Ο ΛΑΟΣ δεν πρόκειται να στηρίξει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στη Βουλή με την ψήφο του, και, όπως δήλωσαν στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος Γιώργου Καρατζαφέρη, «δεν πρόκειται να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία στην κυβέρνηση».
«Δεν το συζητούμε καν το ενδεχόμενο στήριξης του Μεσοπρόθεσμου» αναφέρουν αξιωματούχοι του ΛΑΟΣ και εκτιμούν ότι το κόμμα έδωσε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο, ψηφίζοντας το Μνημόνιο και αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος γι’ αυτή την επιλογή, αλλά «δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτή την αδύναμη και αναιμική κυβέρνηση, η οποία δεν αξιοποίησε καθόλου την ευκαιρία που πήρε».
Την ίδια ώρα, ο ΛΑΟΣ σχολιάζει τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πορτογαλία και επισημαίνει την άνοδο των δύο κομμάτων της συντηρητικής παράταξης. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΛΑΟΣ γίνεται αναφορά στην εκλογική επίδοση των δύο συντηρητικών κομμάτων, η οποία αποτελεί, όπως αναφέρεται, επιβράβευση της σοβαρότητάς τους και της επιλογής τους να κινηθούν «μακριά από στείρες αγκυλωμένες πρακτικές».
Ο ΛΑΟΣ, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη ΝΔ, εκφράζει την πικρία του, γιατί «δυστυχώς στην Ελλάδα οι αγκυλώσεις παραμένουν αναλλοίωτες» και υποστηρίζει ότι «μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και χωρίς αναγκαστικά την προσφυγή σε επανάσταση μπορεί και επιβάλλεται να βρεθεί λύση».
Η τακτική που θα ακολουθήσει ο ΛΑΟΣ το προσεχές διάστημα συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή σε κλειστή σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος υπό την προεδρία του Γιώργου Καρατζαφέρη και με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του γραμματέα της ΚΟ Μάκη Βορίδη, του γραμματέα της ΚΕ Άδωνι Γεωργιάδη και του εκπροσώπου Τύπου Κωστή Αϊβαλιώτη.
Στη σύσκεψη αντηλλάγησαν απόψεις για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, εκφράστηκε η ανησυχία για τον κίνδυνο «απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος», διαπιστώθηκε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα» και εκτιμήθηκε ότι μόνο με εκλογές θα μπορούσε, στην παρούσα φάση, να υπάρξει διέξοδος.