Εκκληση στους έλληνες βουλευτές να λάβουν τη «σωστή απόφαση» σήμερα τα μεσάνυχτα κατά την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου, απηύθυνε από τη Βαρσοβία η Ανγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση χρέους και υπογράμμισε τη βούληση της πατρίδας της και των άλλων Ευρωπαίων εταίρων να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.
«Ενώ η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη είναι έτοιμες να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους Ελληνες, η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να βοηθήσει η ίδια τον εαυτό της», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το απόγευμα στην πολωνική πρωτεύουσα η καγκελάριος εξήγησε ότι «το ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης» – σήμερα με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και την επόμενη εβδομάδα με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Απευθυνόμενη σε πολωνικό ακροατήριο η καγκελάριος εξήγησε ότι «εκείνο που όλοι επιθυμούμε είναι ένα ισχυρό ευρώ», σημειώνοντας μάλιστα ότι το κοινό νόμισμα βοήθησε πολύ την εξαγωγική βιομηχανία της πατρίδας της. Συνδέοντας ευθέως την αρωγή προς την Ελλάδα με την ισχύ και το κύρος του ευρώ, η Μέρκελ τόνισε: «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να γίνει πιο ανταγτωνιστική κι αυτό θα γίνει όταν όλοι εργαστούμε για να περιορίσει το χρέος της».