Ενώπιον δικαστηρίου θα εμφανιστεί την Παρασκευή ο Ράτκο Μλάντιτς για την ακροαματική διαδικασία που θα αποφασίσει για την έκδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Την Πέμπτη η ακροαματική διαδικασία σταμάτησε, εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του, όπως ανέφερε ο δικηγόρος του, που υποστηρίζει ότι ο Μλάντιτς έχει υποστεί δύο καρδιακά επεισόδια από το 1996.

Πληροφορίες από σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το χέρι του Ράτκο Μλάντιτς εμφάνισε συμπτώματα παράλυσης, κάνοντας λόγο ακόμα και για καρδιακή προσβολή.
Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Μπρούνο Βέκαριτς είπε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί την Παρασκευή, αφού ο Μλάντιτς εξεταστεί από γιατρούς.
Παραδέχθηκε ότι ο Μλάντιτς λαμβάνει πολλά φάρμακα, αλλά τόνισε ότι «ανταποκρίνεται πολύ λογικά σε ό,τι συμβαίνει».


«Δεν χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα»

Ο Ράτκο Μλάντιτς δεν χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα, ανακοίνωσε ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς.

«Δεν είναι αλήθεια ότι ο Ράτκο Μλάντιτς χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα. Οταν τον συλλάβαμε βρήκαμε επάνω του μια ταυτότητα που είχε λήξει και μια στρατιωτική ταυτότητα στο όνομά του», είπε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RTS.

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει την Πέμπτη – λίγο προτού επιβεβαιωθεί επισήμως η σύλληψη του Μλάντις – ότι ένας άνδρας με το όνομα Μίλοραντ Κόμαντιτς είχε συλληφθεί και θα μπορούσε να είναι ο καταζητούμενος πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας.

«Επάνω του βρέθηκαν δύο πιστόλια, αλλά δεν είχε χρόνο να τα χρησιμοποιήσει. Δεν υπήρξαν βίαιες ενέργειες ούτε ασκήθηκε βία», υπογράμμισε ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών.

Μαζί με τον Μλάντιτς συνελήφθησαν ακόμη πέντε άτομα, τα οποία ανακρίθηκαν και αφέθηκαν ελεύθερα.


Τραυματισμοί από αντιδράσεις για τη σύλληψη Μλάντιτς

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο Νόβι Σαντ, όταν αστυνομικοί διέλυσαν διαδήλωση υπερεθνικιστών κατά της σύλληψης του Ράτκο Μλάντιτς, μετέδωσε το πρακτορείο Beta.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν, όταν περίπου 500 άνθρωποι προσπάθησαν να εισέλθουν στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

Περίπου εκατό άτομα διαδήλωσαν επίσης υπέρ του Μλάντιτς στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπου έχουν αναπτυχθεί σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή βίαιων επεισοδίων.



Ο Μλάντιτς, πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας που συνελήφθη τα ξημερώματα ενώ φυγοδικούσε για περισσότερα από 10 χρόνια, οδηγήθηκε στο δικαστήριο με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95).

Η διαδικασία της έκδοσής του στη Χάγη αναμένεται να διαρκέσει μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες.
Η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, καταζητούμενου από το ICTY για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της πορείας του Βελιγραδίου προς την ΕΕ.

Εις βάρος του Ράτκο Μλάντιτς απαγγέλθηκαν το 1995 κατηγορίες για γενοκτονία ως υπεύθυνου για τη σφαγή 7.500 μουσουλμάνων ανδρών στη Σρεμπρένιτσα, της χειρότερης θηριωδίας στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και για την πολιορκία του Σαράγεβο που διήρκεσε 43 μήνες.