Ένα ευχάριστο άρωμα μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση και να ξυπνήσει τις αισθήσεις μας, όμως σύμφωνα με νέα ολλανδική μελέτη μπορεί ακόμα να μας παρακινήσει σε …ξέφρενο χορό.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα έρχονται από τους ειδικούς του Πολυτεχνείου Delft (TU), οι οποίοι πραγματοποίησαν ένα πρωτότυπο πείραμα σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Ψυχαγωγία με άρωμα πορτοκαλιού

Μέσα σε διάστημα κάποιων ημερών, ψέκασαν στον χώρο τριών κλαμπ άρωμα πορτοκαλιού, μέντας και θαλασσινού νερού και στη συνέχεια ζήτησαν από συνολικά 849 παρευρισκόμενους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με την εμπειρία τους.

Διαπίστωσαν ότι όσοι διασκέδαζαν ενόσω ψεκάζονταν τα συγκεκριμένα αρώματα στο τέλος της βραδιάς έφυγαν με πολύ θετικότερες εντυπώσεις. Δήλωσαν πιο ικανοποιημένοι από το μουσικό πρόγραμμα και χόρεψαν πολύ περισσότερο σε σχέση με όσους επισκέφθηκαν τα ίδια κλαμπ κατά τις «άοσμες» βραδιές.

Εύοσμες επιχειρηματικές προτάσεις

Στη σχετική δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Chemosensory Perception», οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τελικά ο τύπος του αρώματος δεν έδειξε να παίζει τόσο πολύ ρόλο όσο το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές υπήρχε μια ευχάριστη μυρωδιά στο περιβάλλον του κάθε κλαμπ.

Επισημαίνουν μάλιστα, ότι ίσως οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων θα έπρεπε να σκεφτούν να «φρεσκάρουν» τους χώρους με αυτόν τον τρόπο.

«Η ανανέωση του περιβάλλοντος μέσω του ψεκασμού ευχάριστων αρωμάτων θα μπορούσε να έχει θετική επιρροή στους θαμώνες, αποφέροντας παράλληλα περισσότερο κέρδος για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης Χένρικ Σίφερσταϊν.