Πέντε πρώην συμβασιούχοι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών που επεξεργάζεται τις φορολογικές δηλώσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών απολύθηκαν και ίδρυσαν την πρώτη ελληνική εταιρεία «εισαγωγής δεδομένων».

Από τους 170 συμβασιούχους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που έμειναν άνεργοι τον περασμένο Νοέμβριο, όταν δεν ανανεώθηκε για τρίτη φορά η σύμβασή τους, «τουλάχιστον το 80% είναι σήμερα άνεργοικαι ψάχνουν για δουλειά οπουδήποτε-πολλοί ψάχνουν σε μπαρ και πιτσαρίες», σύμφωνα με τον 28χρονο Ιπποκράτη Γαραντζιώτη, έναν από τους πέντε απολυμένους της ΓΓΠΣ που, αντί να προσβλέπουν σε «αποκατάσταση», αποφάσισαν να συστήσουν μια μικρή ιδιωτική εταιρεία και να πολεμήσουν στην ελεύθερη αγορά στον τομέα που γνωρίζουν καλύτερα.

Εισαγωγή δεδομένων

«Η ειδικότητά μας είναι το data entry, η εισαγωγή δεδομένων σε υπολογιστή,και θεωρητικά δεν απαιτεί ιδιαίτερα προσόντα. Παίρνεις ένα τυπωμένο χαρτί με δεδομένα και περνάς τα στοιχεία στον υπολογιστήδημιουργώντας πλέον ένα ψηφιακό αρχείο που δεν υπήρχε. Αυτή όμως είναι απλώς η θεωρία, γιατί στην πράξη υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα αλλά και στην ακρίβεια της εισαγωγής» εξηγεί, ενώ ο Ι.Δουδούμης συμπληρώνει: «Εμείς μετράμε την ταχύτητά μας με πλήκτρα ανά ώρα:ένας αρχάριος θα εισάγει πέντε χιλιάδες κλικ την ώρακαι θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια για να φτάσει στο δικό μας επίπεδο που εισάγουμε πλέον δεκαπέντε-είκοσι χιλιάδες κλικ σε μία ώρα». «Πέρα από την ταχύτητα, είναι και η ακρίβεια» προσθέτει ο Χρ.Πατσούρας, ο τρίτος από την ομάδα των πέντε που αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε μια υπηρεσία που για πρώτη φορά προσφέρεται ξεχωριστά και ολοκληρωμένα στην Ελλάδα. «Εμείς έχουμε μια διαδικασία ελέγχου και διασταύρωσης των στοιχείων ώστε να εξασφαλίζουμε ότι ο πελάτης μας θα πάρει ένα ψηφιοποιημένο αρχείο όπως το θέλει και όχι γεμάτο λάθη,όπως θα του το κάνει ένας αδιάφορος ή ανειδίκευτος υπάλληλος ή ευκαιριακός χειριστής».

Το εγχείρημα των πέντε πρώην συμβασιούχων του Δημοσίου και νυν επιχειρηματιών (πτυχιούχοι ΑΕΙ όλοι τους, σε διάφορους κλάδους) μοιάζει υπεραισιόδοξο σε μια εποχή όπου η ύφεση έχει περιορίσει κάθε επιπλέον έξοδο σε όλες τις επιχειρήσεις. Οι ίδιοι όμως επιμένουν ότι η έρευνα αγοράς που έχουν κάνει τους δίνει προοπτικές να σταθούν στην αγορά, αρκεί να καταφέρουν να περάσουν στις ελληνικές επιχειρήσεις τη νοοτροπία του outsourcing, δηλαδή της εξωτερικής ανάθεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών.

«Πού απευθυνόμαστε»

«Αλλωστε, οι χρεώσεις μας είναι ρεαλιστικές και ακολουθούν το πνεύμα της εποχής. Εμείς δεν είμαστε μια μεγάλη εταιρεία με επενδυτές, διευθυντές και μεγάλα λειτουργικά έξοδα που θέλει να πάρει ένα έργο πληροφορικής για να βγάλει αρκετό κέρδος. Εμείς βάζουμε την προσωπική μας εργασία και θέλουμε να βγάζουμε τους μισθούς μας, άρα δεν είναι παράλογες οι προβλέψεις μας. Απευθυνόμαστε στις εταιρείες πληροφορικής που αναπτύσσουν συστήματα μηχανογράφησης για καινούργιους πελάτες, σε λογιστές που έχουν μεγάλο όγκο χειρόγραφων παραστατικών να διεκπεραιώσουν, αλλά και σε κάθε άλλη ανάγκη μεγάλης εισαγωγής δεδομένων, όπως π.χ. τα διαδικτυακά e-shops που έχουν πάρα πολλούς κωδικούς προϊόντων που πρέπει να εισαγάγουν με ταχύτητα και ακρίβεια στο σύστημά τους» μας εξηγεί ο κ. Πατσούρας.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην αρχική τους επαφή με τον πελάτη, όπως εξηγεί ο κ. Γαραντζιώτης, είναι:

«Το πρώτο, βέβαια, είναι να μεταδώσουμε τι ακριβώς κάνουμε, γιατί η ολοκληρωμένη υπηρεσία του data entry με σοβαρότητα και επαγγελματισμό δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά. Σε κάποια έργα πληροφορικήςκάποιες εταιρείες χρησιμοποιούν ανειδίκευτους φοιτητές σε δίμηνη ημιαπασχόληση,με αυτούς όμως τους όρους δεν μπορεί κανείς να ζητάει ούτε ταχύτητα ούτε ακρίβεια στην εισαγωγή.Εμείς εξηγούμε την εμπειρία μας και τις μεθόδους μας,αλλά το επόμενο πρόβλημα που προβάλλουν οι πελάτες μας είναι η ασφάλεια των δεδομένων. Σε αυτό το θέμα είμαστε πολύ προσεκτικοί,όχι μόνο στα λόγια αλλά και με δεσμεύσεις, αφού υπογράφουμε συμφωνία εμπιστευτικότητας με κάθε πελάτη μας».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