Ενα νέο υπερσύγχρονο όπλο κατά των πρατηριούχων που κλέβουν βενζίνη «έστρεψε» η ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία 24ωρα.

Πρόκειται για μια ειδική συσκευή που εντοπίζει αμέσως και εξ… αποστάσεως ποιες αντλίες βενζίνης διαθέτουν εσωτερικό ηλεκτρονικό σύστημα για να αλλοιώνουν τη ροή του καύσιμου.

Το μυστικό όπλο της ΕΛΑΣ είναι πατέντα ενός έλληνα ειδικού σε ηλεκτρονικά συστήματα και κοστίζει περίπου 15.000 ευρώ. Προτού χρησιμοποιηθεί δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ειδικό εργαστήριο ελληνικού πανεπιστημίου και έκτοτε τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ. αναφέρουν ότι «με το νέο σύστημα οι έλεγχοι στα πρατήρια θα γίνονται με γρήγορο και αυτοματοποιημένο τρόπο, καθώς ήδη μέσα σε τρία μόλις εικοσιτετράωρα ελέγχθηκαν 13 πρατήρια καυσίμων στην Αθήνα, από τα οποία τα πέντε διαπιστώθηκε ότι έκλεβαν τους πελάτες τους». Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με τους ίδιους γοργούς ρυθμούς και τις επόμενες ημέρες.

Το κόλπο

Η μεγάλη κλοπή των καταναλωτών στα πρατήρια βενζίνης γίνεται με την χρήση μιας ειδικής ηλεκτρονικής πλακέτας που λειτουργεί με τηλεκοντρόλ και παρεμβάλλεται στο σύστημα ροής της βενζίνης.

Το αποτέλεσμα είναι στα ρεζερβουάρ των οχημάτων να μπαίνει μικρότερη ποσότητα καύσιμου από αυτήν που δείχνουν οι μετρητές, τους οποίους βλέπει ο καταναλωτής.

Μέχρι σήμερα οι έλεγχοι της ΕΛ. ΑΣ. και των συναρμόδιων υπηρεσιών γίνονταν με δειγματοληπτικούς ελέγχους και με «ξήλωμα» των αντλιών στα ελεγχόμενα πρατήρια, προκειμένου να ελεγχθούν και να διαπιστωθεί εάν παρεμβάλλεται σύστημα αλλοίωσης των ενδείξεων της αντλίας. Σημαντική απώλεια χρόνου και κόστους, δηλαδή, με αμφίβολα αποτελέσματα.


Ηλεκτρομαγνητικά σήματα

Το νέο σύστημα, που έθεσε σε λειτουργία η ΕΛ. ΑΣ. αλλάζει τα δεδομένα. Η συσκευή που χρησιμοποιεί πλέον το Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανιχνεύει αμέσως την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών σημάτων από την λειτουργία του εμβόλιμου λογισμικού στις αντλίες και αμέσως κτυπά συναγερμό.

Αστυνομικοί που επιβαίνουν σε οχήματα με συμβατικές πινακίδες περιδιαβαίνουν τα πρατήρια βενζίνης κρατώντας την συγκεκριμένη φορητή συσκευή. Σταματούν για ένα – δύο λεπτά σε κάθε πρατήριο όπου εμφανίζονται ως πελάτες και ελέγχουν αν η συσκευή δείχνει ένδειξης ύπαρξης ύποπτου συστήματος μέσα στις αντλίες.

Με αυτό τον τρόπο ο πρατηριούχος δεν μπορεί να αντιληφθεί τον άτυπο, «αόρατο» έλεγχο και να λάβει τα μέτρα του απενεργοποιώντας το σύστημα.

Σε περίπτωση που η συσκευή δώσει σήμα ότι οι αντλίες είναι… πειραγμένες οι αστυνομικοί – ανιχνευτές, μόλις φύγουν ειδοποιούν τα αρμόδια συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης να πάνε στοχευμένα πλέον στο συγκεκριμένο πρατήριο να «ξηλώσουν» τις αντλίες και να βρουν τις πλακέτες που κλέβουν τους καταναλωτές.

Οπως λένε οι αστυνομικοί «όλες οι ενδείξεις της φορητής συσκευής αποδείχθηκαν σωστές. Οπου έδειξαν ότι υπάρχει σύστημα αλλοίωσης των μετρητών των αντλιών αυτό επαληθεύθηκε και από την διαδικασία μηχανικού ελέγχου κατά τη διαδικασία ανοίγματος των αντλιών από τα συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης».