Τη συντριπτική ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας στις τοπικές εκλογές της Κυριακής επιβεβαιώνουν τα επίσημα αποτελέσματα. Tο κυβερνών κόμμα του Χοσέ Θαπατέρο καταλαμβάνει ποσοστό 27,8% – έναντι 37,6% που κερδίζει το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) – και χάνει παραδοσιακά «κάστρα», όπως η Σεβίλλη και η Μπαρτσελόνα. Ο Ισπανός πρωθυπουργός αποδέχθηκε την ήττα του, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές του 2007, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) είχε και πάλι χάσει από το PP με μικρή όμως διαφορά, 34,9% έναντι 35,6%.

Η διαφορά των δέκα μονάδων που παρατηρείται σε αυτές τις εκλογές μοιάζει με τιμωρία των Σοσιαλιστών – που βρίσκονται στην εξουσία από το 2004 – λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές και την ώρα που η χώρα έχει βυθιστεί στην οικονομική κρίση.


Δεν υποχωρεί το «Κίνημα 15Μ»

Επιπλέον εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεσπάσει και ένα πρωτοφανές για τα ισπανικά δεδομένα κίνημα διαμαρτυρίας (από τις 15 Μαΐου, εξ ου και το όνομά του) στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες νέοι και κινήματα της νεολαίας που διαμαρτύρονται για την οικονομική και κοινωνική κατάπτωση και δηλώνουν ότι έχουν κουραστεί από την ανεργία, «τη διαφθορά των πολιτικών», «την κρίση».

Περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης το βράδυ του Σαββάτου επικρίνοντας έντονα τους χειρισμούς της κυβέρνησης, όπου ο καταυλισμός από λινάτσες και τέντες των «αγανακτισμένων» νέων έχει γίνει η καρδιά της αμφισβήτησης.

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης η οποία ξέσπασε το 2008, η ανεργία βρίσκεται στο 21,3% και μεταξύ των νέων μεταξύ 18 και 25 ετών εκτιμάται πως ξεπερνά το 40%.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το κυβερνών κόμμα του Χοσέ Θαπατέρο έγινε δέκτης της οργής των ψηφοφόρων για την πορεία της οικονομίας της χώρας, για τα μέτρα λιτότητας λόγω κρίσης και για τα υψηλότατα ποσοστά ανεργίας. Ο ίδιος απέδωσε τη συντριπτική ήττα των Σοσιαλιστών στην οικονομική κρίση: «Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν. Η οικονομική κρίση επηρέασε βαθύτατα τις πολιτικές πεποιθήσεις των πολιτών. Γνωρίζω ότι πολλοί Ισπανοί υποφέρουν και φοβούνται για το μέλλον τους. Χωρίς αμφιβολία, σήμερα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους» δήλωσε.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το BBC, δεσμεύτηκε για την προώθηση μεταρρυθμίσεων έως το τέλος του έτους, με στόχο τη μείωση της ανεργίας.