Εάν αναζητάτε τον τέλειο συγκάτοικο, τότε ίσως θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε …ρομποτικά. Ο λόγος για τον Τζέιμς και την Ρόουζι, δύο έξυπνα ρομπότ τα οποία είναι προγραμματισμένα για να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας και, γιατί όχι, να μας …φτιάχνουν και πρωινό!

Ο Τζέιμς ή αλλιώς ρομπότ PR2 αποτελεί επινόηση της αμερικανικής εταιρείας ρομποτικής Willow Garage. To ανθρωποειδές είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να μετακινείται και να αποφεύγει εμπόδια που συναντά στο δρόμο του, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να μεταφέρει αντικείμενα, να ανοίγει πόρτες ή ακόμη να μεταχειρίζεται μαγειρικά σκεύη.

Η επιδέξια Ρόουζι, από την άλλη πλευρά, αναπτύχθηκε από γερμανούς ειδικούς του Πολυτεχνείου του Μονάχου προκειμένου το κοινό να γνωρίσει καλύτερα τις δυνατότητες ενός «προσωπικού» ρομπότ.

Ο Τζέιμς και η Ρόουζι φτιάχνουν πρωινό

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης, ο Τζέιμς «γνώρισε» τη Ρόουζι και κλήθηκαν να παίξουν τον ρόλο των συγκατοίκων.

Οι ειδικοί προγραμμάτισαν την Ρόουζι ώστε να συλλέξει βαυαρικά λουκάνικα, να τα τοποθετήσει σε ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό και στη συνέχεια να τα σερβίρει σε ένα μπολ.

Το μυστικό, όπως εξηγούν, κρύβεται στα τρισδιάστατα μοντέλα των σκευών που χρειάστηκε να αποστηθίσει η Ρόουζι προκειμένου να τα αναγνωρίζει σε οποιαδήποτε θέση και εάν βρίσκονταν αυτά επάνω στο τραπέζι.

Οι αισθητήρες ροπής βοήθησαν το ανθρωποειδές να προχωρήσει στον υπολογισμό του βάθους, ώστε να καταφέρει να τοποθετήσει τα λουκάνικα μέσα στο κατσαρολάκι και στη συνέχεια να τα απομακρύνει από αυτό.

Ο Τζέιμς πάλι, είχε αναλάβει το κόψιμο του ψωμιού σε φέτες με τη βοήθεια ενός ηλεκτρικού μαχαιριού και το σερβίρισμά του μαζί με τα λουκάνικα.

Οι υποχρεώσεις του όμως δεν σταματούσαν εδώ, καθώς στο πλαίσιο της παρουσίασης είχε αναλάβει και τον ρόλο του «κουβαλητή». Έτσι, πήγε για ψώνια και κατά την επιστροφή του στο σπίτι, τακτοποίησε τα ψώνια στη θέση τους.

Ανθρωποειδή με …ρομποτική επιμονή

«Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και τα δύο ρομπότ ήρθαν αντιμέτωπα με μηχανικές ανακρίβειες, εμπόδια και ελαττώματα κατά την εκτέλεση» αναφέρει εκπρόσωπος του Πολυτεχνείου του Μονάχου.

«Οι αποτυχίες κατά την εκτέλεση αντιμετωπίζονται με γνώσεις που κατέχουν ήδη τα ανθρωποειδή και αφορούν τα εργαλεία και τον τρόπο χρήσης τους. Έτσι, εάν το ρομπότ π.χ. αποτύχει στο να βγάλει το λουκάνικο από το σκεύος, το σύστημα ελέγχου και αντίληψης ενημερώνεται και το καθοδηγεί ώστε να επαναλάβει την κίνηση» καταλήγει.

Οι ειδικοί που παρακολούθησαν την παρουσίαση, δήλωσαν ενθουσιασμένοι τόσο με τις επιδόσεις των δύο «συγκατοίκων», όσο και με το γαστρονομικό αποτέλεσμα.