Μεσημέρι, Κυριακή 22 Μαΐου στην Πλάκα. Η μυρωδιά του καβουρδισμένου καφέ οδηγεί τα βήματά μας μπροστά στο μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στο Λουτρό των Αέρηδων. Στον πρώτο όροφο μία γυναίκα από την Αιθιοπία, ντυμένη με την παραδοσιακή άσπρη στολή χτυπάει με ένα γουδί σπόρους καφέ και ύστερα τους βράζει. Δεν βιάζεται. Ακολουθεί βήμα βήμα την σημαντική ιεροτελεστία της χώρας της. Χαμογελώντας ρίχνει τον καφέ αχνιστό σε μικρά χάρτινα ποτηράκια και μας τον προσφέρει. Τον φέρνουμε στα χείλη μας. Είναι δυνατός κρύβοντας σε κάθε γουλιά του την γεύση της Αιθιοπίας, όπως ακριβώς και η εκδήλωση για τον πολιτισμό της σημαντικής αυτής αφρικανικής χώρας που οργάνωσε ο Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας-Lalibela.

«Η σημερινή εκδήλωση στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης περιλαμβάνει παζάρι αιθιοπικών αντικειμένων λαϊκής τέχνης και μια έκθεση φωτογραφίας που θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 30 Μαΐου» μας εξηγεί η Βερόνικα Πάικου, γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου. «Ολα ξεκίνησαν το 1995 από ένα τυχαίο ταξίδι που πραγματοποίησαν οι ιδρυτές του συλλόγου μας στην Αιθιοπία. Συγκινήθηκαν βλέποντας τόσα παιδιά ορφανά στο δρόμο από τις συρράξεις, τους λιμούς, το ΑIDS. Γυρίζοντας θέλησαν να κάνουν κάτι και δημιούργησαν αυτό τον σύλλογο. Με την συνεργασία αιθιοπικών μη κυβερνητικών οργανώσεων έχουν βρεθεί υπό την προστασία μας σε εννέα κέντρα πάνω από 1.200 παιδιά. Ενα ευρώ την ημέρα αρκεί για να γίνεις ανάδοχος γονιός ενός παιδιού, να το σώσεις από τον δρόμο, να έχει μια στέγη πάνω από το κεφάλι του, ένα πάτωμα για να πατάει, να μπορεί πηγαίνει σχολείο, να έχει παιχνίδια και κυρίως να ξέρει ότι ένας άνθρωπος το σκέφτεται και το αγαπάει. Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε ταξίδια για να μπορέσουν τα μέλη του συλλόγου μας να γνωρίσουν τα παιδιά. Συνήθως εκείνα μας υποδέχονται με τραγούδια και τις φωτογραφίες των ελλήνων «γονιών» τους στα χέρια. Ρωτούν με αγωνία εάν έχουν έρθει να τα συναντήσουν».

Περιπλανιόμαστε στην έκθεση φωτογραφίας που δημιουργήθηκε με εντυπωσιακές εικόνες από τα ταξίδια των μελών του συλλόγου. Την προσοχή μας τραβούν οι φωτογραφίες των λαξευτών εκκλησιών της πόλης Λαλιμπέλα, των φωτογραφιών των γυναικών της φυλής Μούρσι που διευρύνουν το κάτω χείλος τους με ξύλινους δίσκους, οι εικόνες χαμογελαστών παιδιών, μιας όμορφης Αιθιοπίας.

Μπροστά από τον πάγκο με τα έργα λαϊκής τέχνης ο κόσμος έχει μαζευτεί. Κουκλάκια, κεντημένες τσάντες και κοσμήματα, όλα πωλούνται προς ενίσχυση του συλλόγου. Πάνω ακριβώς από το πάγκο το βλέμμα μας τραβά η φωτογραφία μίας Αιθιοπίδας να ράβει σε ραπτομηχανή. «Ψάχνουμε για νέους ανάδοχους γονείς» θα μας πει η Βερόνικα Πάικου κοιτάζοντας την εικόνα. «Δυστυχώς, τώρα με την κρίση πολλά από τα μέλη μας δεν μπορούν να συνεχίσουν. Τελικός μας στόχος είναι να δώσουμε τα εφόδια σε αυτά τα ορφανά παιδιά ώστε όταν ενηλικιωθούν, να μείνουν στην χώρα τους και να την βοηθήσουν να ορθοποδήσει».

Θα ακούσουμε και θα πάρουμε μαζί μας πολλές ιστορίες φεύγοντας από την εκδήλωση. Για την μικρή Σισάινες που ήταν τυφλή και χειρουργήθηκε στην Ελλάδα από τον γιατρό Πέτρο Πάικο και τώρα βλέπει από το ένα της μάτι, για το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής και πτηνοτροφείο που έστησε στην Αιθιοπία η Ειρήνη Γούσια, αλλά και για το ορφανό παιδάκι που υιοθέτησε η Ανθια και της έγραψε ότι είναι πολύ ευτυχισμένο καθώς τώρα τρώει τρεις φορές την ημέρα. Πολλές ιστορίες, πολλές ανθρώπινες στιγμές.

* Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Μαΐου στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα (Κυρρήστου 8, Πλάκα, τηλ. 210 3244 340 και www.melt.gr).