ΤΟ ΒΗΜΑ – ΤΗΕ PROJECT SYNDICATE

Πόσο μεγάλη είναι η πτώση του ισχυρού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, το γαλλικό περιοδικό Paris Match είχε δημοσιεύσει μια φωτογραφία του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Μισέλ Καμντεσί, με τον τίτλο «Ο πιο ισχυρός Γάλλος στον κόσμο». Σήμερα, ο διάδοχός του Ντομινίκ Στρος Καν γνωστός στη Γαλλία και ως DSK, εμφανιζόμενος σε άπειρα πρωτοσέλιδα βαρύς και δεμένος με χειροπέδες, είναι ο πιο εξευτελισμένος Γάλλος στον κόσμο.

Ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα του σεξουαλικού σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται ο DSK είναι ότι το θέμα του διαδόχου του προσελκύει αναπάντεχο δημόσιο ενδιαφέρον και ανησυχία. Πράγματι, το σκάνδαλο έφερε στην επιφάνεια ορισμένα θεμελιώδη προβλήματα σχετικά με τη διακυβέρνηση, ακόμη και την ίδια την ύπαρξη του ΔΝΤ.

Ο DSK προσπάθησε να μετατρέψει το ΔΝΤ σε γιατρό της παγκόσμιας οικονομίας και όχι σε αστυνόμο. Στην μετρίαση ή στην πρόληψη χρηματοπιστωτικών κρίσεων όμως χρειάζεται ένα αστυνόμος. Προς το παρόν, ο συνδυασμός ακόμη εμφανών υπερβολών στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στον τομέα των δημοσιονομικών απαιτούν σκληρή δράση.
Ένας οργανισμός δεν είναι ποτέ μόνο το άτομο που τυχαίνει να είναι στο «τιμόνι», όμως ένας αδύναμος ή πολιτικοποιημένος

Επικεφαλής μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Δυστυχώς περισσότεροι από τους μισούς πρώην επικεφαλείς του ΔΝΤ ήταν είτε αδύναμοι, είτε πολιτικοποιημένοι, είτε και τα δύο.

Η βαριά ευθύνη του ΔΝΤ να επιλύσει την κρίση δημόσιου χρέους που πλήττει την Ευρώπη προσθέτει άλλο ένα στοιχείο πολυπλοκότητας. Οι μη Ευρωπαίοι υποψιάζονταν ότι οι Ευρωπαίοι δέχονταν προνομιακές συμφωνίες υπό την ηγεσία ενός Γάλλου από πολιτικός έγινε οικονομολόγος που ήθελε να επιστρέψει στην πολιτική. Και ορισμένοι Ευρωπαίοι ανησυχούσαν ότι το ΔΝΤ μεροληπτούσε σε μια πολωμένη ενδοευρωπαϊκή διαφωνία σχετικά με το πώς θα έπρεπε να μοιραστεί το κόστος της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι πρόσφατοι διορισμοί για την ηγεσία του ΔΝΤ πέρασαν όλες μετά από διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Πλέον υπάρχει ανάγκη διακοπής της επονείδιστης πολιτικής λογικής που καθοδηγεί τέτοιες αποφάσεις.

Χάρολντ Τζέιμς είναι καθηγητής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Princeton και και καθηγητής Ιστορίας στο Ευρωαπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία.