Τη δημοφιλή «Τόσκα» του Πουτσίνι μπορούν να παρακολουθήσουν οι αθηναίοι φιλόμουσοι στις 13 Ιουνίου (στις 9 μ.μ.) στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής , σε απευθείας μετάδοση – μέσω γιγαντοοθόνης – από το Μέγαρο των Τεχνών «Βασίλισσα Σοφία» της ισπανικής Βαλένθια.

Με την εν λόγω εκδήλωση – η οποία προσφέρεται στο κοινό με ελεύθερη είσοδο – εγκαινιάζεται η συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με το Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο σχετικού πρωτοκόλλου το οποίο περιλαμβάνει διάφορες συνέργειες που θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Προάγγελος της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής – η οποία θα εορταστεί και στους κήπους του Μεγάρου στις 21 Ιουνίου – η «ζωντανή» μετάδοση από τη Βαλένθια είναι το αποτέλεσμα της μόνιμης συνεργασίας του Viva Europa με το ελληνικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής που διοργανώνεται πανελλαδικά από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Μ.Ε.Σ.Ο Μουσικές Εκδηλώσεις.

H πρώτη «ζωντανή» μετάδοση του Viva Europa έγινε τον Ιούνιο του 2009 με τη «Βαλκυρία» του Βάγκνερ. Δύο χρόνια αργότερα, η διοργάνωση συνδέει μουσικά περισσότερες από 70 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Ειδικά για το 2011, το Viva Europa είναι αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Ετος για τον Εθελοντισμό και τελεί υπό την υψηλή αιγίδα της Αντιπροέδρου και Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας, Βιβιάν Ρέντινγκ.

Η «Τόσκα» είναι νέα παραγωγή του Μεγάρου Τεχνών της Βαλένθια και θα παρουσιαστεί σε μουσική διεύθυνση του βετεράνου μαέστρου, Ζούμπιν Μέτα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ζαν Λουί Γκρεντά, διευθυντής της Οπερας του Μόντε Κάρλο. Τον ρόλο του τίτλου ερμηνεύει η νεαρή, ουκρανικής καταγωγής σοπράνο, Οσκάνα Ντίκα, σε αυτόν του Καβαραντόσι θα εμφανιστεί ο ισπανός τενόρος Χόρχε ντε Λεόν, ενώ βαρόνος Σκάρπια θα είναι ο σούπερ σταρ ουαλός βαρύτονος Μπριν Τέρφελ.