Τα κόμματα
Μετά από μια εβδομάδα που θεωρήθηκε από τις κρισιμότερες των τελευταίων ετών ως προς τις κυοφορούμενες εξελίξεις, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης εστιάστηκε κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία μοιάζουν να ακολουθούν παράλληλη πορεία, με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται στις αναφορές, έστω και για μία ημέρα. Ο όγκος των αναφορών αυξήθηκε κατά 1% για τη Νέα Δημοκρατία και έπεσε κατά 1% για το Πα.Σο.Κ. συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, απομακρύνοντας σημαντικά τα μεγάλα κόμματα από τα μικρότερα, τα οποία υπολείπονται κατά πολλές ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι κατά χιλιάδες αναφορές.

Η πορεία των αναφορών ήταν σταθερή για το Πα.Σο.Κ., με κυρίαρχα θέματα την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική, τις εντεινόμενες εσωκομματικές τριβές και τις φήμες για ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό. Αναμενόμενη ήταν η επανεμφάνιση του σεναρίου για ενδεχόμενο ανασχηματισμό – ενός θέματος σταθερά επαναλαμβανόμενου από τις αρχές του χειμώνα.

Στη Νέα Δημοκρατία κυριάρχησαν οι αναφορές στο κλείσιμο της ψαλίδας με το Πα.Σο.Κ. και η εκλογολογία που ακολούθησε. Σημαντική η άνοδος του ενδιαφέροντος για το κόμμα στις 24 Μαΐου, με έμφαση στην άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να συναινέσει σε «λάθος συνταγή», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σταθερή ήταν η πορεία των αναφορών στον ΛΑΟΣ, με μικρή και αναμενόμενη άνοδο μετά τη συνάντηση του προέδρου του με τον Πρωθυπουργό. Ανάλογη πορεία για τον ίδιο λόγο– αν και με διαφορετικούς χρωματισμούς στο περιεχόμενο -ακολούθησε το ΚΚΕ.

Τα πρόσωπα
Πρόσωπο της εβδομάδας αναδείχθηκε, για άλλη μια φορά, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με συντριπτική απόσταση από όλα τα άλλα πολιτικά πρόσωπα, πλην των πολιτικών αρχηγών. Οι αναφορές κάλυψαν όλα τα συνήθη θέματα ενδιαφέροντος περί το πρόσωπό του και αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την τηλεοπτική συνέντευξή του. Οι δηλώσεις του για νέα σκληρά μέτρα που θεωρήθηκαν ομολογία αποτυχίας, η φράση «χωρίς την πέμπτη δόση η χώρα θα κατεβάσει ρολά» και το αυτάρεσκο «κι αν παραιτηθώ τι θα αλλάξει» πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις και άνοιξαν ένα διάλογο που συνεχίστηκε στις επόμενες μέρες. Από τα υπόλοιπα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, μειωμένες ήταν οι αναφορές στον Δημήτρη Ρέππα, παρότι η διαφοροποίησή του από την Κυβέρνηση με την άρνηση οποιαδήποτες απόλυσης βρήκε αρκετά ευήκοα ώτα. Πτωτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν και η πορεία της Τίνας Μπιρμπίλη, καθώς τα θέματα αιχμής του Υπουργείου της υποσκελίστηκαν από τις οικονομικές εξελίξεις.

Στη Νέα Δημοκρατία, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχασε σημαντικά σε αναφορές, επιστρέφοντας στη σχετική αφάνεια μετά την πρόσφατη «ένεση δημοσιότητας» που του εξασφάλισε ο διαπληκτισμός με τον ΛΑΟΣ. Αντίθετα, σταθερή παρέμεινε η πορεία του Κωστή Χατζηδάκη. Η τοποθέτησή του υπέρ της υπογραφής κοινού κειμένου γενικών αρχών και στόχων Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης χαρακτηρίστηκε «επιπόλαια και εκτός κομματικής γραμμής» από μέλη του σκληρού νεοδημοκρατικού μπλοκ, αν και μοιάζει να απηχεί σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις της κοινής γνώμης.

Τα θέματα
Η έντονη φημολογία περί εκλογών είχε την τιμητική της στις ενημερωτικές ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τριπλασιάζοντας σχεδόν τις σχετικές αναφορές από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ένας ανασχηματισμός έμοιαζε να αρκεί. Σε πτωτική πορεία, το θέμα της αναδιάρθρωσης εξακολούθησε να αναπαράγεται, αντανακλώντας τη διάχυτη και διαρκή ανησυχία για την οικονομία.

