Τα μεγαλόσωμα θηλαστικά φλερτάρουν, τσακώνονται και εκφράζουν τα συναισθήματα τους όπως και ο άνθρωπος, εκτιμά τώρα νέα μελέτη συμπεριφορολόγων ζώων.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα έρχονται στο φως μετά από 40ετή παρακολούθηση ελεφάντων στο Εθνικό Πάρκο Αμποζέλι στην Κένυα, στην Αφρική. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα εντυπωσιακά ζώα χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματός τους με τρόπους που θυμίζουν έντονα την ανθρώπινη επικοινωνία.

Ο κώδικας της …προβοσκίδας

Συγκεκριμένα, ανέλυσαν τον βασικό κώδικα επικοινωνίας που κρύβεται πίσω από τις κινήσεις της προβοσκίδας τους.

Είδαν λοιπόν ότι:

  • Όταν οι ελέφαντες θέλουν να καλωσορίσουν έναν άλλο ελέφαντα ή να συσφίξουν τις σχέσεις τους μαζί του, τον ακουμπούν απαλά στον ώμο.
  • Όταν επιθυμούν να χαιρετηθούν μεταξύ τους, τυλίγουν τις προβοσκίδες τους – σαν άλλη χειραψία.
  • Όταν τυλίγουν την άκρη της προβοσκίδας τους προς το μέρος τους, καλούν κάποιον άλλον για παιχνίδι.
  • Όταν ανασηκώνουν την προβοσκίδα τους στον αέρα υπό μορφή λατινικού «S», δείχνουν ενδιαφέρον και βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάτι που πρόκειται να συμβεί.
  • Όταν στέκονται αγέρωχοι δίνουν στους υπόλοιπους την εντύπωση της υπεροχής και της επιβλητικότητας.
  • Όταν τα μικρά ελεφαντάκια βάζουν την προβοσκίδα στο στόμα αναζητούν παρηγοριά – όπως ακριβώς συμβαίνει όταν τα παιδιά πιπιλίζουν το δάκτυλό τους.
  • Όταν οι ελέφαντες στέκονται δίπλα-δίπλα και σπρώχνονται ελαφρώς, δίνουν το σήμα της εκκίνησης του ταξιδιού τους.

Οι ελέφαντες φλερτάρουν σαν τον άνθρωπο

Οι ειδικοί εντόπισαν ακόμη κινήσεις κατά τη διάρκεια του ερωτικού παιχνιδιού των ζώων, που παραπέμπουν στη διαδικασία του ανθρώπινου φλερτ. Χαρακτηριστικά είδαν ότι τα θηλυκά έκαναν «ματάκια» στους επίδοξους εραστές, γυρνώντας το κεφάλι προς τα πίσω και επιδιώκοντας οπτική επαφή πάνω από τον ώμο τους.

Από την άλλη πλευρά, δεν ήταν λίγες και οι φορές που οι επιστήμονες κατέγραψαν κοπιαστικές «συζητήσεις» μεταξύ των μελών ενός κοπαδιού ελεφάντων για την επιλογή της κατεύθυνσης της μετακίνησης τους.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να παρακολουθεί κανείς τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων των συγκεκριμένων ζώων» αναφέρει η Φίλις Λι από το Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ στη Σκοτία και μια εκ των συγγραφέων του βιβλίου «The Amboseli Elephants», όπου καταγράφονται τα ευρήματα των ειδικών.

Παχύδερμα με τρυφερή καρδιά

Τα αποτελέσματα της μελέτης, προσθέτει η Λι, υπογραμμίζουν για πολλοστή φορά την ικανότητα συναισθηματικής ταύτισης των ελεφάντων.

Αν και οι επιστήμονες είχαν δει εδώ και καιρό ότι τα μεγαλόσωμα θηλαστικά εξωτερικεύουν γενικώς τα έντονα συναισθήματά τους όπως π.χ. η θλίψη της απώλειας, είναι η πρώτη φορά που συνδέουν την έκφραση αυτών των συναισθημάτων και με συγκεκριμένους μορφασμούς στο χαριτωμένο μουτράκι τους.

«Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός μικρού και μιας ελεφαντίνας: όσο το μικρό πλησίαζε σε έναν ηλεκτρικό φράκτη, τόσο πιο έντονη αποτυπωνόταν η αγωνία στο πρόσωπο της ενήλικης ελεφαντίνας» εξηγεί η Σίνθια Μος, ιδρύτρια του ερευνητικού προγράμματος ελεφάντων του πάρκου.

«Η στάση του σώματός της και τα μεγάλα μάτια της που ανοιγόκλειναν γρήγορα, πρόδιδαν έναν μορφασμό αγωνίας» συνεχίζει.

Και καταλήγει: «Το σίγουρο είναι ότι οι ελέφαντες έχουν ένα πολύ περίπλοκο κοινωνικό σύστημα. Στον πυρήνα του βρίσκεται η οικογένεια η οποία αποτελείται από θηλυκά και μικρά. Υπάρχουν όμως και επιπλέον ιεραρχικές διαβαθμίσεις εντός των οικογενειών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία στενότερων δεσμών, φατριών ή ακόμη και υπο – πληθυσμών».