Την προώθηση τουριστικής «συμμαχίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είχε στόχο το ταξίδι που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος. Η πορεία της τουριστικής κίνησης από τη γειτονική χώρα είναι ενθαρρυντική το τελευταίο διάστημα, καθώς το 2010 αυξήθηκε κατά 180% καταγράφοντας 561.198 αφίξεις έναντι 200.348 το 2009. Ο υπουργός συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ερτογκούλ Γκιουνάι με τον οποίο συζήτησαν την ανάγκη «συμμαχίας» στον τουριστικό τομέα, όπως στην κρουαζιέρα, τον πολιτιστικό και τον θρησκευτικό τουρισμό και στην τουριστική εκπαίδευση.

Η «συμμαχία» των δύο χωρών στον τουριστικό τομέα μπορεί να γίνει το «κλειδί» για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, σημείωσε ο κ. Γερουλάνος και ξεκαθάρισε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζει την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να δώσει λύση στο θέμα της βίζας. «Η κατάσταση αυτή δημιουργεί προβλήματα στον τουρισμό και ελπίζουμε σύντομα να επιλυθεί το πρόβλημα», είπε ο υπουργός και ανέφερε τις αντιδράσεις από ορισμένες χώρες της Ε.Ε., οι οποίες δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει ακριβώς, καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπαίνουν στην Ελλάδα με βίζα και δεν επιστρέφουν στην Τουρκία. Στη συνέχεια συζητήθηκε η συνεργασία των δυο χωρών με την προώθηση κοινών τουριστικών πακέτων προς νέες αγορές όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ινδία, ενώ οι δύο υπουργοί παρέστησαν και στα εγκαίνια έκθεσης στο μουσείο Sakip Sabanci με θέμα «Κυκλάδες και Δυτική Μικρά Ασία στην 3η χιλιετία π.Χ.».

Η τουριστική συνεργασία των δύο χωρών προωθείται σε συνέχεια της Κοινής διακήρυξης ελληνοτουρκικής συνεργασίας για τον τουρισμό την οποία υπέγραψαν στις 13 Μαΐου 2010 οι δύο υπουργοί, στο πλαίσιο της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Σήμερα ο υπουργός βρέθηκε στην Αλικαρνασσό όπου συναντήθηκε με τον έπαρχο της πόλης κ. Κεμάλ Οτσμεντίρ και τον δήμαρχο κ. Μεχμέτ Κοτσαντόν, ενώ άκουσε από τους τοπικούς τουριστικούς πράκτορες τα προβλήματα που δημιουργεί η βίζα στη μετακίνηση προς τα ελληνικά νησιά, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πιέσει την Ε.Ε. ώστε να διευκολυνθούν οι επισκέπτες στις δύο χώρες. «Τα επόμενα δέκα χρόνια προβλέπουμε ραγδαία αύξηση του τουρισμού και πρέπει οι δυο χώρες να συνεργαστούμε. Ο μόνος τομέας που δεινοπαθεί στην Ε.Ε. από αγκυλώσεις είναι ο τουρισμός», δήλωσε ο κ. Γερουλάνος.

Παράλληλα σε ερώτηση που του τέθηκε για τη λαθρομετανάστευση ζήτησε από την Τουρκία να δείξει αποφασιστικότητα και να επιδείξει μηδενική ανοχή. Στις επαφές του υπουργού με τις τοπικές αρχές τέθηκε επίσης μια σειρά από δραστηριότητες για τη συνεργασία των δυο χωρών όπως, κοινά πακέτα εκδρομών, ημερίδα για τον τουρισμό, φεστιβάλ χορού ή γαστρονομίας, φιλοξενία στην Αλικαρνασσό έκθεσης κυκλαδικής τέχνης, αλλά και κοινά φεστιβάλ στην Κω και την Αλικαρνασσό.

Στη συνέχεια ο υπουργός, σε μια συμβολική κίνηση ταξίδεψε με το ελληνικό τουριστικό πλοίο «ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΡ» στην Κω, όπου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης, για συναντήσουν τοπικούς φορείς και τουριστικούς πράκτορες και να επισκεφθούν ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού.