Σημαντικές αλλοιώσεις στη φαιά ουσία του εγκεφάλου προκαλεί η χρήση κοκαΐνης σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες.

Ειδικοί από το Ινστιτούτο Συμπεριφορικής και Κλινικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Κέϊμπριτζ, συνέκριναν τις απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου 60 ατόμων εθισμένων στην κοκαΐνη με εκείνες 60 ατόμων που δεν είχαν κάνει ποτέ στη ζωή τους χρήση ναρκωτικών.

Στον εγκέφαλο των εθισμένων ατόμων εντόπισαν σημαντικές ανωμαλίες οι οποίες έδειχναν να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του.

Μείωση φαιάς ουσίας, αύξηση προβλημάτων

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι η φαιά ουσία στους μετωπιαίους λοβούς των ατόμων αυτών είχε μειωθεί δραματικά, γεγονός που επηρέαζε βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως την ικανότητα λήψης αποφάσεων, τη μνήμη και την προσοχή.

Από την άλλη πλευρά, περιοχές που σχετίζονταν με το αίσθημα της ανταμοιβής εμφανίζονταν αισθητά διογκωμένες.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης δρ Κάρεν Έρσε, όσο μεγαλύτερο ήταν το διάστημα του εθισμού τόσο φτωχότερη ήταν η προσοχή των εθελοντών και τόσο πιο καταναγκαστική ήταν η συμπεριφορά τους ως προς τη λήψη της δόσης τους.

Επικίνδυνες συνήθειες

«Πρόκειται για το σήμα κατατεθέν του εθισμού στην κοκαΐνη» αναφέρει η Έρσε. «Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είναι έξυπνα άτομα που χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο για να προμηθευτούν κοκαΐνη. Προκειμένου να μπορέσουν να βρουν περισσότερη κοκαΐνη είναι διατεθειμένοι να θέσουν τη δουλειά τους ή ακόμα και την οικογένειά τους σε κίνδυνο. Αισθάνονται ότι οδηγούνται στο να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας» καταλήγει η ειδικός.

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Brain» και σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην περαιτέρω κατανόηση του μηχανισμού της εξάρτησης.