Η οικονομική κρίση ωθεί τους Ελληνες να αποκαλύπτουν υποθέσεις διαφθοράς.
Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της ετήσιας έκθεσης – για το 2010 – της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που αποκαλύπτει «Το Βήμα».

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το 2010 οι επονομαζόμενοι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. δέχθηκαν υπερδιπλάσιες καταγγελίες – ποσοστό 245,83% – για παράνομες ενέργειες δημοσίων υπαλλήλων, απ’ ότι το 2009. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγγελιών παρουσιάζεται για υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για υπηρεσίες υγείας αλλά και για θέματα απονομής δικαιοσύνης.

Επιπλέον είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. ασχολήθηκε το 2010 με 909 υποθέσεις διαφθοράς, έναντι 495 το 2009 και 538 το 2008.
Αξιοσημείωτο είναι ακόμη, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ότι «τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αύξηση των υποθέσεων στις οποίες συμμετέχουν αστυνομικοί και υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίες έχουν χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος».

Στο απολογιστικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. κυρίαρχη θέση έχει η υπόθεση με τις διευκολύνσεις που έκαναν υπάλληλοι της Πολεοδομίας Σύρου αλλά και αστυνομικοί στους ιδιοκτήτες 157 αυθαιρέτων στη Μύκονο όπου η ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σε 19.925.698 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, το 2010 η Διεύθυνση Εσωτερικών διαχειρίστηκε συνολικά 909 υποθέσεις καταγγελλόμενης διαφθοράς από τις οποίες οι 689 αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, 105 υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα και 69 ιδιώτες.
Εναυσμα αυτών των ερευνών ήταν 785 καταγγελίες από πολίτες για δράση επίορκων υπαλλήλων, από τις οποίες οι 594 αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, 83 υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα, 65 αφορούσαν ιδιώτες και οι υπόλοιπες 43 σχετίζονται με «μεικτά σχήματα» διαφθοράς αστυνομικών και υπαλλήλων δημοσίου.

Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση από τον προηγούμενο χρόνο, όταν η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. είχε δεχθεί μόνο 389 καταγγελίες, από τις οποίες οι 337 αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, 24 υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα, 9 ιδιώτες και 19 σχετίζονταν με ύποπτες κοινές ενέργειες αστυνομικών και υπαλλήλων του Δημοσίου.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πόσο πιο εύκολα «λύνονται οι γλώσσες» σε ορισμένες μορφές αδικημάτων από δημόσιους λειτουργούς. Ετσι, ενώ το 2009 υπήρχαν μόλις εννέα καταγγελίες για εκμετάλλευση γυναικών, ο αριθμός των σχετικών αναφορών το 2010 εκτοξεύθηκε στις 65. Επιπλέον ενώ το 2009 υπήρχαν 19 αναφορές για πλημμελείς οικοδομικούς ελέγχους και 61 καταγγελίες για «προστασία» σε καταστήματα, ο αριθμός αυτών των καταγγελιών ανήλθε το 2010 αντιστοίχως σε 38 (για τις οικοδομές) και 103 για τα καταστήματα.

Ως σημαντικότερες υποθέσεις διαφθοράς που αναδείχθηκαν το 2010 στην έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ μνημονεύονται ακόμη οι εξής:

* Η εξάρθρωση κυκλώματος με τη συμμετοχή 69 ατόμων για την εισαγωγή ναρκωτικών σε φυλακές της χώρας.

* Ο σχηματισμός δικογραφίας εις βάρος 15 αστυνομικών που υπηρετούν στην Θεσσαλονίκη κι οι οποίοι φέρεται να ειδοποιούσαν ιδιοκτήτες καταστημάτων με κουλοχέρηδες, για επικείμενους αστυνομικούς ελέγχους.

* Η σύνταξη δικογραφίας εις βάρος τριών υπαλλήλων τελωνείου της Αττικής οι οποίοι αντί να καταστρέφουν τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων που είχαν κατασχεθεί, εκείνοι τα διοχέτευαν πάλι στην αγορά.

* Η σύλληψη δύο υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι οποίοι έπαιρναν 30.000 ευρώ για τακτοποίηση φορολογικών υποθέσεων.

* Ο σχηματισμός δικογραφίας εις βάρος αστυνομικού διευθυντή Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με παράνομες συνταγογραφήσεις σε ατομικά βιβλιάρια υγείας αστυνομικών, ύψους περίπου 150.000 ευρώ.

* Η σύλληψη δύο αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και ενός δημοσίου υπαλλήλου για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

* Η σύλληψη υπαλλήλου υποκαταστήματος ΙΚΑ αλλά και δημοτικού υπαλλήλου σε επαρχιακή πόλη γιατί ζητούσαν μεγάλα ποσά, ο μεν πρώτος για να μην προχωρήσει σε κατασχέσεις επιχειρήσεων που είχαν χρέη προς το ΙΚΑ και ο δεύτερος για να αναθέτει, σε όσους του έδιναν χρήματα, διάφορες εργασίες καθαριότητας σε κοινόχρηστους χώρους του δήμου.

Τέλος, όπως μνημονεύεται στην έκθεση, από τον Οκτώβριο του 1999 – οπότε ξεκίνησε τη λειτουργία της η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. – μέχρι τα τέλη του 2010 οι «αδιάφθοροι» έχουν ασχοληθεί συνολικά με 6.613 υποθέσεις, από τις οποίες οι 4.855 αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό και 312 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Συνολικά έχουν ασκηθεί 962 ποινικές διώξεις εναντίον αστυνομικών, 169 εναντίον δημοσίων υπάλληλων και 804 εναντίον ιδιωτών.