Δημιουργήστε ατμόσφαιρα…

Φανταστείτε ένα γαλλικό μπιστρό και μεταφέρετε την ζεστή και αρτιστίκ ατμόσφαιρά του στο καθιστικό σας. Η σημασία στη λεπτομέρεια, η κομψότητα και μερικές πινελιές πολυτέλειας είναι οι λέξεις κλειδιά.

Ένα πολυτελές αρωματικό κερί της γαλλικής εταιρείας Diptique ή διάσπαρτα απλά ρεσό, μικρά κομψά βάζα με λουλούδια, χαμηλός φωτισμός, απαλή μουσική θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα φινετσάτο χώρο.

Όσο για το τραπέζι, αποφύγετε τα τραπεζομάντιλα και αρκεστείτε σε λιτά -αλλά καλής ποιότητας- σουπλά. Τώρα είναι η ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε τα κολονάτα κρυστάλλινα ποτήρια σας και φυσικά να αξιοποιήσετε το πορσελάνινο σερβίτσιο που σας άφησε η γιαγιά σας.

Ντυθείτε ανάλογα…

Ο βασικός κανόνας είναι ο συνδυασμός απλότητας και κομψότητας. Ξεχάστε -ιδιαίτερα αν είστε γυναίκα- τα λουκ υπερπαραγωγή.

Τα all time classic κομμάτια, όπως μια μαύρη μίντι φούστα, ένα παντελόνι σε ίσια γραμμή, ένα λιτό μίντι φόρεμα -τύπου Τζάκι Ο- και ένα ζευγάρι γόβες ή μπαλαρίνες είναι οι πιο ασφαλείς επιλογές. Προσθέστε ωστόσο μια παιχνιδιάρικη πινελιά με μια μπουτονιέρα ή ένα εντυπωσιακό μοντέρνο κόσμημα.

Όσο για τους κυρίους οι κανόνες της γαλλικής κομψότητας επιβάλουν «ήσυχους» χρωματικούς συνδυασμούς, εκλεπτυσμένο γούστο και φινετσάτα αξεσουάρ. Γενικότερα το ντύσιμο των γάλλων είναι κυρίως σπροτιβ, προσεγμένο αλλά ποτέ κραυγαλέο. Πως αλλιώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι ο αντρικός πληθυσμός μιας χώρας που επέβαλε διεθνώς το Lacoste;

Ντύστε ηχητικά την βραδιά σας…

Με τις μελωδίες των Edith Piaf, Mireille Mathieu, Charles Aznavour ή με τους πιο σύγχρονους ήχους των Air και St. Germain.

Βάλτε στην τηλεόραση να παίζει…

Αν σας αρέσουν οι περιπέτειες τότε τα «Πορφυρά ποτάμια» (Les rivieres pourpres) του Ματιέ Κασοβίτς με τους Ζαν Ρενό και Βινσάν Κασέλ είναι μια καλή επιλογή.

Οι λάτρεις του σύγχρονου γαλλικού νουάρ μπορούν να απολαύσουν την βραβευμένη στις Κάννες ταινία «Ένας Προφήτης» (Un Prophete) του Ζακ Oντιάρ, μία άψογα στιλιζαρισμένη, όσο και ενδοσκοπική «βουτιά» στη σκοτεινή πλευρά της σύγχρονης γαλλικής κοινωνίας, με πρωταγωνιστές τους Ταχάρ Ραχίμ, Αντέλ Μπενσερίφ, Νιλς Άρεστρουπ και Χικιέμ Γιακούμπι.

Εναλλακτικά μια από τις πλέον κλασικές κωμωδίες όλων των εποχών «Ο φαντομάς» (Fantomas) με τον εκπληκτικό Λουί Ντε Φινές θα ολοκληρώσει με χιούμορ τη νύχτα σας. Αλλά και το πιο σύγχρονο «Δείπνο ηλιθίων» (Le dîner de cons) του Φράνσις Βέμπερ είναι μια καλή επιλογή για όσους προτιμούν τις κωμωδίες.

Μαγειρέψτε…

Η γαλλική κουζίνα σας προσφέρει πολλές επιλογές και αναμφισβήτητα καλύπτει όλα τα γούστα. Εμείς επιλέξαμε και σας προτείνουμε ένα σχετικά εύκολο μενού που διαθέτει όλη την νοστιμιά της, για να εντυπωσιάσετε το έτερο ήμισυ ή τους φίλους σας.

Ξεκινήστε με μια γαλλική πατατοσαλάτα, συνεχίστε με πένες ογκρατέν με γιαούρτι και τυριά, για κύριο πιάτο ετοιμάστε εσκαλόπ κόρντον μπλε και ολοκληρώστε το δείπνο με μια γλυκιά κρέπα ή μια μους σοκολάτας.


Γαλλική πατατοσαλάτα

Υλικά
1 κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι
3 κουταλιές άσπρο βερμούτ
2 κουταλιές ζωμό
2 κουταλιές ξίδι
1 κουταλάκι μουστάρδα
6 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε μικρούς κύβους. Τις βάζετε σε μια σαλατιέρα, ρίχνετε το ζωμό και το βερμούτ και τις αφήνετε μερικά λεπτά.

