε στην κατάψυξη.

Ζελέ με φρούτα του δάσους


Υλικά:
3 φακελάκια ζελέ κεράσι ή φράουλα
1 συσκευασία κομπόστα μαύρο μύρτιλλο
1 συσκευασία κομπόστα κόκκινο μύρτιλλο

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο κουτί.

Σε ένα αρκετά μεγάλο μπολ βάζουμε κοπανισμένο πάγο και μέσα σε αυτόν βάζουμε μία μεγάλη φόρμα ή μικρά φορμάκια. Ρίχνουμε μέσα στη φόρμα μία στρώση ζελέ με μια κουτάλα και αφήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να πήξει.

Στη συνέχεια ρίχνουμε μαύρο μύρτιλλο, αφού πρώτα το στραγγίξουμε για να φύγει το σιρόπι του. Κατόπιν προσθέτουμε μία στρώση ζελέ, αφήνουμε για 5-10 λεπτά να πήξει, συνεχίζουμε ρίχνοντας κόκκινο μύρτιλλο. Μπορείτε φυσικά να αντικαταστήσετε το μύρτιλλο με άλλο φρούτο της αρεσκείας ή απλώς να προσθέσετε σε αυτό και άλλα φρούτα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, έως ότου γεμίσουμε όλη τη φόρμα. Τέλος βγάζουμε τη φόρμα με το ζελέ από το μπολ με τον πάγο και τη βάζουμε στο ψυγείο για περισσότερο από μια ώρα, μέχρι να πήξει καλά.

Για να το ξεφορμάρουμε το ζελέ, βυθίζουμε τη φόρμα σε χλιαρό νερό για τριάντα δευτερόλεπτα, τη βγάζουμε, τη σκουπίζουμε από τα νερά και την αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.

Προαιρετικά μπορείτε να γαρνίρετε το γλυκό σας με ένα τσαμπί κόκκινου μύρτιλλου και φυλλαράκια.