Στην Ελλάδα βρίσκεται ο θρύλος της γαλλικής μόδας, Πιερ Καρντέν. Ο 89χρονος μετρ, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με ιστορικές στιγμές του ευρωπαϊκού σχεδίου μόδας, έδωσε μια διάλεξη σήμερα, Δευτέρα, στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (Σίνα 31) προσκαλεσμένος από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Τον προσφώνησαν ο πρύτανης της ΑΣΚΤ, Γιώργος Χαρβαλάς, και ο ιστορικός τέχνης, επίτιμος διδάκτορας της ΑΣΚΤ, Ντένης Ζαχαρόπουλος.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή η «Ακτή Ελεφαντοστού» παρέθεσε δείπνο προς τιμάν του Πιερ Γκαρντέν στο Ακρωτήρι Boutique.

Ο γνωστός σχεδιαστής συνοδευμένος από την ομάδα του, αλλά και από φιλική του παρέα, μεταξύ αυτών το Μίμης Πλέσσας με την σύζυγο του και άλλοι, απόλαυσαν μοναδικές δημιουργίες που επιμελήθηκε ο chef Μιχάλης Ντουνέτας.

To μενού, περιελάμβανε μουσακά ψαρικών με γαρίδες, καραβίδες και σφυρίδα, φιλέτο από μοσχαράκι γάλακτος με σάλτσα Πόρτο και μοντέρνο Τιραμισού με σάλτσα από κόκκινα φρούτα του δάσους.

Ο Pierre Cardin γεννήθηκε στην Ιταλία στις 7 Ιουλίου 1922. Γαλλικής εθνικότητας, παραμένει στην Ιταλία μέχρι το 1945, και στη συνέχεια εγκαθίσταται στο Παρίσι.

Θα ακολουθήσει μια εξαιρετική καριέρα ως σχεδιαστής μόδας. Το έργο και η καλλιτεχνική προσφορά του τον καθιερώνουν στο διεθνές προσκήνιο ως έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς μόδας.

Ωστόσο, το δημιουργικό του πάθος και το πρωτοποριακό του πνεύμα δεν περιορίστηκαν αποκλειστικά και μόνο στο χώρο της μόδας, αλλά βρήκαν γόνιμο πεδίο έκφρασης και στον ευρύτερο χώρο του σχεδιασμού και της Σύγχρονης Τέχνης.

Πρόκειται για μια πτυχή του έργου και της προσφοράς του που πιθανόν να παραμένει ακόμα, για πολλούς από εμάς, σχετικά άγνωστη.

Στον ευρύτερο χώρο της Τέχνης, η δραστηριότητά του περιστράφηκε κυρίως γύρω από το Espace Pierre Cardin (1970), έναν ξεχωριστό και ευέλικτο εκθεσιακό χώρο προορισμένο να λειτουργήσει ως εργαλείο παρέμβασης στη σύγχρονη καλλιτεχνική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή.

Ευθύς εξαρχής, και για περισσότερα από 40 χρόνια, το Espace Pierre Cardin αποτέλεσε χώρο ανάδειξης της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, των νέων καλλιτεχνών και των σύγχρονων τάσεων στην Τέχνη.