Κατά του ίδιου του Πάπα, καθώς και εναντίον ανώτατων αξιωματούχων της βελγικής Καθολικής Εκκλησίας, στρέφονται με προσφυγή τους σε αστικό δικαστήριο περίπου 80 πιθανολογούμενα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς στο Βέλγιο.

Η ομάδα των θυμάτων προσέφυγε στο δικαστήριο εις βάρος της ίδιας της Αγίας Εδρας, «της κεντρικής διοίκησης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της ενσάρκωσης του παπισμού», όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ένας από τους δικηγόρους των εναγόντων, ο Βάλτερ βαν Στέενμπριγκε, προσθέτοντας ότι «ο Πάπας είναι αυτός που διορίζει τους επισκόπους και έχει εξουσία επάνω τους, γεγονός που τον καθιστά υπεύθυνο για τα όποια λάθη τους».



Η εκδίκαση της προσφυγής θα γίνει στο πρωτοδικείο της Γάνδης, το οποίο το Σεπτέμβριο θα συντάξει χρονοδιάγραμμα για τις ακροάσεις, ενώ, όπως διευκρίνισε ο κ. Στέενμπριγκε, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Πάντως, οι επίσκοποι και οι ηγούμενοι των θρησκευτικών ταγμάτων της καθολικής εκκλησίας του Βελγίου δεσμεύτηκαν, με ανακοίνωσή τους, να αποζημιώσουν οικονομικά τα θύματα των παιδόφιλων ιερέων, έχοντας, όπως τόνισαν, επίγνωση της ηθικής ευθύνης τους.