Δεν είναι μόνο τα μωρά που απολαμβάνουν ένα απαλό κούνημα πριν κοιμηθούν. Οι ενήλικες οι οποίοι λικνίζονται απαλά όταν ξαπλώνουν όχι μόνο κοιμούνται πιο εύκολα, αλλά ο ύπνος τους είναι και υψηλότερης ποιότητας.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, με επικεφαλής τους Sophie Schwartz και Michel Muhlethaler. Οι Ελβετοί επιστήμονες ζήτησαν από 10 άνδρες εθελοντές να κοιμηθούν δύο φορές και για 45 λεπτά την κάθε φορά. Αρχικά οι εθελοντές κοιμήθηκαν σε ένα σταθερό κρεβάτι και στη συνέχεια σε ένα κρεβάτι που λικνιζόταν.

Μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων που καταγράφτηκαν με τη βοήθεια εγκεφαλογραφήματος την ώρα του ύπνου των εθελοντών, αποκάλυψαν ότι οι άντρες όταν λικνίζονταν αποκοιμήθηκαν σε 4 λεπτά, δηλαδή 30 με 40 % γρηγορότερα απ’ ότι όταν κοιμήθηκαν στο σταθερό κρεβάτι.

Επιπλέον, το λίκνισμα βοήθησε τους άντρες εθελοντές να κοιμηθούν πιο βαθιά: παρέμειναν περισσότερη ώρα στον λεγόμενο «Ν2» ύπνο, δηλαδή το βαθύτερο στάδιο ύπνου που φτάνει κανείς όταν κοιμάται. Ακόμη, η ποιότητα του «Ν2» ύπνου τους φάνηκε να είναι υψηλότερη καθώς έδειξαν να μην επηρεάζονται από διάφορους ήχους.

Η ομάδα ερευνητών υποστηρίζει πως το λίκνισμα μπορεί να βοηθήσει στον συγχρονισμό των εγκεφαλικών κυμάτων, που σχετίζονται με τον ύπνο, τόσο στον υποθάλαμο όσο και στον φλοιό (πιθανότατα υπό την επίδραση του συστήματος ισορροπίας του έσω ωτός).