Σε άλλο μπολ ανακατεύετε τη μουστάρδα, το ξίδι, αλάτι, πιπέρι και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτετε το λάδι σταγόνα σταγόνα ενώ συνεχίζετε το ανακάτεμα.

Περιχύνετε με το μίγμα τις πατάτες και τις ανακατεύετε ελαφρά προσθέτοντας το μαϊντανό. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.

(Συνταγή της συγγραφέως Alice B. Toklas/Πηγή: HomeFood)

Πένες ογκρατέν με γιαούρτι και τυριά

Υλικά για 6 άτομα
1 πακέτο ζυμαρικά πένες
500 γρ. γιαούρτι σακούλας
150 γρ. φέτα, σε τρίμμα
150 γρ. κασέρι, τριμμένο

Για την μπεσαμέλ:
12 κοφτές κ.σ. βούτυρο
12 κοφτές κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 φλ. χλιαρό γάλα, φρέσκο
3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου, ελαφρώς χτυπημένα
1 κ.κ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
200 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη

Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου μέχρι να γίνουν al dente και τα σουρώνουμε. Τα μεταφέρουμε σε ένα πιρέξ και τα αναμειγνύουμε με το γιαούρτι και τα τυριά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μη σβολιάσει, και ρίχνουμε τμηματικά το γάλα.

Μόλις πήξει η σάλτσα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και ομοιογενοποιούμε. Τέλος, ρίχνουμε το τυρί και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τα ζυμαρικά να πάει παντού.

Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

(Πηγή: ΒΗΜΑgourmet/Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος)


Εσκαλόπ κορντόν μπλε

Υλικά για 6 άτομα
12 φέτες μοσχαρίσιο νουά
100 γραμμ. ζαμπόν από μπούτι σε φέτες
100 γραμμ. γραβιέρα σε φέτες του τοστ
1 αυγό, χτυπημένο
3 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λεμόνι, σε ροδέλες
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας χτυπήσει το νουά λεπτό, για σνίτσελ. Επάνω σε κάθε κομμάτι νουά βάζουμε μια φέτα ζαμπόν και μία φέτα γραβιέρα και σκεπάζουμε με άλλο ένα κομμάτι κρέας.

Περνάμε κάθε εσκαλόπ από το χτυπημένο αυγό και μετά από τη φρυγανιά. Τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε με φετούλες λεμονιού.

Εναλλακτικά μπορείτε να τα ψήσετε σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς να τις περάσετε από το αυγό και την φρυγανιά με μόνο δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

(Πηγή: ΒΗΜΑgourmet/Φωτογραφία: Παύλος Τσοκούνογλου)


Γρήγορη μους σοκολάτας

Υλικά για 5 άτομα
5 αυγά
120 γραμμ. ζάχαρη
200 γραμμ. Κουβερτούρα 50-55% κακάο
100 γραμμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ ωσότου το μείγμα ασπρίσει. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας ελαφρώς.

Ενσωματώνουμε το μείγμα των αυγών. Σερβίρουμε τη μους σε ποτήρια ή σε ένα μεγάλο μπολ.

Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρουμε.

(Πηγή: ΒΗΜΑgourmet)


Κρέπες

Υλικά για για 10-12 κομμάτια

20 κ.σ. αλεύρι, ανακατεμένο με 1 πρέζα αλάτι
2 αυγά
500 ml γάλα
1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με το αλάτι, κάνετε μια λακκουβίτσα με το δάχτυλό σας και σπάτε μέσα τα αυγά. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε λίγο λίγο το γάλα. Ρίχνετε και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε ξανά.

Αφήνετε τον χυλό στο ψυγείο για 1 ώρα ή και περισσότερο. Στη συνέχεια αλείφετε με ένα καθαρό πανάκι, βουτηγμένο σε ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο, τον πάτο ενός αντικολλητικού τηγανιού και ρίχνετε με την κουτάλα της σούπας μία δόση χυλού στο ζεστό τηγάνι.

Κινείτε το σκεύος οριζόντια, έτσι που να απλωθεί μια λεπτή στρώση χυλού σε όλη την επιφάνειά του και αφήνετε την κρέμα να πάρει χρυσό χρώμα από τη μία πλευρά της. Την ανασηκώνετε με μια σπάτουλα και τη γυρνάτε, είτε τινάζοντάς τη στον αέρα, αν πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε, είτε με τη βοήθεια της σπάτουλας.

Τη σερβίρετε πολύ ζεστή, προσθέτοντας μαρμελάδα, μερέντα, κοπανισμένα αμύγδαλα.

(Πηγή: ΒΗΜΑgazino)

Συνοδέψτε το γέυμα σας…

Με μια γαλλική σαμπάνια. Στο εμπόριο θα βρείτε μεγάλη ποικιλία μεταξύ των οποίων οι DomPérignon, Moët et Chandon, Ruinart, Krug, Pommery, VeuveClicquot και Mumm.

Αν πάλι είστε λάτρεις του κρασιού -κόκκινου ή λευκού- οι επιλογές είναι πολλές: Merlot, Cabernet-Sauvignon, Cabernet-Franc, Sémillon και Sauvignon είναι μερικές από τις κλασικές γαλλικές αξίες.