Ρομπάι: «Σας στηρίζουμε, αλλά ψηφίστε το Μεσοπρόθεσμο»

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι συναντήθηκε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου το απόγευμα σττις Βρυξέλλες. Επειτα από τη συνάντηση ο κ. Ρομπάι δήλωσε ότι η προσπάθεια για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας έχει την πλήρη στήριξή του επισήμανε όμως ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να υποστηρίξει το πακέτο μέτρων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα. «Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στα μέσα Ιουλίου», δήλωσε.

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι συναντήθηκε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου το απόγευμα σττις Βρυξέλλες. Επειτα από τη συνάντηση ο κ. Ρομπάι δήλωσε ότι η προσπάθεια για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας έχει την πλήρη στήριξή του επισήμανε όμως ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να υποστηρίξει το πακέτο μέτρων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα. «Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στα μέσα Ιουλίου», δήλωσε.

Πρόσθεσε επίσης, ότι «εργαζόμαστε πάνω σε μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική, η οποία συμεριλαμβάνει την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στις γραμμές που χάραξε το χθεσινό Εurogroup. Με δεδομένη τη χρονική διάρκεια, το μέγεθος και τη φύση των απαιτούμενων αλλαγών στην Ελλάδα η εθνική συναίνεση αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία τους».

Παπανδρέου: «Ελπίζω ότι η ΕΕ θα έχει την ίδια θέληση»

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον κ. Ρομπάι για την «εποικοδομητική και σημαντική συζήτηση» που είχαν και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βουλή θα εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. «Είμαστε αποφασιμένοι να βάλουμε την Ελλάδα στο σωστό δρόμο, να προχωρήσουμε μπροστά και να βάλουμε τη χώρα σε ένα βιώσιμο περιβάλλον. Ταυτόχρονα ελπίζω ότι και η ΕΕ θα έχει την ίδια θέληση να υποστηρίξει ενωμένη την ελληνική προσπάθεια και θα δείξει την απαραίτηση δύναμη να αντιμετωπίσει μια κρίση που δεν έχει μόνο Ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή διάσταση, και ότι θα πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής που θα συγκληθεί τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου ταξίδεψε στις Βρυξέλλες έχοντας στο πλευρό του τον κ. Λ. Παπαδήμο για τις συναντήσεις με τους κ. κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο κ. Παπαδήμος αναμένεται το προσεχές διάστημα να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο δίπλα στον Πρωθυπουργό. Παρά την άρνηση του να αποδεχτεί το υπουργείο Οικονομικών κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν διαταράχτηκαν. Αντιθέτως επειδή ο κ. Παπαδήμος έχει ελευθερία κινήσεων από το Χάρβαρντ, συμφωνήθηκε ότι το επόμενο εξάμηνο θα αναλάβει αυξημένα καθήκοντα συμβούλου δίπλα στον κ. Παπανδρέου και θα αφοσιωθεί στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για τη διαχείριση του χρέους και την εξασφάλιση του πρόσθετου δανεισμού.

Παράλληλα με τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την οικονομία- ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο όπου του ασκούνται πιέσεις για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προκειμένου να καταβληθεί η πέμπτη δόση του δανείου – η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στη συνταγματική αναθεώρηση και στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος, αφού σημείωσε ότι το μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί με βάση την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, στην πρώτη ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους επέμεινε πολύ στην ανάδειξη του δημοψηφίσματος που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός για το φθινόπωρο. Αποσαφήνισε ότι θα συσταθεί μια επιτροπή προσωπικοτήτων ο επικεφαλής της οποίας θα οριστεί από τον κ. Γ. Παπανδρέου και δεν θα έχει κομματικές ρίζες.

Ο κ. Μόσιαλος, απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές, λέγοντας ότι θα δημιουργούσαν αναστάτωση και θα δυσκόλευαν τις ευρωπαϊκές διεργασίες. «Είναι προκλητικό να ζητούν κάποιοι εκλογές αυτή τη στιγμή. Όποιος το κάνει είτε δεν έχει επίγνωση της κατάστασης είτε έχει και δεν το αναγνωρίζει δημόσια», είπε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του κ. Αντ. Σαμαρά, λέγοντας ότι συμπεριφέρεται σαν τοπικός αρχηγός και όχι σαν ευρωπαίος ηγέτης.

Κράτησε όμως αποστάσεις από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, επισημαίνοντας ότι το θέμα της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα αντικείμενα που θα εξετάσει η επιτροπή προσωπικοτήτων, αλλά πρόσθεσε ότι η συζήτηση για απολύσεις στον δημόσιο τομέα είναι άκαιρη. Επιπλέον σε σχέση με τις δηλώσεις του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα τραμπούκων, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι δεν υιοθετεί ακραίους χαρακτηρισμούς αλλά περιμένει και από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει ακραίους χαρακτηρισμούς.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk