Ξεκίνησε με ταχύτατους ρυθμούς η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού χάρη στον κ. Χρ. Παπουτσή ο οποίος ανέλαβε δράση. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα συμβάλλει στην ανάδειξη του γνωστού «φιλέτου» με την ίδρυση ενός κέντρου κράτησης και ενός κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών. Δεν ξέρω τι λέει ο κ. Χ. Παμπούκης και κατά πόσον θα αναθερμανθεί έτσι το ενδιαφέρον του Κατάρ, αλλά η είδηση έκανε τον κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη να αναφωνήσει ότι «αντί για τους εμίρηδες, η κυβέρνηση εγκαθιστά στο Ελληνικό τους κακομοίρηδες». Ο βουλευτής της ΝΔ κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι κέντρα λαθρομεταναστών πρέπει να ιδρύονται μόνον εκτός Αθηνών, ωστόσο μου λένε από την Κατεχάκη ότι οι λαθρομετανάστες είναι τόσοι πολλοί ώστε ο … χωροταξικός σχεδιασμός δεν γίνεται να μην περιλαμβάνει την πρωτεύουσα.

**

Πρωτοβουλία – σοκ για την αναθέρμανση της οικονομίας προετοιμάζει ο κ. Μιχ. Χρυσοχοίδης. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης πληροφορήθηκε ότι υπάρχουν περίπου 3.500 αιτήσεις για επιχειρηματικές ενισχύσεις οι οποίες λιμνάζουν αναπάντητες στα βάθη των ηλεκτρονικών υπολογιστών του υπουργείου του. Αποφάσισε λοιπόν να τηλεφωνεί ο ίδιος στους ενδιαφερόμενους και να τους «σοκάρει» με την ερώτηση: «Τι συμβαίνει; Πώς θα ξεκολλήσουμε την επένδυση;». Για να είμαι ακριβής, θα συσταθεί ειδική υπηρεσία στο υπουργείο που θα καλεί τηλεφωνικώς τους ενδιαφερόμενους, αλλά πολλοί προεξοφλούν ότι ο κ. Χρυσοχοίδης δεν θα αντισταθεί στον πειρασμό να ασχοληθεί και προσωπικά. Δεν είναι κακή ιδέα. Αρκεί να μην αποδειχθεί ότι τα εμπόδια στην Ελλάδα για την προώθηση των επενδύσεων είναι ανυπέρβλητα ακόμα και για τον ίδιο τον εκάστοτε υπουργό.

**

«Μόνο η μεταρρύθμιση της Άννας μας έλειπε τώρα», μονολογούσε κυβερνητικός όταν πληροφορήθηκε ότι η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου προχωρεί κανονικά με τον προγραμματισμό της για την μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση η οποία σχεδιάζεται εδώ και καιρό να ανακοινωθεί περί τα τέλη Ιουνίου (έτσι ώστε τα κλειστά ΑΕΙ και οι εξοντωτικές θερμοκρασίες να ελαχιστοποιήσουν τις αναμενόμενες αντιδράσεις από τις φοιτητικές νεολαίες). Ωστόσο, και παρά τις διαβεβαιώσεις, αμφιβάλλω αν η κοινοβουλευτική κάμινος που θα γεμίσει με νόμους εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου «αντέχει» και μια «Μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση». Φρονώ ως εκ τούτου ότι η Μεταρρύθμιση της Άννας θα παραπεμφθεί στις καλένδες.

Συγκλονισμένος από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα εμφανίστηκε ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό. Ο επικεφαλής του Eurogroup ευαισθητοποιήθηκε τόσο πολύ από την άρτια ποιητική δομή του Προγράμματος (εφάμιλλη προφανώς της «Κόλασης» του Δάντη …) που «ξέσπασε» μπροστά στον κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Παρασκευή το απόγευμα στο Λουξεμβούργο. Το ξέσπασμα του κ. Γιούνκερ, όπως πληροφορούμαι αρμοδίως ήταν μια ασυγκράτητη ροή επαίνων. Μάλιστα πρότεινε στην ελληνική αντιπροσωπεία να μεταδώσει με την επίσημη δήλωσή του απόλυτη βεβαιότητα ότι η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου θα εγκρίνει γενναιόδωρο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Χρειάστηκε να τον συγκρατήσει ευγενικά ο Πρωθυπουργός έτσι ώστε να μην προεξοφληθεί από σήμερα το αποτέλεσμα μιας πράγματι επίπονης διαπραγμάτευσης…