• Αναζήτηση
 • Χωρίς αρχιμουσικό η Ορχήστρα των Χρωμάτων

  «Δεν ξανασηκώνω τα χέρια μου να διευθύνω, όταν ο μουσικός από κάτω είναι απλήρωτος. Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν θα το ανεχόταν ποτέ αυτό για την Ορχήστρα που δημιούργησε». Με αυτή τη δήλωση στο Βήμα συνόδευσε ο Μίλτος Λογιάδης την επιστολή παραίτησης από τη θέση του Αρχιμουσικού της Ορχήστρας των Χρωμάτων την οποία δημοσιοποίησε νωρίτερα σήμερα.


  «Δεν ξανασηκώνω τα χέρια μου να διευθύνω, όταν ο μουσικός από κάτω είναι απλήρωτος. Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν θα το ανεχόταν ποτέ αυτό για την Ορχήστρα που δημιούργησε».
  Με αυτή τη δήλωση στο Βήμα συνόδευσε ο Μίλτος Λογιάδης την επιστολή παραίτησης από τη θέση του Αρχιμουσικού της Ορχήστρας των Χρωμάτων την οποία δημοσιοποίησε νωρίτερα σήμερα.

  Σύμφωνα με τον μαέστρο – ο οποίος, ας σημειωθεί, κατείχε την εν λόγω θέση εδώ και 20 χρόνια – ο λόγος της παραίτησής του είναι πως δεν διαθέτει άλλες ψυχικές αντοχές για να φέρει σε πέρας το έργο της ορχήστρας, όπως ορίζουν το καταστατικό και οι στόχοι του ιδρυτή της.

  «Η Ορχήστρα των Χρωμάτων υπήρξε έργο ζωής για μένα και πράγματι πίστευα ότι θα τελειώσω την καριέρα μου σε αυτήν» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Λογιάδης. Και συνεχίζει: «Φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Η ταλαιπωρία που έχει υποστεί η Ορχήστρα όλα αυτά τα χρόνια από την Πολιτεία και η επί της ουσίας αδιαφορία των υπουργών Πολιτισμού από την ίδρυσή της ως σήμερα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση αβάσταχτη για τους εργαζόμενους σ΄αυτήν. Παρά τους ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς (ο απλός μουσικός αμείβεται με 650 ευρώ μηνιαίως) και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, η μέχρι τώρα καλλιτεχνική παρουσία της Ορχήστρας αποδεικνύει την αφοσίωση και την πίστη στα ιδανικά του ιδρυτή της τόσο από τους παλαιότερους μουσικούς που τον «ζήσανε» όσο και από τους νεότερους που συνεχίζουν πάνω στην ίδια φιλοσοφία που ενσάρκωνε ο Μάνος Χατζιδάκις».

  Συνεχίζοντας, ο Μίλτος Λογιάδης υπογραμμίζει πως ο «παράνομος μηδενισμός της τακτικής επιχορήγησης του ΥΠΠΟΤ για το 2011 καθώς και η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης, η οποία πλέον θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση του χρέους προς το ΙΚΑ, έχουν οδηγήσει το μόνιμο δυναμικό και τους εκτάκτους συνεργάτες της Ορχήστρας σε απελπισία».

  Παράλληλα, αναφέρει ο μαέστρος, «η απόφαση του ΥΠΠΟΤ για ένταξη της Ορχήστρας στην ΕΡΤ, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού, χωρίς χρονικό προσδιορισμό και ακριβείς προδιαγραφές». Στο πλαίσιο αυτό, ο Μίλτος Λογιάδης εκφράζει αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσο η Ορχήστρα των Χρωμάτων θα μπορέσει να διατηρήσει την φυσιογνωμία της και των αριθμό των 40 μουσικών ενώ παράλληλα, καλεί τους υπευθύνους ν΄αναλάβουν τις ευθύνες τους.
  Η παραίτηση του Μίλτου Λογιάδη έρχεται έναν, περίπου, χρόνο μετά την παραίτηση του Γιώργου Κουρουπού από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Εν προκειμένω, και μετά την εξέλιξη αυτή, στον «αέρα» βρίσκεται η ετήσια συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι στις 8 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς ο Μίλτος Λογιάδης δηλώνει πως δεν είναι διατεθειμένος να την διευθύνει. Αγνωστο είναι επίσης το τι θα γίνει με το Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη στις 24 Ιουνίου στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
  Πολιτισμός
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk