Σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται θέμα υποχρηματοδότησης των δήμων, τονίζει σε επιστολή του προς τα πολιτικά κόμματα που έχει ως θέμα της τον εξορθολογισμό των οικονομικών των ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης.

Ο κ. Ραγκούσης στην επιστολή του επισημαίνει ότι «τα σταθερά έσοδα των ΟΤΑ υπολογισμένα με τον πιο ασφαλή τρόπο, στη βάση των τρεχουσών αποδόσεων της κρατικής χρηματοδότησης, ανέρχονται σε ύψος 4 δισ. ευρώ για τους δήμους και 670 εκατ. ευρώ για τις περιφέρειες και υπερκαλύπτουν τις δαπάνες για την λειτουργία και άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, όπως αυτές υπολογίστηκαν σε συνολικό ύψος 3,8 δισ. ευρώ για τους δήμους και 582 εκατ. ευρώ για τις περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένου δε του κόστους εξυπηρέτησης του δανεισμού τους».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι έχουν προκύψει σημαντικές εξοικονομήσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό που προκύπτουν από τη σύγκριση του κόστους της αυτοδιοίκησης το 2009 με το σημερινό: το 2009 το κόστος της αυτοδιοίκησης για τον κρατικό προϋπολογισμό ανήλθε συνολικά, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, σε 4,8 δισ., μετά τον Καλλικράτη, περιορίζεται στα 3,6 δισ., δηλαδή μειωμένο κατά 1,2 δισ.

Η εξοικονόμηση αυτή, όπως αναφέρει ο κ. Ραγκούσης, επιτεύχθηκε από τον «Καλλικράτη», λόγω του δραστικού περιορισμού των δομών και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα:

– οι 1034 δήμοι και κοινότητες μειώθηκαν σε 325 δήμους (ποσοστό μείωσης φορέων 70%)

-τα 6.000 νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις περιορίσθηκαν σε λιγότερα από 1.500 (ποσοστό μείωσης φορέων 75%)

-οι 57 οργανισμοί νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και τα 19 επαρχεία μετεξελίχθηκαν σε 13 αιρετές περιφέρειες (ποσοστό μείωσης φορέων 83%)

-οι 13 κρατικές περιφέρειες έγιναν 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (ποσοστό μείωσης φορέων 46%)

-οι 8500 περίπου σχολικές επιτροπές (ΝΠΔΔ) μειώθηκαν σε κάτω από 1.000 (ποσοστό μείωσης 90%)

Μετά και την ολοκλήρωση των θεσμικών παρεμβάσεων για τη μετάβαση στην εποχή του «Καλλικράτη», ο κ. Ραγκούσης, κάνει γνωστό ότι από την 1η Ιουλίου 2011 «θα προχωρήσει η μεταβίβαση στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση κρίσιμων, ιδίως αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων, όπως τη διαχείριση του περιφερειακού σκέλους του ΕΣΠΑ».

Δείτε τα στοιχεία για τα οικονομικά των δήμων που απέστειλε ο κ. Ραγκούσης στα πολιτικά κόμματα