Μαγνήτες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τη λήψη ασπιρίνης στα άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεμπλ στο Μίσιγκαν οι οποίοι ανακάλυψαν ότι μια συσκευή που κάνει χρήση μαγνητικών πεδίων για την αραίωση καυσίμων, έχει την ίδια επίδραση και στο ανθρώπινο αίμα!

Ο καθηγητής Ρόνγκγια Τάο ήταν ο πρώτος που το 2008 χρησιμοποίησε ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία προκειμένου να μειώσει το ιξώδες (δηλαδή να αυξήσει τη ρευστότητα) του πετρελαίου στις μηχανές. Στην πορεία συνειδητοποίησε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να βοηθήσει και το αίμα να ρέει πιο ομαλά μέσα στα αιμοφόρα αγγεία.

Ενα λεπτό είναι αρκετό

Με δεδομένο ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν σίδηρο,ο Τάο κατάφερε να μειώσει το ιξώδες του αίματος (την αντίσταση δηλαδή στη ροή) κατά 20%-30%, υποβάλλοντας το αίμα σε μαγνητικό πεδίο για περίπου ένα λεπτό. Η ένταση του μαγνητικού πεδίου ήταν 1,3 Tesla, παρόμοια με εκείνη ενός μαγνητικού τομογράφου.

Μετά από πειράματα σε πολυάριθμα δείγματα αίματος στο εργαστήριο ο καθηγητής είδε ότι το μαγνητικό πεδίο πολώνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια κάνοντάς τα να δημιουργούν κοντές αλυσίδες. Οι αλυσίδες αυτές κυλούν στο κέντρο των αιμοφόρων αγγείων μειώνοντας την τριβή των αιμοσφααιρίων στα τοιχώματά τους. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η ομαλή ροή του αίματος.

Αναστρέψιμη διαδικασία

Όταν το μαγνητικό πεδίο σταματούσε να υφίσταται, το ιξώδες του αίματος επανερχόταν στα προηγούμενα επίπεδα σε διάστημα μερικών ωρών. «Επιλέγοντας το κατάλληλο μαγνητικό πεδίο τόσο από άποψη έντασης όσο και διάρκειας των παλμών, καταφέραμε να ελέγξουμε το μέγεθος των αλυσίδων των ερυθρών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα να ελεγχθεί και το ιξώδες του αίματος» τόνισε ο καθηγητής Τάο σχετικά με τα ευρήματά του που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Physical Review E».

Σήμερα ο μόνος τρόπος μείωσης της πηκτικότητας του αίματος είναι μέσω της λήψης φαρμάκων όπως η ασπιρίνη. Ωστόσο τα φάρμακα συνδέονται με παρενέργειες. Σύμφωνα με τον δρα Τάο η μέθοδος του μαγνητικού πεδίου δεν είναι μόνο ασφαλής, αλλά μπορεί να επαναληφθεί όποτε κρίνεται αναγκαίο. Είναι μάλιστα σημαντικό, ότι, όπως είπε ο καθηγητής, η μείωση του ιξώδους του αίματος που επιτυγχάνεται μέσω του μαγνητικού πεδίου δεν επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ο δρ Τάο ανέφερε πάντως ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες της μεθόδου οι οποίες αν στεφθούν με επιτυχία ελπίζεται ότι θα «μετουσιωθούν» σε μια …μαγνητική θεραπεία πρόληψης των καρδιακών επεισοδίων.