Οταν η Μεγκ Ράιαν ως Σάλι δήλωνε στην ταινία «Οταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι» ότι όλες οι γυναίκες έχουν κάποια στιγμή προσποιηθεί στο σεξ είχε τελικά απόλυτο δίκιο. Νέα αμερικανική μελέτη δείχνει ότι ο ψεύτικος οργασμός των γυναικών αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο και έχει τις ρίζες του στις προσωπικές τους ανασφάλειες και στον φόβο να ανοιχθούν σε στιγμές οικειότητας με τον σύντροφό τους.

Τα γαργαλιστικά αποτελέσματα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Τεμπλ, οι οποίοι μελέτησαν συνολικά 366 γυναίκες ηλικίας 18 ως 32 ετών. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι σχεδόν το 60% αυτών είχε υποκριθεί στο σεξ κάποια στιγμή στη ζωή του.

«Πρόκειται για ένα γεγονός που το συζητάμε καθώς το συναντάμε στον πολιτισμό μας, στις ταινίες και στα περιοδικά» εξηγεί η ερευνήτρια Έριν Κούπερ. «Μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι συμβαίνει αρκετά συχνά, όμως δεν γνωρίζουμε πολλά από επιστημονικής απόψεως. Προσωπικά πιστεύω ότι πρόκειται για μια καταστροφική κατάσταση σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις» λέει η ειδικός.

Υποκριτικό ταλέντο με ψυχολογικό υπόβαθρο

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που υποκρίνονταν οργασμό, δήλωναν συχνά ότι το έκαναν γιατί αισθάνονταν ανασφάλεια ως προς τις σεξουαλικές τους επιδόσεις ή γιατί έπλητταν κατά τη σεξουαλική πράξη.

Επιπλέον, φάνηκε ότι πολλές από αυτές έπαιζαν το συγκεκριμένο ρόλο καθώς φοβούνταν να ανοιχθούν στον σύντροφο τους και να ζήσουν την οικειότητα της σεξουαλικής πράξης.

«Οι γυναίκες που δυσκολεύονται να προσεγγίσουν συναισθηματικά άλλα άτομα, φαίνεται ότι δυσκολεύονται να τα πλησιάσουν και σεξουαλικά» επισημαίνει η Κούπερ.

Το ψεύτικο που γίνεται αληθινό

Υπήρχε ωστόσο και μια μικρή ομάδα γυναικών που υποκρίνονταν για να ενισχύσουν την εμπειρία του σεξ.

«Οι γυναίκες που προχωρούσαν σε ψεύτικο οργασμό για να αυξήσουν την προσωπική τους διέγερση φάνηκε ότι κατέληγαν τελικά σε υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης. Ίσως λοιπόν δεν θα πρέπει να αμφισβητούμε τη στρατηγική τους: κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα πολλά «εργαλεία» που έχουν ως στόχο μια θετική σεξουαλική εμπειρία» λέει η ερευνήτρια.