Μια θρυμματισμένη ελληνική σημαία στο κέντρο της γκαλερί «Citronne» στον Πόρο ήταν το έργο που συγκέντρωσε τα περισσότερα βλέμματα στα εγκαίνια της νέας ατομικής έκθεσης του Κώστα Βαρώτσου στο νησί του Αργοσαρωνικού το Σάββατο 18 Ιουνίου.

«Το βάζο που έπεσε κι έσπασε…» εξηγούσε ο καλλιτέχνης. «Σαν να θέλω να πω ότι η Ελλάδα έπεσε κι έσπασε. Μα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει; Δεν έχουμε όλοι την αίσθηση ότι κρατούσαμε την Ελλάδα σαν ένα ωραίο βάζο στα χέρια μας που έχει πέσει και σπάσει; Και η τέχνη τι άλλο είναι από το να μεταφέρει κανείς την αίσθηση της στιγμής;»

Δεκατρία έργα που καταλαμβάνουν την εσωτερική αυλή και τον προαύλιο χώρο της γκαλερί και πλαισιώνουν την in situ εγκατάσταση στην εσωτερική αίθουσα της Citronne αποτελούν τις προτάσεις του Βαρώτσου.

Ενώπιόν τους βρέθηκε ένα κοινό από την Αθήνα που παρακολουθεί τους σταθμούς της πορείας του καλλιτέχνη του «Δρομέα», αλλά και ντόπιοι, άνθρωποι που με ενθουσιασμό και αυθορμητισμό προσέγγισαν τα έργα του καλλιτέχνη.

Στο διατηρητέο οίκημα που στεγάζει τη γκαλερί στην παραλία του Πόρου βρέθηκαν επιχειρηματίες και συλλέκτες, άνθρωποι από το χώρο του τύπου, εικαστικοί, η οικογένεια του καλλιτέχνη και φυσικά η οικοδέσποινα, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη και ο σύζυγός της, Σπύρος Πολλάλης, διευθυντής/president του Κολεγίου Αθηνών Κολεγίου Ψυχικού και εσχάτως στο τιμόνι της Ελληνικό Α.Ε.

ΓΚΑΛΕΡΙ CITRONNE – ΠΟΡΟΣ
www.citronne.com
Κώστας Βαρώτσος
18 Ιουνίου – 13 Ιουλίου, 2011