• Αναζήτηση
 • Οι πρυτάνεις εναντίον του υπουργείου Παιδείας

  Την υπεράσπιση του δημοσίου πανεπιστημίου ζήτησαν σε εκδήλωση που έγινε την Τρίτη το απόγευμα στο πανεπιστήμιο Αθηνών, οι πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ. Για «καταρράκωση του κύρους των πανεπιστημίων και τις συνεχείς επιθέσεις σε βάρος της αξιοπιστίας τους» μίλησε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και προεδρεύων της Συνόδου κ. Θ.Παπαθεόδωρου.

  Την υπεράσπιση του δημοσίου πανεπιστημίου ζήτησαν σε εκδήλωση που έγινε την Τρίτη το απόγευμα στο πανεπιστήμιο Αθηνών, οι πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ.

  Για «καταρράκωση του κύρους των πανεπιστημίων και τις συνεχείς επιθέσεις σε βάρος της αξιοπιστίας τους» μίλησε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και προεδρεύων της Συνόδου κ. Θ.Παπαθεόδωρου.

  Χειμαρρώδης στην ομιλία του ήταν και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κ.Τσουκαλάς. «Δεν έχω να κάνω προτάσεις και μάλιστα έχω ήδη συνταξιοδοτηθεί» είπε ο κ.Τσουκαλάς. «Θέλω να καταθέσω όμως την οργή μου για τις επιθέσεις σε βάρος των πανεπιστημίων καθώς όλοι συναγωνίζονται αυτές τις ημέρες για να καταγγείλουν την «σπατάλη» μας και την «διαφθορά» μας». Τόνισε ότι το κράτος προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία οδηγούνται με τις διαρκείς περικοπές στα οικονομικά τους σε υποβάθμιση και κατάρρευση, «ώστε να εγκαθιδρυθεί ένα φιλελεύθερο μοντέλο στην εκπαίδευση και να ιδρυθούν ιδιωτικά ΑΕΙ».

  «Ενα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχει πεισθεί ότι τα ελληνικά ΑΕΙ πάσχουν» είπε ο κ. Τσουκαλάς και συνέχισε: «ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: ιδιωτικοποιηθείτε. Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο να πάψει να είναι δημόσιο. Ελπίζω να μην τεθεί ακόμη και θέμα εκτελεστικού αποσπάσματος. Εξάλλου στις ημέρες μας οι «θεραπείες» έρχονται με την μέθοδο σοκ». «Κόψτε τα όλα και μαζί και το λαιμό σας» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσουκαλάς ενώ επεσήμανε ότι δεν θα έρθουν στην Ελλάδα το Χάρβαρντ η Οξφόρδη, αλλά θα δημιουργηθούν κακέκτυπα τους.

  «Μην περιμένετε από εμένα συνταγές επίλυσης λύσεων» είπε ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Στ. Πεσμαζόγλου στην ομιλία του. «Για πιο πανεπιστήμιο άραγε ενδιαφερόμαστε;» αναρωτήθηκε.

  «Για εντονότατο επαρχιωτισμό στο όνομα ενός ευρωπαϊκού ανοίγματος» κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ο κ. Πεσμαζόγλου αναφερόμενος στις προτάσεις του για αλλαγές στην διοίκηση των ΑΕΙ. Οπως είπε «μοναδικό μέλημα του υπουργείου Παιδείας είναι η περικοπή χρημάτων» ενώ χαρακτήρισε ως «κακοποίηση και αεροπειρατεία όρων» τις αναφορές του υπουργείου σε αυτονομία, αυτοδιαχείριση και αξιολόγηση. Είπε μάλιστα ότι στόχος είναι η «διαχειριστική αποικιοποίηση» των ΑΕΙ.

  Στη συζήτηση που ακολούθησε ιδιαίτερα επικριτικός κατά του κ. Πανάρετου ήταν ο πρύτανης του Α.Π.Θ κ. Μυλόπουλος. «Εφτασε στην κυβερνητική φιλία και προσπαθεί να πάρει το αίμα του πίσω. Ενας άνθρωπος που στο τρίτο μέρος της ζωής του αγωνίζεται να αποδείξει ότι όλοι είμαστε λάθος και αυτός είναι ο σωστός», είπε χαρακτηριστικά.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk