Τα κόμματα
Σε μια εβδομάδα με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, τα δύο μεγάλα κόμματα κυριάρχησαν ξανά στο share of buzz, αφήνοντας πολύ πίσω τη συζήτηση για τις άλλες παρατάξεις και αποδεικνύοντας πως ο δικομματισμός παραμένει ισχυρός. Πα.Σο.Κ. και Ν.Δ. σημείωσαν παράλληλη μείωση των αναφορών κατά 3%, ενώ το μικρό προβάδισμα της Ν.Δ., κατά 1%, καταγράφεται για τρίτη εβδομάδα και μοιάζει να σταθεροποιείται.

Κοινό στοιχείο των δύο κομμάτων οι πολλές αναφορές στα αποτελέσματα της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι διαφορετικές ερμηνείες τους συνοψίστηκαν στο «θα προχωρήσω μόνος» του ΓΑΠ και το «Διέξοδος υπάρχει, η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου» του Αντώνη Σαμαρά. Κατά τα λοιπά, στο Πα.Σο.Κ κυριάρχησαν οι εντάσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα, οι δυσαρέσκειες υπουργών και στελεχών για τις αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική, καθώς και οι συζητήσεις για την επικείμενη υποβολή του μεσοπρόθεσμου σχεδίου. Στη Ν.Δ., εκτός από τα αναμενόμενα αντιπολιτευτικά σχόλια, το ενδιαφέρον προσέλκυσαν επίσης η κριτική στη Ντόρα Μπακογιάννη και το «στρατό» της, μετά το ιδρυτικό συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ., αλλά και η φιλολογία γύρω από την επανεμφάνιση – και πιθανή επαν-αποχώρηση – του Κώστα Καραμανλή.

Σταθερή και παράλληλη ήταν η πορεία των αναφορών στα μικρότερα κόμματα. Στον Λα.Ο.Σ., η σημαντική άνοδος των αναφορών την 1η Ιουνίου, μετά τις δηλώσεις του Γ.Καρατζαφέρη πως σκέφτεται να αποσύρει τον Λα.Ο.Σ. από τη Βουλή και το παρασκήνιο της συνάντησής του με τον Υπουργό Άμυνας Ε. Βενιζέλο, δείχνουν πως ο Πρόεδρος ξέρει να ελίσσεται επικοινωνιακά.

Τα πρόσωπα

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διατήρησε την «πρωτιά» του σε buzz και τη συντριπτική απόσταση από όλα τα άλλα πολιτικά πρόσωπα, σημειώνοντας, ωστόσο, πτωτική πορεία, την οποία θα παρακολουθήσουμε. Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος της Μαρίας Δαμανάκη, μετά τις δηλώσεις της για την επιστροφή στη δραχμή, που πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις όλη την εβδομάδα. Στο παιχνίδι του buzz μπήκε και ο Δημήτρης Δρούτσας. Οι απόψεις του για τη θεσμοθέτηση διάρκειας δύο θητειών για τους βουλευτές και τα βουλευτικά αυτοκίνητα προκάλεσαν τη μήνη πολλών βουλευτών, αλλά και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Χ. Πρωτόπαππα. Παράλληλα, του απέδωσαν χαριτωμένους χαρακτηρισμούς, όπως το «Βιεννέζος κηπουρός», αποδεικνύοντας πως το πρόσφατο σχόλιο του Γ. Φλωρίδη προκάλεσε αίσθηση… Γενικως, φαίνεται πως το εσωκομματικό «τι-σου-χρωστώ-και-τι-μου-χρωστάς» συνεχίζεται, ή, το πιθανότερο, βρίσκεται στην αρχή του. Στη Νέα Δημοκρατία, ησυχία επικράτησε σε σχέση με τα πρόσωπα, πλην του αρχηγού της. Μικρή άνοδο σε ενδιαφέρον σημείωσε ο Κώστας Τζαβάρας, μετά την επίθεση εναντίον του στον θρυλικό «Μπαϊρακτάρη» – «μοιραίο» τόπο για την παράταξη, όπως αποδεικνύεται.

Τα θέματα

Θέμα της εβδομάδας ήταν, χωρίς αμφιβολία, οι «Αγανακτισμένοι», οι οποίοι πλησίασαν σε αναφορές τα μεγάλα κόμματα. Το εντυπωσιακό share of buzz για τις συγκεντρώσεις τους πιστοποίησε τη μαζικότητα και διείσδυση του κινήματος, ενώ κατέδειξε τη σχέση του με τα νέα μέσα. Η συναίνεση, κυρίαρχο θέμα της περασμένης εβδομάδας, υποχώρησε σημαντικά μετά την αποτυχία της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών. Πτωτική πορεία ακολούθησε και το θέμα των εκλογών, καθώς η προοπτική τους μοιάζει να απομακρύνεται, προς όφελος ενός πιθανολογούμενου ανασχηματισμού. Τέλος, σημαντική πτώση είχε και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης, το οποίο αντικαθίσταται από τις αναφορές στην πέμπτη δόση του δανείου και τις προοπτικές εξασφάλισής της.

Τιτιβίσματα:

  • faethon71: Αν τα πράγματα ιστορικά άλλαζαν μόνο μέσα από εκλογές, εσύ δεν θα είχες twitter τώρα.
  • okyriosHaris: Αγανακτισμένοι στη Μύκονο: 30 άτομα κι ενας τύπος με μπλουζάκι ministry of sound και φωσφοριζέ Nike http://t.co/uVIqnB6
  • Cocobin: Η λύση για το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο. Ψηφίστε «Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών»! Θα τους πάρουν όλους στο κυνήγι! #ekloges
  • Efragoulis: Στις επόμενες εκλογές, η Κυβέρνηση θα βγει με κορώνα – γράμματα. Ή μακριά γαϊδούρα. #oute_me_sfaires
  • pitsirikos: Αν όπως προτείνει ο @wumastawu αρχίσουμε να λέμε στο Σύνταγμα τι ψηφίσαμε στις τελευταίες εκλογές, θα αρχίσει να μουτζώνει ένας τον άλλον.
  • Nefosis: Δεν πρέπει να κάνουν κοντινά στο κοινό της Ντόρας. Οι περισσότεροι θα αποδημήσουν πριν τις επόμενες εκλογές, όσο σύντομα κι αν γίνουν.
  • KonstantinGeo: Κάποτε δεν γίνονταν εκλογές το καλοκαίρι γιατί «σεβόμασταν τα μπανια του λαού». Άλλαξε η #greece
  • Prezatv: Πάμε πλατεια ή πάμε #ekloges ;;;
  • nikoskakavoulis: Με βάση το FB τους «οι Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα» πιστεύουν σε περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας & από τον Τσίπρα.
  • ManosKat: ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ-ΓΣΕΕ (1-1,05) (Χ- 3) ( 2-12) ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΤΟ ΦΡΑΞΕΙ Ο ΟΠΑΠ!!!!
  • bakolopoulo: Ποιοι είναι οι μόνοι μη αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα; Οι περιπτεράδες, οι μικροπωλητές, τα Mc Donald’s και τα Everest!
  • Svingkos: Παρακαλώ εκεί στο ΠΑΣΟΚ να ενημερώσει κάποιος τη Δαμανάκη πως δεν βρίσκεται στο Πολυτεχνείο και να μην παίζει με τα μικρόφωνα.
  • addicteDK: Οι αγανακτισμένοι με τον σπιτονοικοκύρη στην είσοδο της πολυκατοικίας μου απόψε στις 9 για μία ειρηνική διαδήλωση κατά της ΔΕΗ #135_euro
  • NikoloDim: #fb Αγανακτισμένοι στον Όλυμπο: Προμηθέα αλήτη φέρε πίσω τη φωτιά!
  • Fauxfauxqua: #greekrumination «@ha_pi_ To «Αγανακτισμένοι» το πήραμε από τους ξένους, τις κατσαρόλες από τους ξένους, τι σόι #greekrevolution είναι αυτή?»
  • Riddle1997: Ωχ, προσοχή Αγανακτισμένοι: Ο Κότσιρας απειλεί να κατέβει Σύνταγμα. Το σύστημα χρησιμοποιεί τα ισχυρά του όπλα. #25Mgr #greekrevolution
  • FragileAlex: Έχουμε και λέμε: Το Σάββατο θα βγουν οι εργαζόμενοι στην Ομόνοια, οι περήφανοι στην Κλαυθμώνος και οι αγανακτισμένοι στο #Syntagma, ε;
  • Contrabbando: Καλημέρα και… καλά μουράγια. Τα κουράγια μετά την 6η δόση.
  • evb_SKG: Κάτι τέτοιες ώρες φαντάζομαι την Δαμανάκη στην Βουλή, αποκλεισμένη: «εδώ Βουλή, εδώ Βουλή, χρειαζόμαστε σούσι, χρειαζόμαστε σανγκρία»
  • Agiati: Μετά από ενδελεχή σκέψη καταλήγω ότι ο Θανάσης, ο Βασίλης και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι ένα και το αυτό πρόσωπο.
  • Jbatteur: Συγχαρητήρια σε ΓΑΠ και Παπακωνσταντίνου που κατάφεραν να πάρουν ακόμα ένα δάνειο. Τελικά οι θυσίες πιάνουν Τόκο!
  • DreamTrapped: Ρε Παπακωνσταντίνου, δεν αφήνεις τα πακέτα βοήθειας της Ε.Ε. και να ψάξεις μήπως ξέχασε ο Τσοβόλας κανά πακέτο Ντελόρ στο υπόγειο; #grecon
  • eVaN_GiAn: Ιταμή επίθεση στον βουλευτη Τζαβαρα. Περνούσε απο τον Μπαϊρακτάρη & θαμώνες του πέταξαν σουβλάκια & τζατζίκια απο αγγούρι μολυσμένο με e.Coli
  • zoioiko: Αληθεύει ότι αποκαλούσαν τον Δρούτσα κηπουρό του ΓΑΠ κ αυτός δήλωσε….» Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με την κηπουρική» ;;; #lol
  • Julia_Doriza: Η πρέζα είναι φοβερό πράγμα… Πουλάμε νησιά για να εξασφαλίσουμε την δόση μας.
  • trixotoulis_: Τα 3 πιθανα σεναρια του Γιωργάκη σήμερα. 1) προωρες εκλογες 2) προωρη εφιδρωση 3) προωρη εκσπερματωση