Σεισμό στο ήδη κλονισμένο, λόγω της παρατεταμένης κρίσης, δικομματικό πολιτικό σύστημα της Ισπανίας προκαλεί ο αυθόρμητος ξεσηκωμός δεκάδων χιλιάδων, νεαρών στην πλειονότητά τους ανθρώπων, οι οποίοι από την περασμένη Κυριακή βγήκαν στους δρόμους και έκαναν τις πλατείες των ισπανικών μεγαλουπόλεων… Ταχρίρ! Δείχνοντας έτσι σε όλους τους ενδιαφερομένους και ιδιαίτερα σε όσουςόπως η καγκελάριος Μέρκελ- κάνουν λόγο για τους «τεμπέληδες του Νότου» ότι η «αραβική άνοιξη» δεν αφορά μόνον τις αραβικές χώρες και ότι το αίτημα για πραγματική δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη δεν έχει απαντηθεί επαρκώς από τις αστικές δημοκρατίες της «προηγμένης» τεχνολογικά, αλλά πάντα άδικης πολιτικο-οικονομικά ηπείρου μας.

Η ανώτατη εκλογική επιτροπή της χώρας απαγόρευσε την Τετάρτη τις ολονύκτιες διαδηλώσεις τους, επικαλούμενη τους αυστηρούς κανόνες για την προεκλογική περίοδο. Αμέτρητοι όμως ισπανοί πολίτες, κυρίως νεαροί φοιτητές και άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, αψήφησαν τις χλιαρές προειδοποιήσεις της αστυνομίας και συγκεντρώθηκαν στην Πουέρτα ντελ Σολ, την κεντρικότερη και πλέον αναγνωρίσιμη από τις πλατείες της Μαδρίτης, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα «ανίκανα και διεφθαρμένα» πολιτικά κόμματα και την αντιλαϊκή, όπως λένε, διαχείριση της οικονομικής κρίσης από αυτά.

Το όνομα που τους έδωσαν τα αιφνιδιασμένα από την εμφάνισή τους- όπως και τα πολιτικά κόμματα και τα εργατικά συνδικάτα- ισπανικά ΜΜΕ είναι «Los Ιndignados» (οι αγανακτισμένοι), όμως οι ίδιοι προτιμούν το «κίνημα Μ-15», από την 15η Μαΐου, την πρώτη μέρα που βγήκαν στους δρόμους. Σύνθημά τους (και ένα από τα «κλειδιά» αναγνώρισης στο Τwitter); #notenemosmiedo, δεν φοβόμαστε. Οπως λένε, πρόθεσή τους είναι να μείνουν στην «πύλη του ήλιου» μέχρι και τη λήξη των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, το βράδυ της Κυριακής – των εκλογών που με τις κινητοποιήσεις τους ουσιαστικά μποϊκοτάρουν. Στόχος τους; Να επιτύχουν, το συντομότερο δυνατόν, την «democracia real ya» (την πραγματική δημοκρατία τώρα) και την κοινωνική δικαιοσύνη που τους έχουν «κλέψει» οι ισπανοί πολιτικοί τόσο της Δεξιάς όσο και της Κεντροαριστεράς, μαζί με τους «διαπλεκόμενους» τραπεζίτες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

«Δεν νομίζω να συμβεί κάτι.Αν έρθει η αστυνομία να μας χτυπήσει με τα κλομπ,αυτό θα είναι πολύ άσχημο για την εικόνα της κυβέρνησης.Οταν πλησίασε η αστυνομία,τους είπαμε ότι τα αιτήματά μας αφορούν και εκείνους, γιατί και εκείνοι έχουν χαμηλούς μισθούς και δάνεια που πασχίζουν να ξεχρεώσουν» λέει χαρακτηριστικά ο Κάρλος Παρέδες, ένας από τους εκπροσώπους του κινήματος.

Οπως και στις δημοκρατικές εξεγέρσεις της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, οι ανώνυμοι «Ινδιγνάδος» δεν χρειάστηκαν την οργάνωση από κανένα κόμμα, κανένα συνδικάτο, κανένα μέσο ενημέρωσης: συντονίστηκαν ψηφιακά μέσα από οργισμένα μηνύματα στο Facebook και στο Τwitter, αλλά και μέσω sms κινητών τηλεφώνων – μηνύματα που καλούν τους «ακινητοποιημένους» πολίτες να «αντισταθούν» έμπρακτα στην απαξίωση της ζωής τους. Μπροστά σε αυτόν τον πρωτοφανή παλμό, η άνωθεν απαγόρευση δεν πέ τυχε τίποτε. Περισσότεροι από 500 αστυνομικοί παρατάχθηκαν γύρω από την πλατεία, αλλά δεν παρενέβησαν: άλλωστε ο ίδιος ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο τόνισε την Τετάρτη πως «βλέπει δίκαιες αιτίες» πίσω από το κίνημα διαμαρτυρίας των νεολαίων- παρά το ότι στρέφεται ξεκάθαρα ενάντια στην πολιτική λιτότητας του κόμματός του, που έχει εκτοξεύσει το επίσημο ποσοστό της ανεργίας στο ύψος ρεκόρ τού 21,19% για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οσο για το πού βρίσκουν οι νέοι τον απαραίτητο χρόνο για να ξημεροβραδιάζονται στις πλατείες, την απάντηση δίνει πάλι η στατιστική, που λέει ότι η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ξεπερνά πλέον το 45%!

