Το διαστημικό φορτηγό της Ευρώπης αυτοκαταστράφηκε επάνω από τον νότιο Ειρηνικό. Το ATV-Johannes Kepler είχε παραλάβει 1,3 τόνους σκουπιδιών από τον διαστημικό σταθμό προτού ολοκληρώσει την αποστολή του με την ελεγχόμενη «βουτιά».

Ηταν ένα από τα μη επανδρωμένα διαστημικά σκάφη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που ανεφοδιάζουν με τα απαραίτητα υλικά τον διαστημικό σταθμό και στη συνέχεια γεμάτα με σκουπίδια του σταθμού καταστρέφονται στην ατμόσφαιρα πέφτοντας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

To Johannes Kepler είναι το δεύτερο (από τα πέντε) κατά σειρά Αυτοματοποιημένα Οχήματα Μεταφοράς (Automated Transfer Vehicles), μετά από το «Ιούλιος Βερν» που καταστράφηκε το 2008.

Παρόμοια ήταν και η διαδρομή του «Γιοχάνες Κέπλερ», που καταστράφηκε φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα την Τετάρτη 22 Ιουνίου.

Αλλά ακόμα και στις τελευταίες στιγμές της ζωής του το ATV2 Kepler προσέφερε τις υπηρεσίες του καταγράφοντας σε ένα πρωτότυπο «μαύρο κουτί» μετρήσεις θερμοκρασίας, πίεσης κ.α. σχετικών με την ελεγχόμενη «βουτιά»του.

Τα στοιχεία αυτά θα βοηθήσουν στην κατανόηση κάποιων άγνωστων μέχρι τώρα χαρακτηριστικών των ελεγχόμενων εισόδων στην ατμόσφαιρα.