Ο λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι δεσμεύθηκε σήμερα σε ηχητικό απόσπασμα δηλώσεών του που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση ότι θα νικήσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ που προσπαθεί να τον απομακρύνει από την εξουσία.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν ένα ένοπλο έθνος εκατομμυρίων», σημείωσε. «Θα ηττηθούν, η συμμαχία θα ηττηθεί», πρόσθεσε. Η κρατική τηλεόραση διευκρίνισε ότι το ηχητικό αυτό απόσπασμα είναι από τηλεφωνική κλήση του αδελφού ηγέτη στις 17 Ιουνίου, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

«Βρισκόμαστε στη χώρα μας και είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε και να την υπερασπιστούμε. Θα μείνουμε, θα μείνουμε. Αφήστε τους να χρησιμοποιήσουν ακόμη και πυρηνικές βόμβες» συνέχισε ο Καντάφι, προτού αναφερθεί στους αντικαθεστωτικούς που επιζητούν την ανατροπή του χαρακτηρίζοντάς τους προδότες και δειλούς
.

Παράλληλα η Ιταλία υπέγραψε σήμερα συμφωνία με τον επικεφαλής του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το πολιτικό όργανο των αντικαθεστωτικών στη χώρα, για την από κοινού αντιμετώπιση της κρίσης μετανάστευσης που προκλήθηκε από τη βία.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη από το Φεβρουάριο που άρχισε η εξέγερση κατά του Καντάφι. Πολλοί προσπάθησαν να περάσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ιταλία με πλοία που δεν τηρούν τις προδιαγραφές της ασφάλειας και εκατοντάδες έχουν πεθάνει στην προσπάθεια αυτή.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι και ο ηγέτης του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης Μαχμούντ Τζεμπρίλ συμφώνησαν σήμερα για την ανταλλαγή πληροφοριών για τη λαθρομετανάστευση και τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος που την ενθαρρύνουν όπως και για τη μεταξύ τους συνεργασία για τον επαναπατρισμό των μεταναστών.

«Η συμφωνία αυτή δείχνει πόσο στενή είναι η συνεργασία ανάμεσα στην Ιταλία και το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο (…) και πόσο σοβαρή θεωρεί το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο τη συνεργασία με τις χώρες που το έχουν αναγνωρίσει» σημείωσε ο Φρατίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νάπολη.

Η Ιταλία υποστήριξε πλήρως τους εξεγερμένους στη Λιβύη τον Απρίλιο, τους οποίους αναγνώρισε ως τους μόνους νόμιμους εκπροσώπους της Λιβύης.