Αντίστοιχες με της Μαδρίτης, αυθόρμητες, ακομμάτιστες, χωρίς αρχηγούς και «καπελώματα» συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των «indignados» πραγματοποιούνται από την Τρίτη, μέρα και νύχτα, στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ισπανίας, από τη Βαρκελώνη ως τη Σεβίλλη και από το Βίγκο και τη Σαραγόσα ως τη Βαλένθια. Οπως λένε σαφώς στα κείμενα και στις ομιλίες τους, οι «αγανακτισμένοι» εμπνέονται για τη δράση τους «από τις αραβικές εξεγέρσεις και τις θερμές λαϊκές αντιδράσεις στην Ελλάδα και στην Ισλανδία»!

ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ
Η φαντασία, το χιούμορ και ο αυθορμητισμός στην εξουσία

ΔΙΑΘΕΣΗ αποστασιοποίησης από τις κομματικές λογικές του παρελθόντος δείχνουν τα συνθήματα των «Ιndignados». Ιδού μερικά από τα καλύτερα συνθήματα:

– Αυτή είναι μόνο η αρχή: αληθινή δημοκρατία τώρα!
– Δεν φοβόμαστε
– Δεν είμαστε εμπόρευμα των πολιτικών και των τραπεζιτών
– Ζήτω η επανάσταση των χαρτόκουτων!
– Τα δικαιώματα κατακτώνται!
– Τόσα λουκάνικα,καθόλου ψωμί!
– Η μπάνκα κερδίζει πάντα
– Επαναστάτες χωρίς οικία!
– Είσαι δημοκράτης; Μη σιωπάς. Βγες
στον δρόμο
– Εξοργιστείτε!
– Κλέφτες τραπεζίτες, ένοχοι της κρίσης
– Και κουρασμένοι, και χωρίς ψωμί!
– Λαοί της Ευρώπης, ξεσηκωθείτε

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ
«Ηθική επανάσταση»

Αν και το κίνημα των «Μ-15» χαρακτηρίζεται πρωτίστως από τον ετερόκλητο χαρακτήρα του,το μανιφέστο τους- που διαβάστηκε για πρώτη φορά την περασμένη Κυριακήσυμπυκνώνει με επιτυχία τα αιτήματα και τις αγωνίες εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ο Γκάντι θα ήταν περήφανος…Ας δούμε τα κυριότερα αποσπάσματα: «Είμαστε απλοί καθημερινοί άνθρωποι.Είμαστε σαν και σένα: άνθρωποι που κάθε πρωί σηκώνονται να πάνε να σπουδάσουν,να δουλέψουν ή να βρουν δουλειά,άνθρωποι με οικογένειες και φίλους.

Είμαστε άνθρωποι που εργαζόμαστε σκληρά κάθε ημέρα για να ζήσουμε και να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στους γύρω μας.

Κάποιοι από εμάς θεωρούμε τους εαυτούς μας πιο προοδευτικούς,κάποιοι άλλοι πιο συντηρητικούς.Αλλοι είναι πιστοί,άλλοι όχι.Αλλοι έχουμε ξεκάθαρες ιδεολογίες,άλλοι θεωρούμε τους εαυτούς μας απολιτικούς…

Ολοι μας όμως είμαστε ανήσυχοι και εξοργισμένοι από το πολιτικό,οικονομικό και κοινωνικό τοπίο που βλέπουμε γύρω μας.Από τη διαφθορά των πολιτικών,των επιχειρηματιών, των τραπεζιτών…

Πιστεύουμε ότι προτεραιότητα για κάθε προηγμένη κοινωνία πρέπει να είναι η ισότητα,η πρόοδος,η αλληλεγγύη,η ελευθερία της συμμετοχής στον πολιτισμό, η οικολογική βιωσιμότητα και η ανάπτυξη,η ευημερία και η ευτυχία των ανθρώπων. Η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια των λίγων παράγει ανισότητα, προκαλεί εντάσεις,φέρνει την αδικία,η οποία οδηγεί στη βία.Και εμείς την απορρίπτουμε.Είμαστε ανώνυμοι,αλλά χωρίς εμάς τίποτα δεν θα μπορούσε να υπάρξει,γιατί εμείς κινούμε τον κόσμο.Εχουμε θέσει το χρήμα πάνω από το ανθρώπινο είδος, και πρέπει να το θέσουμε ξανά υπό την υπηρεσία μας.Χρειάζεται μια Ηθική Επανάσταση.Δεν είμαι μόνο αυτό που αγοράζω!»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