Υπέρ της ενεργούς στήριξης της ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω κοινοτικών κονδυλίων για την ανάπτυξη, της δημιουργίας μιας ενιαίας αρχής έκδοσης «ευρωομολόγων» αλλά και της θέσπισης κυρώσεων για την πάταξη της «δημοσιονομικής ασυδοσίας» τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ με συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν.
Ο άλλοτε θεωρούμενος ως οπαδός της «σχολής Θάτσερ» εκτιμά σήμερα ότι μόνο με την προώθηση της ομοσπονδιοποίησης μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να ανακτήσει την αρχική της δυναμική. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει, εκτός της έκδοσης κοινών ομολόγων στη ζώνη του ευρώ και τη θέσπιση υπουργείου Οικονομικών για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Επίσης επιχειρηματολογεί υπέρ του αυστηρότερου ελέγχου για την εφαρμογή των κριτηρίων του Μάαστριχτ προκειμένου το κοινό νόμισμα να ενισχύσει την αξιοπιστία του στις διεθνείς αγορές. «Τα Σύμφωνα που ελέγχονται από τα κράτη, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας, δεν λειτουργούν και δεν είναι αξιόπιστα για τις αγορές. Η μάχη θα είναι σφοδρή τους επόμενους μήνες αλλά ας τη δώσουμε για να επιβάλλουμε έναν αυστηρότερο δημοσιονομικό έλεγχο» δηλώνει ο βέλγος πολιτικός.

Ο ίδιος εκτιμά ότι «τα πάντα μπορούν να αλλάξουν με την ενιαία αγορά ομολόγων» αλλά και με την προσπάθεια σύγκλισης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «ο ευρωπαϊκός αυτοκινητόδρομος δεν έχει μία μόνο λωρίδα» και ότι θα πρέπει όλα τα μέλη του ευρώ να έχουν την ίδια κατεύθυνση αλλά να μπορούν να κινούνται σε διαφορετικές ταχύτητες. «Πρέπει να θεσπιστούν ανώτερες και κατώτερες ταχύτητες σε ό,τι αφορά τη φορολογία, τις συνθήκες εργασίας και τις συντάξεις». Με τον τρόπο αυτό, διευκρινίζει ο Φερχόφσταντ θα προφυλαχθούν οι ασθενέστεροι από τον ισχυρό ανταγωνισμό αλλά και οι πιο προηγμένες οικονομίες από το χαμηλό εργατικό κόστος άλλων χωρών.
Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας «αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατηρείται σε αυτό το επίπεδο και να κερδίζουν οι δανειστές» και υπέρ της ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας με κοινοτικούς πόρους καθώς «δεν είναι δυνατόν να ζητούνται από τους Ελληνες συνεχώς θυσίες και τίποτε άλλο».

Παράλληλα τονίζει ότι οι χώρες με υψηλό χρέος και δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες να τα μειώσουν, ενώ θα πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 0,5% του ΑΕΠ μιας χώρας που «μαγειρεύει τα στατιστικά της» προς αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Ο Γκι Φερχόφσταντ υπήρξε πρωθυπουργός του Βελγίου από το 1999 ως το 2008 ενώ είχε προταθεί δύο φορές ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2004 και το 2009. Επίσης είναι μέλος του «Ομίλου Σπινέλι» στο οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων ο Ζακ Ντελόρ, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ και ο Γιόσκα Φίσερ. Πρόκειται για μια πολιτική ομάδα μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 με σκοπό την προώθηση της ιδέας της «ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης».