Ερευνητές στην Τουρκία ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα βοήθειας των οδηγών. Στο εσωτερικό των τιμονιών τοποθετείται ένα σύστημα δόνησης παρόμοιο με εκείνο των κινητών τηλεφώνων. Το σύστημα συνδέεται με τις συσκευές εντοπισμού θέσης (τα γνωστά GPS) και έτσι όταν ο οδηγός θα πρέπει να στρίψει είτε δεξιά είτε αριστερά το τιμόνι δονείται αναλόγως. Υπάρχουν επίσης και άλλα είδη δόνησης που ειδοποιούν τον οδηγό ότι πιο κάτω θα φτάσει σε κάποια διασταύρωση ή θα πρέπει να γίνει παράκαμψη.

Αλάνθαστη η «δονούμενη» οδήγηση
Το σύστημα ανέπτυξαν μηχανικοί του Πανεπιστημίου Koc στην Κωνσταντινούπολη και το δοκίμασαν σε ένα προσομοιωτή όπου 12 άτομα έπρεπε να «οδηγήσουν» σε διάφορες συνθήκες. Οι εθελοντές στην πρώτη φάση οδήγησαν χωρίς να χρησιμοποιούν το τιμόνι με την δόνηση αλλά μόνο με την συμβατική βοήθεια ενός GPS.
Σε αυτή την φάση οι οδηγοί αντιμετώπιζαν προβλήματα και εμπόδια που θα μπορούσαν να υπάρχουν και σε πραγματικές συνθήκες όπως για παράδειγμα, φασαρία, θόρυβοι και άλλοι παράγοντες απόσπασης της προσοχής του οδηγού εντός και εκτός του οχήματος.

Στην επόμενη φάση της δοκιμής οι εθελοντές χρησιμοποίησαν το τιμόνι με την δόνηση. Όπως διαπιστώθηκε οι εθελοντές ήταν σχεδόν αλάνθαστοι στην πορεία τους όταν χρησιμοποιούσαν το τιμόνι με την δόνηση ενώ χρησιμοποιώντας μόνο το GPS έκαναν περίπου 4 λάθη. Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να δοκιμάσουν το σύστημα και σε αληθινά οχήματα και να αυξήσουν μάλιστα τις πληροφορίες που θα παρέχει στον οδηγό.