Οι αναφορές στις απολύσεις επικεντρώθηκαν χρονικά στην αρχή και στο τέλος της εβδομάδας, με έμφαση στο δημόσιο τομέα αλλά και μερίδιο στο χώρο της δημοσιογραφίας, όπου φωτογραφήθηκε συγκεκριμένος εκδότης. Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση του ενδιαφέροντος για το θέμα της συναίνεσης, η οποία άλλοτε ως «συναίνεση» και άλλοτε ως «συνεννόηση» παρακολούθησε τον δημόσιο διάλογο που οδήγησε στην πρόσκληση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πέρα από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα, ο υπό περιορισμόν Στρος-Καν συνεχίζει να ενδιαφέρει, αν και οι θυμωμένες αναφορές σταδιακά «ξεθύμαναν», δίνοντας τη θέση τους σε ροζ σχόλια.

Τιτιβίσματα:

  1. theblobgr: e τώρα που τελείωσε το #tonisi το έργο του Ρέππα θα είναι πιο εύκολο
  2. Narabuko: Φαντάζομαι με την απογραφή βγήκε μεγάλο νούμερο ο πληθυσμός και το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να μειώσει δραστικά τον αριθμό…
  3. akisvergis: Ο Παπακωνσταντίνου λέει ότι αν δεν πάρουμε την 5η δόση από το ΔΝΤ θα κατεβάσει τα ρολά. Τι να κατεβάσει; Τα έχει πουλήσει τα ρολά.
  4. PareToMiden: Ξύπνησα χαρούμενη και να φανταστείς δεν είμαι ο Παπακωνσταντίνου.
  5. Prionokordelagr: Βρέχει ή μας φτύνουν κα Μπιρμπίλη;
  6. AnemosNaftilos Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω όρεξη για συναίνεση σήμερα! Και μάλλον δεν θα έχω ούτε κι αύριο!
  7. 500rakias: @dust_road: Κι εγώ πεινάω, θα φάω λίγη συναίνεση.
  8. sir_john: Ο παπακωνσταντίνου συγκρίνει τον εαυτό του με το… τίποτα κ αυτοκηρύσσεται καλύτερος. Live your myth in Greece
  9. mao_tse_tung: Εξαιρετικός ο Παπακωνσταντίνου. Για β’ λογιστής εμπόρου μπαχαρικών και απαγορευμένων ουσιών στην Ολλανδία του 17ου αιώνα.
  10. abousio Αν ήμουν σπρεντ … θα είχα εκραγεί μετά τη συνέντευξη Παπακωνσταντίνου.
  11. pitsirikos: Η καμαριέρα του Στρος Καν μπορεί να έχει -λέει- AIDS. Το μόνο που μένει τώρα είναι να αποδειχτεί πως είναι και τραβεστί.
  12. trixotoulis_: Αν προσέξεις τη φάτσα του Στρος Καν θα μπορούσε να είναι και πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
  13. Niki_mrs_Bieber Όταν ήταν ο Στρος Καν στη φυλακή δέχεται ένα μήνυμα στο κινητό του το οποίο έγραφε: χαχα … εμένα μου »κάθισε» … Chuck Norris
  14. jo_habias: Περίεργη μέρα η σημερινή… Όλοι οι συνδικαλιστές δημοσιογράφοι ενδιαφέρονται για τα προβλήματά μου! #ekloges
  15. changegreecenow: Το επόμενο μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε είναι οι εκλογές.
  16. nassimsyrios: είσαστε σε γραμμή προτεραιότητας παρακαλώ μη πεθάνετε ώστε να εξοφλήσετε το χρέος σας …
  17. Ipse_dixit_: Λέω να κάνω ένα δημοψήφισμα, αν θα έχουμε εκλογές τον Ιούνιο
  18. Κloll_: Αυτό, όμως, που προσωπικά με ενοχλεί είναι ότι πέτυχε η καμαριέρα εκεί που απέτυχε η … Πετρούλα. Τι ντροπή!

Οι αναφορές μετρήθηκαν και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το e-track – μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που συλλέγει συνδυαστικά στοιχεία από κάθε είδους αναρτήσεις στο διαδίκτυο (ενημερωτικές ιστοσελίδες, blogs, facebook, twitter, forums, portals κτλ.), παρακολουθώντας τα σε πραγματικό χρόνο και αρχειοθετώντας τα.