Κρυφό …θαλασσοπούλι φαίνεται ότι είναι το μεγαλύτερο γεράκι του κόσμου, το οποίο ανήκει στο είδος Gyrfalcon (Falco rusticolus), όπως ανακάλυψαν αμερικανοί και βρετανοί επιστήμονες.

Το συγκεκριμένο είδος, σύμφωνα με τους ειδικούς, ζει στα παράλια της Αρκτικής και περνά μεγάλα διαστήματα σε παγετώνες όπου και κυνηγά άλλα πουλιά, όπως γλάρους και άλλα θαλασσοπούλια.

Γεράκι «Εσκιμώος»

Πρόκειται για το πρώτο είδος γερακιού το οποίο εντοπίζεται να ζει μόνιμα στη θάλασσα. Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του αμερικανικού Ινστιτούτου High Arctic (ΗΑΙ) και του βρετανικού Κέντρου για την Οικολογία και την Υδρολογία (CEH).

«Τα συγκεκριμένα ευρήματα πραγματικά μας εξέπληξαν» αναφέρει ο αμερικανός ορνιθολόγος Κερτ Μπέρναμ. «Τα πουλιά αυτά δεν μετακινούνται μαζί με τις υπόλοιπες μάζες πτηνών της ξηράς, αλλά χρησιμοποιούν παγετώνες και επιφάνειες πάγου ως χειμερινό περιβάλλον για παρατεταμένες περιόδους. Μέχρι τώρα, πιστεύαμε ότι όλα τα γεράκια ζούσαν στην ξηρά» επισημαίνει.

Στους παγετώνες για την επιβίωση

Άλλο ένα σημαντικό εύρημα κατά τον Μπέρναμ, ήταν η έκταση των κατά τα άλλα αφιλόξενων παγωμένων περιοχών που είναι σε θέση να καλύπτουν τα εντυπωσιακά αρπακτικά.

«Αυτό δείχνει πόσο ευπροσάρμοστα και κινητικά πρέπει να είναι για να καταφέρουν να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν στο σκληρό αρκτικό περιβάλλον» προσθέτει ο ειδικός.

«Η τροφή και τα θηράματα σπανίζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και για αυτό η ικανότητα του συγκεκριμένου είδους να ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις σε καθημερινή βάση και να περνά μεγάλα χρονικά διαστήματα μακριά από την ξηρά, αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης» καταλήγει ο Μπέρναμ.