Ενα ζευγάρι … τιράντες μπορεί να σώσει τους καρδιοπαθείς από ανακοπή. Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο παγκοσμίως φορητό απινιδωτή. Ονομάζεται Life Vest και υπόσχεται να σώσει τα άτομα με καρδιακές αρρυθμίες έως ότου υποβληθούν σε εμφύτευση «κανονικού» απινιδωτή στο στέρνο τους.

Η νέα συσκευή μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμη σε ασθενείς που αναρρώνουν από καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια του οποίου τμήμα του καρδιακού μυός νεκρώνεται.

Σωτήριες «τιράντες»

Ο hi-tech απινιδωτής αποτελείται από «τιράντες» οι οποίες περνούν επάνω από τους ώμους και γύρω από το στέρνο. Οι «τιράντες» αυτές κρατούν στη θέση τους ηλεκτρόδια τα οποία είναι τοποθετημένα στο εμπρός και στο πίσω μέρος του κορμού. Ο ασθενής έχει επίσης περασμένη από τον ώμο του ή στη ζώνη του μια μικρή συσκευή (με μέγεθος όσο εκείνο ενός μπλοκ επιταγών) η οποία καταγράφει τον καρδιακό παλμό.

Όταν τα ηλεκτρόδια ανιχνεύσουν αρρυθμία, ένα επίθεμα που είναι τοποθετημένο στην πλάτη του ασθενούς αρχίζει να δονείται στέλνοντας ουσιαστικώς σήμα κινδύνου. Εάν η αρρυθμία δεν σταματήσει μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, η συσκευή αρχίζει να εκπέμπει έναν ήχο κινδύνου που γίνεται ολοένα και δυνατότερος. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει μέσα σε ένα λεπτό απόκριση από τον ασθενή ο οποίος πιθανώς να έχει λιποθυμήσει, το σύστημα στέλνει φωνητική προειδοποίηση σε όσους βρίσκονται γύρω του. Τότε ξεκινά μια σειρά μικρών ηλεκτροσόκ μέσω των ηλεκτροδίων έως ότου αποκατασταθεί ο καρδιακός ρυθμός.

Στη συνέχεια η συσκευή στέλνει νέο φωνητικό μήνυμα καλώντας ασθενοφόρο. Μπορεί μάλιστα να συνεχίσει τα ηλεκτροσόκ στον ασθενή μέσα στο ασθενοφόρο μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά του στο νοσοκομείο.

«Download» των στοιχείων

Οι γιατροί μπορούν να «κατεβάσουν» τις πληροφορίες που έχουν καταγραφεί στη συσκευή ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το επεισόδιο του ασθενούς.

Αν και το νέο προηγμένο σύστημα, το οποίο χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή σε 25 νοσοκομεία της Βρετανίας, πρέπει να φοριέται επί μονίμου βάσεως, ο ασθενής μπορεί να το αφαιρεί για μερικά λεπτά μέσα στην ημέρα ώστε να κάνει μπάνιο – φθάνει να βρίσκεται κάποιος κοντά του.

Ένα από τα νοσοκομεία που χρησιμοποιούν τον φορητό απινιδωτή είναι το John Radcliffe στην Οξφόρδη. Όπως αναφέρει η Νίκολα Μέλντραμ, εξειδικευμένη νοσοκόμα στους απινιδωτές, «η συσκευή αποτελεί μεγάλο βήμα προόδου. Ξεκινήσαμε τη χρήση της στο νοσοκομείο πριν από περίπου έναν χρόνο και μέχρι στιγμής την φορούν πέντε ασθενείς. Στο σύνολό τους οι ασθενείς αυτοί χρειάστηκε να υποβληθούν σε αφαίρεση του μόνιμου απινιδωτή τους εξαιτίας λοίμωξης – κάτι που δεν είναι σπάνιο. Στο παρελθόν τα συγκεκριμένα άτομα αναγκάζονταν να παραμένουν στο νοσοκομείο επί τουλάχιστον έξι εβδομάδες προκειμένου να τους παρακολουθούμε. Με τον τρόπο αυτό ταλαιπωρούνταν και οι ίδιοι αλλά υπήρχε και σημαντικό κόστος για το σύστημα υγείας».