O γοργοπόδαρος Ερμής του Ομήρου αποκτά ονοματεπώνυμο στα αστυνομικά μυθιστορήματα της βρετανής πεζογράφου Ανν Ζουρούδη. Ο Ερμής Διάκτορος δεν μοιάζει και πολύ στον «θεϊκό Ερμή». Χοντρός και απροσδιορίστου ηλικίας δεν φορά φτερωτά σανδάλια αλλά άσπρα αθλητικά παπούτσια. Και αυτός όμως όπως και ο θεός των αρχαίων Ελλήνων εμφανίζεται ως από μηχανής… ντετέκτιβ εκεί που τον χρειάζονται για να εξιχνιάσει αποτρόπαιες δολοφονίες και σκοτεινά μυστήρια.

Η συγγραφέας παντρεύει την παράδοση του κλασικού βρετανικού αστυνομικού αφηγήματος με αναφορές στην αρχαιοελληνική μυθολογία σε μια σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων που διαδραματίζονται στην ελληνική νησιωτική και ηπειρωτική επαρχία.

Κυκλοφορούν στα ελληνικά ήδη τα δύο πρώτα μυθιστορήματα της σειράς Αναγγελία εγκλήματος (Κέδρος, 2010) και Το άγγιγμα του Μίδα (Κέδρος, 2011), ενώ ετοιμάζεται η ελληνική έκδοση του The Doctor of Thessaly.
Δημοφιλής στη Βρετανία –όπου τα μυθιστορήματά της διαδίδονται από στόμα σε στόμα χτίζοντας τη φήμη της–, η Ζουρούδη έχει αποκτήσει και στην Ελλάδα το δικό της κοινό. Οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν από κοντά σε δύο εκδηλώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Την Τετάρτη 25 Μαΐου, στις 7.00 μ.μ. θα παρουσιάσει τα βιβλία της και θα συνομιλήσει με τους συγγραφείς Δημήτρη Μαμαλούκα και Άρη Σφακιανάκη στην Αθήνα στο κατάστημα Public Συντάγματος (Καραγεώργη Σερβίας 1) ενώ την Πέμπτη 26 Μαΐου, στις 7.00 μ.μ. θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στο κατάστημα Public Θεσσαλονίκης (Στοά Χιρς), όπου θα συζητήσει με τη δημοσιογράφο Αναστασία Γρηγοριάδου και τον Στέφανο Τσιτσόπουλο, διευθυντή του περιοδικού SOUL.

Η Ανν Ζουρούδη γεννήθηκε στη Βρετανία, εργάστηκε στη φρενιτιώδη Γουόλ Στριτ της Νέας Υόρκης και βρήκε την ηρεμία της, έναν σύζυγο και τη … συγγραφική έμπνευση στην Ελλάδα. «Οδηγούσα μια μαύρη BMW, φορούσα ακριβά ρούχα, είχα πολλά λεφτά αλλά δεν ήμουν καθόλου ευτυχισμένη. Όταν ανακάλυψα τα ελληνικά νησιά κατάλαβα ότι ήταν το ιδανικό αντίδοτο σε όλη αυτή την πίεση. Ηρεμία, χαλάρωση, ένας αληθινός παράδεισος», έλεγε η συγγραφέας σε παλαιότερη συνέντευξή της στο «Βήμα».

Όταν σε αυτόν τον ειδυλλιακό παράδεισο κάποιος δολοφονείται, ο Ερμής Διάκτορος, ο μυστηριώδης ντετέκτιβ από την Αθήνα για τον οποίον κανείς δεν ξέρει πολλά, εμφανίζεται αιφνιδίως για να σκαλίσει σχέσεις, να ξεθάψει καλά φυλαγμένα μυστικά των τοπικών κοινωνικών και να αποκαλύψει, ως άλλος Ηρακλής Πουαρό, τους ενόχους.
Στην Αναγγελία εγκλήματος το πτώμα μιας νεαρής γυναίκας ανακαλύπτεται στους πρόποδες ενός γκρεμού στο νησί «Θίμινος». Η τοπική αστυνομία χαρακτηρίζει τον θάνατο ατύχημα, αλλά ο Ερμής Διάκτορος, που εμφανίζεται πάνω στην ώρα, έχει διαφορετική γνώμη.

Στο Άγγιγμα του Μίδα, που μόλις κυκλοφόρησε, ένας μελισσοκόμος στην Αρκαδία, ο οποίος φρόντιζε τον τοπικό μισοερειπωμένο αρχαίο ναό του Απόλλωνα, βρίσκεται δολοφονημένος με βίαιο τρόπο. Ο Ερμής Διάκτορος, που μόλις έχει φτάσει στο χωριό για να επισκεφτεί τον φίλο του μελισσοκόμο, θεωρείται από την αστυνομία ο δολοφόνος του. Για να αποδείξει την αθωότητά του, εκείνος αναζητεί τους πραγματικούς ενόχους ανάμεσα σε φιλοχρήματους καταπατητές του αρχαιολογικού χώρου και αδίστακτους ανθρώπους του συμφέροντος.

Κάθε βιβλίο της σειράς αναφέρεται σε ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Στο πρώτο το θέμα ήταν η λαγνεία, στο δεύτερο είναι η απληστία. Δεν είναι όμως το έγκλημα και η τιμωρία του στη νομική μορφή τους που την απασχολούν, έχει πει η συγγραφέας η οποία ετοιμάζει τώρα το πέμπτο μυθιστόρημα της σειράς, αλλά το Κακό, στην ηθική του διάσταση, και η απόδοση δικαιοσύνης εκεί που ο νόμος αδυνατεί.